tergus 29.09.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Czy ktoś z Was słyszał o kominkach EDILKAMIN produkcji włoskiej? Szukam opinii zwłaszcza na temat kominków z płaszczem wodnym.Może ktoś ma taki kominek, zamierza mieć lub cokolwiek wie na ich temat , proszę o podzielenie się opiniami .Z góry dziękuję .Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 03.10.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Witaj, My mamy kominek z płaszczem wodnym polskiej firmy MAKROTERM. Sprawdza się rewelacyjnie. Nie brudzi jak kominek z nawiewem, nie musisz maskować kilometrów rur spiro rozciągniętych po domu, masz 4 rurki miedziane wpięte w układ CO. Kominek momentalnie grzeje wodę w CO i wodę użytkową. Aby Cię przekonać powiem jeszcze, że budowaliśmy się 6 miesięcy, wprowadziliśmy do powiedzmy mokrego budynku, który aby ogrzać i wysuszyć, powinniśmy spalić 2 zbiorniki gazu (mamy piec gazowy) i nie wiadomo ile drzewa w kominku. W rzeczywistości na sezon zimowy zużyliśmy 50% zbiornika gazu (jakieś 1300 litrów) i około 10 metrów sześciennych drzewa, utrzymując w domu temperaturę 20-22 stopnie. Muszę dodać, że do instalacji gazowej mamy wpiętą kuchenkę, a ja sporo gotuję Polecam: http://www.makroterm.pl Ten kominek ma w zestawie wszystkie elementy, nie trzeba dokupować osobno elektroniki lub zaworów, aby się skompletować Pozdrawiam Nina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 05.10.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Osobiście posiadam kominek z tzw. wkładem (ogiń widać przez szybę)zainstalowany 7 lat temu. Gorace powietrze rozprowadzone nadmuchem do innych pokoi. Zdaje mi to egzamin, ale moja koleżanka wykorzystała obecnie nowsze rozwiązanie - kominek z płaszczem wodnym. Rewelecja! Też bym taki chciała mieć. A więc: ma możliwośc palenia w kominku i napawania się patrzeniem na ogień. a w tym czasie woda rozprowadzana do kaloryferów do innych pokoi ogrzewa się w "płaszczu wodnym" (tylna ścianka kominka zrobiona jest podwójnie w której znajduje sie woda). Jak nie chce się jej palić ognia, przełącza ogrzewanie na gazowe.Pozdrawiam. Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksio102 27.06.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Czy ktoś może ma taki kominek ? Jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 28.06.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 My zamówiliśmy kominek z płaszczem wodnym w panoramie, taki do zabudowy. Słyszeliśmy że to bardzo dobre kominki, ale jeszcze nie rozreklamowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 28.06.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 No w końcu ktoś się znalazł odważny Ja przymierzam się na jesieni Molus jaki model napisz coś więcej o samym wkładzie Bo nigdzie w necie nie ma porządnych informacji a do sprzedawcy mam spory kawałek Czy tam jest możliwość doprowadzenia powietrza ? Jak Cię wyszedł cenowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 29.06.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Dagbuilder w naszym regionie jest tylko jeden dystrybutor tych kominków i nie wiem czy nie jedyny na całą Polskę. Kominki trzeba zamawiać bo nie ma ich na magazynach. Ostatnio w naszych okolicach było bardzo dużo zamówień. Ludzie je chwalą. My będziemy mieć taki kominek: http://www.kominki.rzeszow.pl/oferta/edile-wodniki/luk_22.jpg Cena 7700,- Acquatondo 22 Sferaogólna moc termiczna: 26 kW ogólna wydajność: 80 % wydajność dla wody: 60 % produkcja ciepłej wody: 13/14 l/min średnica ujścia spalin: 22 cm ogrzewana kubatura: 530 m3 pojemność wody: 70 l ciężar: 230 kg http://www.kominki.rzeszow.pl/oferta/edile-wodniki/rzutytechniczne/aqua_sfera_22.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 29.06.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Piękny Bardzo mi się podobają te wkłady Muszę się wybrać do sprzedawcy i przycisnąć kogoś kompetentnego o właśnie takie szczegółowe rysunki i dane Cholerka mam przewód dymowy fi 25 a tu widze 22 z redukcja na 20 nie za bradzo się jeszcze orientuję w temacie ale mam nadzieję że to mi nie ograniczy wyboru A jakie macie fi na rurze na doprowadzeniu powietrza z zew do tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 29.06.