Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Budowy Domu pod Puszczą

SYLWKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z braku czasu dziekuje za zyczenia i przesylam spoznione WESOŁYCH ŚWIĄT!

Znow nie dostaje powiadomien ... :evil:

No wiec dostalam zawalu: dada - co oznacza Twoje pytanie? Co to jest nadproze okien i drzwi? Czyzbym cos przeoczyla? :o Ja tu stoicki spokoj przejawiam, a tu takie pytanie!!!??? Mow zaraz co to sa nadproza.

http://images21.fotosik.pl/161/7a3a263245124cf7.jpg

Te szare belki nad oknami to właśnie nadproża. Mogą być gotowe (kupuje się takie własnie belki odpowiedniej szerokości dostosowanej do grubości ściany) albo szaluje, zbroi i zalewa betonem na budowie. Chodzi o to, żeby ściana nad otworem na czymś się opierała, a nie wisiała w powietrzu. Nadproże przenosi jej ciężar na ściany po bokach otworu, a nie na ramę okna, która tego nie wytrzyma.

Zanim dostaniesz kolejnego zawału, zapytaj swojego wykonawcy, jak to zrobił, bo przecież te bloczki nad otworami nie wiszą w powietrzu - coś je trzyma.

• 2 weeks później...

sa tam jednak prety ... polozone na desce i zalane zaprawa (czy betonem?)

co do betonu - to mam na przyszlosc nauczke, zeby nikomu nic nie polecac. Znam sie na tym jak kura na pieprzu. Jednakowoz mam wrazenie, ze beton z moich fundamentow w porownaniu z tym, co mam teraz na stropie rozni sie. Czyzby spadek jakosci ...

Nie przejmuj sie. Sam nie jestem pewny czy taki ma byc czy nie. Do fundamentow wzialem B15 do stropu ma byc mocniejszy B20. Majster i tak pilnowal zeby w ten beton wiecej kamyczkow wlali bo pierwsza gruszka przyjechala jakas wodnista.

Myslimy z zona o podlodze drewnianej z desek 2,8 cm grubosci. Czy jest na forum jakis namiar na dobre zrodlo desek sosnowych w okolicy malopolski ?

pzdr

Darek

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

wyrzuciłam się z Twojego dziennika - dopiero teraz zauważyłam, że tam się wpisałam zamiast w komentarzach -BARDZO PRZEPRASZAM - ale bywam taka zakręcona :oops: .

A to mój wpis aktualny (też w pierwszej chwili w dzienniku się znalazał :o )

a niech go kaczka kopnie!!!!!!

Przesyłam na priva telefon ratunkowy - mnie się udało z tym telefonem umówić jakimś cudem prawie z dnia na dzień. Może spróbuj? Robił dach mojemu sąsiadowi - jest zrobiony perfekcyjnie. U mnie poprawki w wieźbie i okna dachowe. Byłam zadowolona. To duża, profesjonalna ekipa składająca się z cieśli, dekarzy, blacharzy.

Pozdr,

• 2 weeks później...

Witaj Sylwka!

Wygląda na to że ludzi dziś na budowie bedziesz miał jak mrówków :wink: :lol:

pewnie wkrótce położy się dachówka, ciekawa jestem efektu bowiem Twój projekt bardzo bardzo mi się podoba :D

fajne to zesłanie mają dzieci, babcia to już tam nie wiem :wink:

moja niestety nie udzwignęłaby tego ciężaru,a druga jeszcze pracuje :D

rozumię, że ten miesiąc będziesz bardzo intensywnie pracować, jakie są wasze plany przeprowadzki?

witaj malmuc,

wiem, biedna babcia, dlatego na jeden tydzien wymienię ją.

na budowie ciśnienie, wlasnie ciesle wymyslają czego im jeszcze bedzie brakowac.

Musimy elektrykom przed wyjazdem wyrysowac plan pokojow na poddaszu.

Przeprowadzka - najlepiej w grudniu. Chcialabym jak najwiecej pokonczyc. I tak dzieci beda jeszcze w Krakowie do konca czerwca 2008 uczeszczac do zlobka i przedszkola.

Juz niedlugo zdjecia!

Witam,

przeczytałam Twój dziennik i muszę powiedzieć, że budowa u Ciebie to idzie jak burza :D :D

Na jednym zdjęciu poddasze tylko ze ścianką kolankową a pod spodem juz więźba w pełni..... :D :)

Moim marzeniem była szybka budowa. Niestety, moja budowa trwa już dosyć długo i końca nie widać......a fachowców jeszcze mniej. Ci najlepsi, których znałam to wyjechali do innych krajów a ci co pozostali to partaczą robotę....

Trzymaj tak dalej a do grudnia na pewno zdążysz wykończyć domek i się przeprowadzić.

Dobranoc

No, to coś tak jak u mnie :( Ja tez czekałam prawie miesiąc zanim mi postawili więźbę. Coby było ciekawiej na koniec tak sie obrazili na mnie, że pokazywałam im błędy i co najgorsze kazałam im poprawiać, że nawet wiechy na koniec nie zrobili. A dla mnie było jasne np okno dachowe jest w projekcie na środku klatki schodowej i tak ma być. A tu przyjeżdżam kiedyś po pracy na budowę i co widzę??? Krokwie postawione ale nie tak jak powinny być tylko zupełnie przesuniete. Na moje pytanie co to jest, usłyszałam odpowiedź, że no tam z boku bedzie okno. Oczywiście wkurzyłam się niemiłosiernie i powiedziałam, że jak jutro przyjadę to krokwie mają być przestawione bo JA CHĘ MIEĆ OKNO NA Środku korytarza. I tak zrobili ale ile jeszcze potem słyszałam, że wymyslam to ja juz wiem....

• 1 month później...
Cześć Sylwka :lol: ! Dawno nie pojawiałaś się w swoim dzienniku. Napisz co u Ciebie na budowie. Jak z planami przeprowadzki na koniec roku? My też zamierzamy się w tym roku przeprowadzić - tzn. musimy do końca grudnia. Ja już nie mogę się doczekać, ale jak zaglądam na budowę to mi się wydaje, że czas ucieka a tam jeszcze tyle pracy. Pisz :p . Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam, piękny budujesz dom. Z rozmachem. Az zazdroszcze. Ja buduję domek w podobnym stylu, tylko, ze skromniejszy. Bede zaglądać i kibicować.

MAm jedno pytanie, zauważyłam, ze na elewacji pd-wsch. masz malo okien, od ktorej strony masz ich najwiecej? Jakoś sie nie dopatrzylam...

pozdrawiam