Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki wolnostojące z płaszczem wodnym EDILKAMIN

tergus

Recommended Posts

W końcu ktoś odpowiedział na mój post. Tak mało sprzedaje się kominków tej firmy w Polsce. ? Napisz Amatlea dlaczego odradzono Tobie Edilkamina z płaszczem wodnym ?.

Jeśli chodzi o design kominów to jest słabiutko. Przeważa styl antyczno-barokowy, którego nie znoszę i który w ogóle nie pasuje do nowoczesnych wnętrz.

Właściwie po przeczytaniu opinii w inernecie oraz obejrzeniu zdjęć byłem zdecydowany na CTMa, ale jak zobaczyłem go w sklepie to już tak fajnie nie wyglądał a do tego ta tragiczna klamka w drzwiczkach, gdzie ma sie wrażenie, że po kilkukrotnym użyciu zostanie w ręku.

Ja mam edilkamin z płaszczem wodnym. Działa bez zarzutu. Ogrzewa dom 260m i grzeje wodę dla 6 osób. Mieszkamy od września, kominek pracuje na okrągło z przerwami na wybieranie popiołu. Jedyna wada, jaką widzę, to brak zewnętrznego popielnika. Żeby kominek wyczyścic - musi wystygnąc.

Obudowę możesz zrobic jaką chcesz - nowoczesną albo i nie...

Też mam Edilkamina - użytkuje od października stale, wcześniej sporadycznie. Jestem bardzo zadowolony, pale codziennie od ok 17 do 23-24 i to wystarcza dla domu ok 180m2 i ciepłej wody dla 2 osób. Super jest szyba - mojej jak palę suchym drewnem wystarcza czyszczenie raz w miesiącu albo i rzadziej - ostatni raz czyściłem w sylwestra i jeszcze jest ok. Popielnik zewnętrzny rzeczywiście by się przydał.

Aquatondo Sfera 22. Palę już drugi sezon. Chciałem Makroterma lub CTMa ale ostatecznie nie zostały zaakceptowane ze względu na wygląd. Orginalny sterownik z Edilkamina - jak dla mnie za brzydki, dlatego kazałem zamontować z CTMa. Dobrze działa system czystej szyby - myłem raz na dwa lub trzy tygodnie. Z drugiej strony to właśnie przez ten system kominek ciągnie mi powietrze z domu zamiast z zewnątrz i szybko spala drewno. Zamontowałem automatyczną przepustnicę powietrza ale efekt był widoczny dopiero po uszczelnieniu drzwiczek i zatkaniu "systemu czystej szyby". Teraz drewno spala się spokojniej a przepustnica ogranicza temperaturę na kominku i jest ok. Minusem jest obowiązkowe mycie szyby co trzy dni. Palę ok 14 godzin na dobę, dom 170 m2.