Agduś 27.07.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Przyłączam się do gratulacji. Przynajmniej konieczności dokonywania tego wyboru los nam oszczędził!Za to teraz w ciężkim znoju dokonujemy kolejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.08.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Nocą odkop i delikatnie unieś tworząc spadek w stronę domu sąsiada. Szybko posadź tam jakieś rzadkie i cenne (Twoim zdaniem) rośliny (mogą być cenne ze względów emocjonalnych - np. sadzonka od św. pamięci praprababci). A potem długo nie wyrażaj zgody na zrujnowanie zagospodarowanego ogródka. W końcu pokonana przez przepisy, pogrążona w depresji wyraź zgodę pod warunkiem zrekompensowania strat materialnych i moralnych w wysokości 4000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 29.08.2006 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Agduś, widzę że prawo budowlane masz w jednym paluszku ... tak zamierzam zrobić niech no się tylko tam wprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 29.08.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A ja w sprawie tej skrzynki elektrycznej zwanej różnie - ale chodzi Ci o takie coś w granicy działki, które się składa z 2 skrzynek i od tego można "pobierać" prąd na budowę, a potem z tego będzie "szedł" prąd do domu? U mnie to coś - czyli skrzynki, montaż, załatwienie formalności (w 1 dzień!) czyli m.in. podpisanie za mnie umowy w Enionie - kosztowało 1300 zł. Inny Pan chciał 1400 - więc wywnioskowałam, że istnieje lokalny cennik, i taniej nie będzie. Sądzę, że te ok. 1000 zł więcej u Ciebie jest za wykopanie i przeciągnięcie tych 50 m kabla, ale czy to Wam jest potrzebne teraz? Zapytaj, ile będzie chciał za samą RB-tkę czyli skrzynki i montaż. Pozdrawiam i do jutra! Chyba znów kawa tylko, bo pogoda obleśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 29.08.2006 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 jk69, masz racje, za kabel 50 m wyjdzie 1000 PLN. Kabel 1000 PLN, RB - 360 PLN, skrzynka z licznikiem (docelowo zamontowana bedzie w domu) - 500 PLN,kopanie i robocizna - 440 PLN. Takze chyba jakos to sie ma do Twoich kosztów. Nie wiem tylko czy kupiłaś RB uzywana czy nową. No własnie nie wiem, co z tym kablem zrobic, bo teraz zakupilibysmy juz taki kabel jaki bedzie potrzebny do wkopania docelowo (tak Enion radził), a na razie zwiniemy go w garazu. Pytanie czy te 1000 PLN w miedzyczasie sie nie ulotni. Garaz z kłódką Gerda jest blisko życzliwego sasiada, ale nie licze, zeby ktos tego szczegolnie pilnował. Co radzisz jk69? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 29.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Enion pewnie wie lepiej, ale ja nie bardzo rozumiem dlaczego teraz kupować macie i trzymać na pokuszenie złodziejom w blaszaku swym? Może ma podrożeć, o czym Enion już wie a my nie? Ja bym nie ryzykowała. Zwłaszcza, że przyłączycie się tym kablem dopiero jak będą mury stały. Ale zapytaj jeszcze tego elektryka jaki sens ma ta operacja z przechowywaniem kabla - może jakowyś jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.08.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Pozdrawiam i do jutra! Chyba znów kawa tylko, bo pogoda obleśna. Jutro będzie środa. Wydawało mi się, że umawialiśmy się na czwartek . Czyżbym coś przeoczyła? W jednych prognozach środa wygląda lepiej, w innych czwartek... Już sama nie wiem, kiedy będzie ładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 30.08.2006 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Hmm, ktoś tu jest nieźle zakręcony No, to jak środa czy czwartek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.08.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Jeszcze raz weszłam do moich komentarzy i przeczytałam, że była mowa o czwartku. Chociaż, kiedy patrzę dzisiaj przez okno i jednocześnie widzę jutrzejszą prognozę, to mam wątpliwości, czy nie byłoby lepiej dzisiaj. Nieźle by było to ustalić, no nie? Jakby co, to dzisiaj będę w domu po południu, więc właściwie jest mi to obojętne, tylko nieźle by było, żebyśmy się spotkali wszyscy jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 30.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Bardzo Was przepraszam - oczywiście, że czwartek! Ja mam ogólnie kłopoty z kalendarzowym porządkiem rzeczy! A jak deszcz pada to mi układy scalone przemakają ! No to .... do jutra!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 30.08.2006 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 No dobra, mnie obojętnie, może być dzisiaj może być jutro. To do jutra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.08.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Do jutra, czyli czwartku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 26.09.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Sylwka, no to budujesz! Dobrze, że masz kumatego kierbuda - taki "budowlany" przyjaciel przydaje się bardzo.Pozdrawiam, i czekam na zdjęcia z placu boju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.09.2006 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 jk69, dzieki za słowa wsparcia, widziałam też Twoje poczynania, pewnie Twoje i Agduś doswiadczenie na coś nam sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.09.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Nie bój żaby! Jeszcze trochę i sama będziesz wiedziała wszystko. A na razie ciesz się z kierbuda i ... patrz mu na ręce. Pytaj, co będzie robił i dlaczego tak. Potem czytaj albo pytaj na forum. Ja nie wątpię w jego kompetencje i dobrą wolę, ale... strzyżonego Pan Bóg strzyże. Nasz kierbud też w porządku facet i duuuuużo domów postawił, ale i tak nie wiedział, że grzbiety ścian szczytowych trzeba ocieplić, bo "nigdy tak nie robił".A ocieplanie ścian fundamentowych robi się po rozszalowaniu (jeżeli są lane). Troszkę czarnej mazi (ale takiej, która nie szkodzi styropianowi), styropian i folia. Mamy namierzony w miarę tani skład w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 28.09.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 sciany fundamentowe? tzn ze jezeli mam wyniesione fundamenty 50 cm nad poziom "0", to bede miec sciany? A z czego te sciany? I kiedy? Skoro mowia mi, ze chca wylac fundamenty, to sciany fundamentowe pozniej nadbuduja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 28.09.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Sądzę, że chodzi o to, że fundamenty składają się z ławy fundamentowej (to jest w ziemi najgłębiej) i, w budynkach niepodpiwniczonych : ściany fundamentowej czyli takiego "krótkiego muru", który jest nad ławami fundamentowymi a pod płytą parteru. Czy będą lane z betonu czy murowane to powinno być napisane w projekcie. Izolacje kładzie się na lane jak i na murowane. Ociepla się, ponieważ znajdują się ponad granicą przemarzania. Ta czarna maź (izolacja przeciw wilgoci), żeby nie robiła krzywdy styropianowi (ocieplenie) nie może być na bazie rozpuszczalników. Męcz kierbuda - on powinien odpowiedzieć na wszystkie Twoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 29.09.2006 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 dzieki wielkie, bede meczyc. Widze ze jz jestes niezle oblatana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 09.11.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Sylwka, zajrzałam do Twojego dziennika i muszę trochę "poahować" nad projektem. Bardzo mi się podoba, bo lubię takie proste domy, szkoda tylko, że się nie otwierają te ikonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 09.11.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 To ja spóźniona o 2 tygodnie przynajmniej, biegnę z gratulacjami z okazji rozpoczęcia operacji DOM! Fundamenty pięknie się prezentują, o ile fundamenty w ogóle mogą być piękne, ale jak wiadomo inwestorskiej braci - MOGĄ ! Pierwsze kłopoty za płoty oraz sąsiad z groźną miną! Pozdrawiam, i życzę udanego skoku na bank! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts