Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Budowy Domu pod Puszczą

SYLWKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi Drodzy,

bardzo dziekuje za komplementy, ale zapewniam Was, ze domek jest skromniutki, niecale 200 metrow.

A moj rozmach polega na małpowaniu roznych trickow z innych budow muratora chocby wspomniawszy pontypenty, editte, czy malmuc.

Postac Grzesia z Krakowa po prostu mnie zastanawia. Ktory to Was, Drodzy Sasiedzi? 8)

Wiewiora, za okna z ogrodem zimowym i dwoma parami drzwi zewnetrznych (ganek, ogrod) zaplacilismy 45 kawaleczkow. :-? Ale, nie mialam zbyt wielkiego wyboru ze wzgledu na ogrod zimowy.

Irma. Najwiecej okien mam w postaci ogrodu zimowego (czyli chyba poludnie) i trzy duze okna na taras na parterze.

Fakt, ze od strony pld - wsch troszke ich brakuje i jest ciemnawo w gabinecie.

W gabinecie mamy okno balkonowe. W ogole malo mamy zwyklych okien, raczej same balkonowe.

Ale wbrew pozorom jest bardzo jasno, szczegolnie na parterze.

Malmuc, no wiec ja dlatego sobie fundnelam domino, zeby pozniej wzdychac do mojego slicznego domku. Ani dachu, ani kominka ani okien juz nie zmienimy, wiec najwyzej na wykonczeniowce zaoszczedzimy - tzn wstawimy kilka prowizorek.

hej

z Domino to jest tak, że o nim zapomniałam

i całe szczęscie w okolicy nie widzę :lol:

ale jak se przyjdę do Ciebie, (Pontypendy na nieszczęście zamilkła coś ostatnio :( ), albo jk69 (chociaż ona ma chyba nelskampa, ale to tak samo plaska dachówka) to mnie znów zal sciska :-?

i co?

nie przychodzić do Ciebie?

no nie da się

i co wizyta będę znów zazdrościć :lol:

Jeszcze się dopiszę bo właśnie przeczytałam o kominku :lol:

mój dwustronny jest polskiego producenta Arysto, myslałam że będziemy skazani na zakup Spartherma, ale po dłuższych poszukiwaniach znalazłam wlasnie arytso, równie prosty bez udziwnień, a jednak duzo tanszy

mam nadzieje ze bedzie sie dobrze spisywał :roll:

na razie przy pierwszym odpaleniu nie bylo zadnych smrodów i dymu :wink: :lol:

No to teraz Sylwka prosze Cie pokaz nam gdzie go postawisz i jakie masz koncepcję na obudowę, bo ja na jedną strone plan mam, ale na drugą jakoś nic do konca nie moge wydumać :roll:

Pozdrawiam

malmuc,

kominek:

chcailabym pociagnac jedna bryle, prostopadloscian od podłogi do sufitu.

Od strony salonu bedzie wymalowany stiukiem na bordowo, wokol wkladu kominka beda czarne (obwodka) kafle matowe z takim ryflem, natomaist jeden kafel bedzie bordo w połysku, od storny jadalni kominek bedzie wymalowany na czarno, kafle wokol wkladu bordo w połysku, tylko jeden z nich bedzie czarny mat ryflowany. Z obydwu stron bedzie poleczka na spadajacy popil "wtopiona" wizualnie w ramkę.

Scianka z boku bedzie kremowa z jakimis malowidlami (moimi oczywiscie w kolorach czarny i bordo).

Nie wiem jeszcze co zrobic ze slupem, do ktorego kominek jest "przyklejony". Chyba caly bedzie w kolorze scian: krem lub ecru, tak zeby sie wtapail w otoczenie, a tylko sam kominek sie eksponowal. Malmuc, ja chyba mam podobnie jak Ty z tym slupem.

Pozdrawiam.

PS. Grzesiowi z Krakowa dziekuje za patisony :wink:

malmuc,

kominek:

chcailabym pociagnac jedna bryle, prostopadloscian od podłogi do sufitu.

Od strony salonu bedzie wymalowany stiukiem na bordowo, wokol wkladu kominka beda czarne (obwodka) kafle matowe z takim ryflem, natomaist jeden kafel bedzie bordo w połysku, od storny jadalni kominek bedzie wymalowany na czarno, kafle wokol wkladu bordo w połysku, tylko jeden z nich bedzie czarny mat ryflowany. Z obydwu stron bedzie poleczka na spadajacy popil "wtopiona" wizualnie w ramkę.

Scianka z boku bedzie kremowa z jakimis malowidlami (moimi oczywiscie w kolorach czarny i bordo).

Nie wiem jeszcze co zrobic ze slupem, do ktorego kominek jest "przyklejony". Chyba caly bedzie w kolorze scian: krem lub ecru, tak zeby sie wtapail w otoczenie, a tylko sam kominek sie eksponowal. Malmuc, ja chyba mam podobnie jak Ty z tym slupem.

Pozdrawiam.

PS. Grzesiowi z Krakowa dziekuje za patisony :wink:

Sylwka to starszne!

ale my kombinujemy podobnie :lol:

z tym ze moj mąż od strony salonu upatzryl sobie juz obudowe i chyba tak zostanie, ale nie znalazlam jeszce kafli, bo te od Jasba są za drogie :-?

Sylwka nie ma lekko, tłumacz sie teraz :lol:

Garsc informacji ze wczoraj:

1) odbyly sie ogledziny kuchni pod zamawiane meble,

jaka kuchnia, z jakich materiałów, wrzuć jakieś fotki, aranżacje :D

4) Pan od elewacji obiecal ze za 3-4 tygodnie wchodzi. No to ja szykuje umowe.

jaka elewacja, kolorki tu proszę zaprezentować :D

Może się tak zdarzyć że i ja będę na walizkach luty 2008 :wink:

oby wcześniej :roll:

Sylwka jeśli mogę Cię odesłać to wczoraj na temat płytek odpowiadałam markoto w komentarzach moich :wink:

Malmuc,

kuchnia bedzie debowa z barkiem, aranzacje wrzuce obiecuje, ale za kilka dni. Chcialabym dopasowac kolor kuchni do koloru podlogi w jadalni i salonie i koloru schodow. Wszystko to bedzie w drewnie. Ale o ceny nie pytajcie, bo moj malzonek zajmuje sie drewnem i korzystam z jego znajomosci. Poniewaz w kuchni podloga bedzie z malmucowych płytek (ogrzewana a co!), wiec mam nadzieje, ze fajnie to bedzie wygladac.

Elewacja - mialy byc 3 rodzaje elewacji: 1) deskowanie, 2) tynk mozaikowy piaskowiec lub bonie, 3) tynk cienkowarstwowy jasny beż.

w koncowym etapie chyba zrezygnuje z tynku mozaikowego lub boniowania, bo troche szkoda mi pieniedzy, a ponoc rowki w boniach lubia sie brudzic i po kilku latach niezbyt elegacnko to wyglada.

Na szkicu czytaj:

biały bedzie jasny bez

zielony bedzie piaskowiec, czyli ciemniejszy niz jasny bez, taka kawa z mlekiem

deskowanie złoty dąb

http://images23.fotosik.pl/88/d8d3315caa3c2f79.jpg

I co o tym sadzisz malmuc?

aha i jeszcze bede miala dwie pergole, jedna nad garazem (widac na ostatnim rzucie, a druga jako przedluzenie tarasiku sypialni rodzicow).

Oczywiscie to wszystko pomysly mojego architekta.

bardzo go mile wspominam, bo zrobil nam projekt indywidualny o grubosci encyklopedii ze wszystkimi przylaczami, wyliczeniami i innymi szczegolami. Wszystko co robie opieram na projekcie.

Wysoka kultura budowania jednym slowem.

Ludzie docencie architektow, ale tych fajnych, normalnych, takich z ktorymi mozna na piwo isc.

Malmuc,

ale poradz z tymi kolorami, ten jasny bez nie bedzie zbyt jałowy z kawa z mlekiem? Dałabym troche bordo, ale jak mi sie znudzi za kilka lat?

nie nie musi być jałowe, wszystko zależy jaki to będzie odcień

obiecuję Ci cosik podrzucić z moejgo zbioru, ale to sie pewnie stanie wieczorkiem :D

teraz muszę się otrząsnąć po zgonie :wink:

hmm no nie wiem czy tak sprawnym okiem majstra :roll: ale ja bym nie spieszyl sie z montowaniem pieca i grzejnikow poki nie bedzie zrobione ocieplenie poddasza i elewacji bo w przeciwnym razie graznie oczywiscie nie ma sensu i wowczas piec z grzejnikami bedzie stal bezczynnie. A jezeli przyjda przymrozki w polowie pazdiernika to bedziesz musiala spuszczac wode :(