Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Budowy Domu pod Puszczą

SYLWKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to witaj na Piaskach ;)

A gdzie tam jeszcze wolna dzialka jest? Chyba tylko na przeciw sklepu?

To jest trochę bardziej skomplikowane :) Bo w zasadzie - to mój nowy domek, będzie stał za domkiem, który już istnieje, a ten stary zostanie rozebrany ...

Dlatego, na dzień dzisiejszy działka wygląda na zajętą :)

Za nadleśnictwem w kierunku Puszczy - niedaleko sklepu GS.

Mam nadzieję odbierać pozwolenie w okolicach marca/kwietnia - a teraz szukam ekipy - koszmar same terminy na 2009 :( Ale nie tracę nadziei :)

No to widzę, że forumowe Niepołomice są za obwodnicą :wink: .

Ale i po tej stronie nie jestem sama... :lol:

Mowy nie ma! Nie obraźcie się, ale dla mnie jednym z głównych waruknów było, żeby działka leżała po TEJ stronie obwodnicy. Dziecka do szkoły dzięki temu wcześniej mogą same zacząć chodzić.

Przyznam jednak, że do puszczy, tej właściwej, to Wy macie blisko.

My ja mamy praktycznie w ogrodku ;)

A co do dzieci to fakt ze przejscie przez obwodnice to jest horror

Narazie jeszcze sa male ale za kilka lat pewnie serce mi wysiadzie jak sie bede martwil czy szczesliwie dotarly do/z szkoly

Chciaz mam nadzieje ze w koncu znajda jakies sluszne rozwiazanie dla pieszej komunikacji.

Moim zdaniem to najrozsadniejszy bylby tunel pod jezdnia ktory jednoczesnie moglby byc bezpieczna trasa rowerowa do puszczy. Tym barzdiej ze jak szarowie zrobia wezel z autostrada to bedziemy mieli sznurek samochodow przez niepolomice :(

A to mialo byc takie ciche i spokojne miasteczko jak kupowalismy tutaj dzialke

wlasnie nie chcielismy kupic dzialki w zadnym modnym zabierzowie, liszkach, ibertowie itp tylko w malych cichych niepolomicach zeby zyc sobie w ciszy i spokoju :cry:

Ufff, dobrze, że mam daleko do obwodnicy! Może jednak nie będzie takiego ruchu...

Wiem, że już się kiedyś mieszkańcy upominali o bezpieczne przejście, ale jakoś tak cicho i niemrawo. Głośno krzyczcie, to Was usłyszą. Może nie tunel, ale chociaż kładkę zrobią? Albo przynajmniej światła na guziczek?

Akurat jestem przeciwnikiem swiatel (zreszta garbow spowalniajacych tez)

Bo jako kierowca patrze na to z drugiej strony kiedy co kawalek trzeba sie zatrzymac bo jakis pacan (czyt pieszy) naciska sobie an guziczek po czym i tak nie czeka na zielone swiatlo tylko przelatuje na czerwonym a po zcasie dopiero swiatla sie zmieniaja i kierowca musi sie zatrzymac bo ma czerwone a i tak zaden pieszy nie przechodzi.

Taka sytuacje masz np w Hucie jadac od placu centralnego w "naszym" kierunku. Zrobili tam chyba 3 czy 4 swiatla i trzeba co kawalek sie zatrzymywac.

Rozwiazaniem takich problemow sa wlasnei przejscia podziemne. Zdaje sobie sprawe ze koszt jest wiekszy niz swiatel ale trzeba tez miec na uwadze ze kazde ruszanie samochodu (a TIRa w szczegolnosci) z miejsca po zatrzymaniu sie na czerwonym swietle to wielokrotnie zwiekszona emisja spalin a wkoncu chcemy dbac o nasza puszcze

:)

Wiem, że te światła, to nie jest idealne rozwiązanie, zastanawiałam się tylko, na ile realne jest zrobienie tam przejścia podziemnego. No ale, skoro już to planują, to i dobrze. Zastanawiam się tylko, jak poszerzą obwodnicę i gdzie się zmieszczą wjazdy w przejazd podziemny na Myśliwskiej, bo tam domy stoją dosyć blisko. No ale to nie moje zmartwienie. Oby szybko to zrobili i z głową.

Światła w Hucie to mały pikuś w porównaniu z tymi na Igołomskiej, koło kombinatu. Te to dopiero potrafią wkurzyć! Widzisz zółte, zwalniasz, zatrzymujesz się i w tym momencie włącza się z powrotem zielone. Oczywiście NIC nie przejechało w poprzek! Albo stoisz na czerownym, a tamci z prawej też stoją i tak przez czas jakiś...

Trochę miejsca tam jest, a resztę pewnie odkopią od ludzi - tak ja na Igołomskie, która też ma być remontowana. Teraz ten odcinek pomiędzy Igołomską a Orlenem to tragedia ... Tam to można dopiero stracić dużo czasu ... A do tych świateł, o których piszesz ja podchodzę pozytywnie - przynajmniej mieli okazję zrobić remont ;) No dobro zbieram się do pracy, a oprócz tego muszę złożyć wniosek, żeby gmina zgodziła się na korzystanie przezemnie z mojego zjazdu .... ??? Kto to wymyślił....

Sylwka - chyba mniej więcej udało mi się zlokalizować Twoją budówkę - a właściwie to już prawie gotowy domek :D

Sylwka lub inna dobra duszo :),

okazało się, że moja działka leży w strefie ochrony konserwatorskiej K3 - wydaje mi się, że Twoja działkę też ona mogło objąć, a co za tym idzie przechodziłaś już pewnie te katusze, które dopiero przede mną - czy możesz powiedzieć z czym to było/jest związane.

Pozdrawiam,

Savik

W planie jest coś takiego:

"3-strefa „C” – ochrony konserwatorskiej właściwej ekspozycji zabytkowego,

staromiejskiego układu przestrzennego, obejmujaca tereny połoone na

obszarach stref „A” i „B” zwiazane z zapewnieniem ekspozycji staromiejskiego

układu przestrzennego, której zasieg obejmuje tereny czesci południowej do

granicy Puszczy Niepołomickiej i po stronie zachodniej do ul. Grunwaldzkiej oraz

do torów kolejowych, po stronie północnej do starorzecza Wisły, po stronie

wschodniej wzdłuż drogi krajowej z Cła do Bochni K1 – podstrefe scisłej ochrony

konserwatorskiej, "

Ale w sumie dziwne, że Was nie obejmuje bo nachodzi prawie na całe Piaski, albo mieliście pozwolenia przez uchwaleniem planu. Ups. Sprawdziłem dokładnie nie zachodzi na całość piasków - zawiera się dokładnie pomiędzy droga na Bochnie - potem idzie po linii puszczy i skręca w stronę tych takich nieużytków za Drogą Królewską...

Z problemów związanych z strefą mam juz jeden - potrzebuję opinii (sic!) Konserwatora Zabytków ...