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Wejdź na stronę: http://www.kominki.rzeszow.pl/i później w ofertę, tam jest opis wszystkich komików tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 29.06.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Dzięki dobra stronka tego szukałam a nie natknełam się w sieci Wynika z tego że te wkłady pobierają powietrze z pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 30.06.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Hmm.. ja się na tym wogóle nie znam, ale mam fachowca który cudeńka robi i mam nadzieję że w najbliższym czasie coś więcej będę mogła napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 30.06.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Wynika z tego że te wkłady pobierają powietrze z pomieszczenia Niekoniecznie, jeśli zrobisz doprowadzenie powietrza do kominka, to nie będzie pobierał z pomieszczenia. Wystarczy, że ta rura dochodzi bezposrednio przy kominku, ale wcale nie musi być połączona z wkładem. Mamy wkład narożny 32 KW, zainstalowany w grudniu - do wiosny był wykorzystywany bardzo intesywnie, jako jedyne (na razie) źródło ciepła w wykańczanym domu. Zrobiliśmy doprowadzenie powietrza z zewnatrz - wystająca biała rura z podłogi pod kominkiem, a po zabudowaniu kominka nie ma śladu po tym, poza kratką na ścianie domu z zewnątrz. http://imkaa.photosite.com/~photos/tn/1232722_348.ts1147774947100.jpg A tak wygląda po obudowaniu: http://imkaa.photosite.com/~photos/tn/1254704_348.ts1147874438857.jpg Jak widać po szybie, użytkowany był intesywnie, nie do końca wysuszonym drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 30.06.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 witam. czy musi byc biala, kominki pod spodem przewaznie maja wlot bezposredni do kominka rura fi 110 pozd. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorka 30.06.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Imka piekny ten Twój kominek! Ja chcę taki sam! Możesz napisac ile kosztował i coś więcej o tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 30.06.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Imka, piekny kominek jestem pod wrażeniem.Mnie się też marzy taka prosta bryła. Cudo.To mój faworyt z kolekcji Aquatondo:http://img264.imageshack.us/img264/2469/aquatondo1mi.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 03.07.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Imka piekny ten Twój kominek! Ja chcę taki sam! Możesz napisac ile kosztował i coś więcej o tym modelu? Dzięki mnie się też podoba... Cenę wyślę na priv, a co jeszcze interesuje Cię w tym kominku? pontypendy - to jest właśnie ten kominek (tylko my mamy odbicie lustrzane): http://sosinski.com.pl/kominki/01/edilkamin/ilustracje/sch2.gif Wkład kominkowy kupowaliśmy w firmie PUH Tadeusz Sosiński z Poznania http://sosinski.com.pl/firma.html keny52 - nie wiem, czy rura musi być być biała napisałam to, żeby łatwiej wskazać na zdjęciu (na którym jest lekki budowlany bałagan ) ja też myślałam, że doprowadzenie powietrza do kominka oznacza dosłowne podłączenie rury do samego wkładu, a tu okazuje się, że wcale nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 04.07.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Imka pozwoliłam sobie napisać na privKeny mam w takim razie pytanko jak mam komin fi 25 to robi sie jakąś przejściówkę na mniejsze fi kominka np 22 Czy to mi ogranicza wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 04.07.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 witam. tak sa przejsciowki, np. z 25 na 20 takiie przewaznie montujemy kominki alb 18 redukujemy na 20. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 05.07.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Imka pozwoliłam sobie napisać na priv Odpisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 07.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Czy ktoś użytkuje lub zna kogoś kto ma kominek Edilkamin Z PŁASZCZEM WODNYM. Szukam kominka z jakąś nowoczesną i elegancką obudową i Edilkamin podoba mi sie najbardziej. Interesuje mnie jak taki kominek sprawuje się pod względem technicznym, użytkowym i awaryjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts