amatlea 08.02.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 NIe mam, ale poważnie zastanawiałam się nad Edilkaminem. Ostatecznie wybrałam Spartherma z płaszczem. Edilkamina raczej mi odradzano, ale gdyby nie było tego Spartherma to wzięłabym Edilkamina, bo nic lepszego nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 08.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 W końcu ktoś odpowiedział na mój post. Tak mało sprzedaje się kominków tej firmy w Polsce. ? Napisz Amatlea dlaczego odradzono Tobie Edilkamina z płaszczem wodnym ?. Jeśli chodzi o design kominów to jest słabiutko. Przeważa styl antyczno-barokowy, którego nie znoszę i który w ogóle nie pasuje do nowoczesnych wnętrz.Właściwie po przeczytaniu opinii w inernecie oraz obejrzeniu zdjęć byłem zdecydowany na CTMa, ale jak zobaczyłem go w sklepie to już tak fajnie nie wyglądał a do tego ta tragiczna klamka w drzwiczkach, gdzie ma sie wrażenie, że po kilkukrotnym użyciu zostanie w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 08.02.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja mam edilkamin z płaszczem wodnym. Działa bez zarzutu. Ogrzewa dom 260m i grzeje wodę dla 6 osób. Mieszkamy od września, kominek pracuje na okrągło z przerwami na wybieranie popiołu. Jedyna wada, jaką widzę, to brak zewnętrznego popielnika. Żeby kominek wyczyścic - musi wystygnąc. Obudowę możesz zrobic jaką chcesz - nowoczesną albo i nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.02.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja tez mam ten kominek, 200m2 sprzężony z podłogówką ale jeszcze nie mieszkam, grzeje sporadycznie i grzeje super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 08.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Też mam Edilkamina - użytkuje od października stale, wcześniej sporadycznie. Jestem bardzo zadowolony, pale codziennie od ok 17 do 23-24 i to wystarcza dla domu ok 180m2 i ciepłej wody dla 2 osób. Super jest szyba - mojej jak palę suchym drewnem wystarcza czyszczenie raz w miesiącu albo i rzadziej - ostatni raz czyściłem w sylwestra i jeszcze jest ok. Popielnik zewnętrzny rzeczywiście by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 08.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A czy możecie jeszcze napisać o jakiej mocy macie swoje kominki Edilkamin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 08.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Mój to Aquatondo Sfera 22- mocy nie pamiętam dokładnie ale to jest do sprawdzenia w necie bo podają moc ogółem i moc oddawaną do płaszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 09.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Mam Aquatondo Prisma 29, moc przekazywana na wodę 20 KW, moc użytkowa 27 KW,moc całkowita 34 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoika 09.02.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Aquatondo Sfera 22. Palę już drugi sezon. Chciałem Makroterma lub CTMa ale ostatecznie nie zostały zaakceptowane ze względu na wygląd. Orginalny sterownik z Edilkamina - jak dla mnie za brzydki, dlatego kazałem zamontować z CTMa. Dobrze działa system czystej szyby - myłem raz na dwa lub trzy tygodnie. Z drugiej strony to właśnie przez ten system kominek ciągnie mi powietrze z domu zamiast z zewnątrz i szybko spala drewno. Zamontowałem automatyczną przepustnicę powietrza ale efekt był widoczny dopiero po uszczelnieniu drzwiczek i zatkaniu "systemu czystej szyby". Teraz drewno spala się spokojniej a przepustnica ogranicza temperaturę na kominku i jest ok. Minusem jest obowiązkowe mycie szyby co trzy dni. Palę ok 14 godzin na dobę, dom 170 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts