Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Przesuwne

secam

Recommended Posts

Sprawdza się dobrze, ale przytoczę tu słowa pewnego przedstawiciela handlowego firmy sprzedającej okucia, które brzmiały mniej więcej tak: "Wycena takiego zestawu przez niektórych producentów wygląda tak: (drzwi balkonowe + system przesuwny (który nie jest tani)) +100%." Trochę taki żart, ale nie jest to tania sprawa.

Mam okno o szerokości 3,60 podzielone jest na dwie części z których jedna się przesuwa. Są dwa systemy: pierwszy chyba nazywa się progowy gdzie okno przy otwieraniu najpierw odchyla się do wnętrza a potem przesuwa, drugi bezprogowy gdzie skrzydło przesuwa się bez odchylania równolegle do części stałej. Mogą też przesuwać się obie części. Efekt jest super. Mam system pierwszy bo drugi kosztuje bajońskie pieniądze pierwszy zresztą też do tanich nie należy. Aha okna są drewniane.

Wymyśliłem sobie w salonie WIELKIEEEEE drzwi na taras 270 cm i kolejny "genialny" pomysł to że zrobię sobie przesuwane drzwi :o - czy ma ktoś z was takie "coś" w domu i jak to się sprawdza ??

Myślę, że pomysł doskonały - duże okno przesuwne to chyba najlepsza ozdoba salonu. Ja mam 260x230cm i będzie właśnie w systemie przesuwnym - rodzinka ma takie i idealnie się sprawdzają. Jeśli chodzi o ceny to nie pamiętam dokładnie, bo nie mam wyceny przy sobie ale na profilu REHAU Brillant 5 komorowym, dwustronny kolor etc. koszt takiego okna to około 3500zł. Jak mi wstawią (myślę połowa sierpnia) to dam znać jak to wszystko chodzi :)

pozdrowienia dla wszystkich miłośników dużych okien w domach!

H.

Wymyśliłem sobie w salonie WIELKIEEEEE drzwi na taras 270 cm i kolejny "genialny" pomysł to że zrobię sobie przesuwane drzwi :o - czy ma ktoś z was takie "coś" w domu i jak to się sprawdza ??

Myślę, że pomysł doskonały - duże okno przesuwne to chyba najlepsza ozdoba salonu. Ja mam 260x230cm i będzie właśnie w systemie przesuwnym - rodzinka ma takie i idealnie się sprawdzają. Jeśli chodzi o ceny to nie pamiętam dokładnie, bo nie mam wyceny przy sobie ale na profilu REHAU Brillant 5 komorowym, dwustronny kolor etc. koszt takiego okna to około 3500zł. Jak mi wstawią (myślę połowa sierpnia) to dam znać jak to wszystko chodzi :)

pozdrowienia dla wszystkich miłośników dużych okien w domach!

H.

Hubik dzięki wiekie - czekam z niecierpliwością na opinie jak wstawisz :D

Ja powiększyłem większość okien w domu i zlikwidowałem ozdoby robiąć większe przeszklenia (na stanowcze życzenie żony :lol: ) i w nosie mam że niby ciepło będzie uciekać - światła musi byc MASAAA. Drzwi też robię przesuwane mimo ze droższe ale miejsca w salonie nie zajmują (i nie trzaskają w przeciągu :D ).

Mam w salonie okno 480 x 230 cm dzielone na 3 części po 160 cm.

Środkowa część jest uchylana ale też otwierana.

Otwieranie polega na pociagnięciu za ustawioną poziomo klamkę (wtedy skrzydło wysywa sie z otworu) i popchnięciu go w bok (wtedy zjeżdża w bok równolegle do bocznego skrzydła).

Skrzydło jest b. ciężkie (antywłamaniowe) ale całej operacji dokonuje się jednym palcem a efekt jest taki jakby w środkowej części okna (160 x 220 cm) - nie było szyby.

Za tym otworem jest oczywiście taras.

Okno jest firmy Kommerling, kosztowało dość słono ale warto było i wszystkim sie podoba, na czele ze mną.

Pozdrawiam.

Witam,

heh cieszę się, że będziesz robił wieeelkie okno - to naprawdę ozdoba domu. Uaktualniam cenę zgodnie z rzeczywistym zestawieniem kosztów od firmy, która mi będzie robiła okna - cena za "okienko" to 3100zł do tego roleta integro 1400zł i silnik do rolety 450zł. Tak właśnie a propos rolet to polecam zwłaszcza na "przeszklone" domy - jeśli nie teraz, przygotuj sobie miejsce i w przyszłości sobie wstawisz. Doskonała sprawa na sezon jesień/zima dla oszczędzania kosztów zużycia energii - zaciągamy rolety na wielkie okna i wszystko jest ok :)

pozdrowienia,

H.

Rolety zakładam od razu na wszystkie okna. Tak wyszło nam z wyliczeń . W projekcie są okna drewniane bez rolet :( . Po zrobienu wycen na okna drewniane i pcv wychodzi że kupując PCV + rolety na wszystkie okna zaoszczędzamy jeszcze około 7000 w porównaniu do okien drewnianych bez rolet. Poza tym doszedłem do wniosku że cena za rolety jest porównywalna z cenami zasłonek czy roletek wewnętrznych które i tak trzeba potem montować (a wcale nie są tanie).

Zastanawiam się tylko czy montować rolety zewnętrzne z silnikami czy bez - jak bardzo będzie męczące zasłanianie codzienne ręcznie??

Zastanawiam się tylko czy montować rolety zewnętrzne z silnikami czy bez - jak bardzo będzie męczące zasłanianie codzienne ręcznie??

Słusznie podniosłeś problem silników - ja też to rozważałem, bo podnoszą znacznie koszt rolet. Ja zdecydowałem się na mechaniczne podnoszenie (oczywiście przy elektryce doprowadzam do każdego nadproża kabel i łączę w instalację tak, żeby w przysżłości w każdej chwili móc zamontować silnik - praktyczne jest też zebranie tych kabli do jednego wyłącznika np. w wiatrołapie, czyli wychodzisz/"klik"/wszystkie rolety się opuszczają :)) Narazie zdecydowałem się na silniki do dwóch największych okien - 260x230 i 180x170 w wykuszu, potem zobaczymy jak się sprawdza ręczne zaciąganie - najwyżej będę miał łapy jak yeti od codziennego podnoszenia i opuszczania rolet, w najgorszym przypadku nie będę ich podnosił wcale jak stracę siły do ciągnięcia tasiemek :) :) :)

A tak poważnie, to jakie rolety montujecie? w jakim systemie?

pozdrowienia,

H.

Mam drzwi przesuwne 410x230 (zobacz też http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=27967&start=60) bez progu, dzielone na pół (1/2 fix 1/2 ruchoma) - jestem b. zadowolony. Zastanawiałem się też nad drzwiami harmonijkowymi - owszem po odsunięciu daja większy kontakt z ogrodem (chociaż 2m mi wystarcza), ale po pierwsze mają wyższy próg, po drugie gdy są zamknięte (a więc jednak przez większość czasu w roku) większa ilość ram okiennych znacznie bardziej przysłania widok za oknem niż przy podziale na 2 a po trzecie dużo łatwiej zamykać i otwierać okno przesuwne.

Pozdrawiam

rafagm

Hubik: Na razie nie wybrałem konkretnego systemu rolet - zaczynam dopero kopać się w ziemi z fundamentami więc bardziej szukałem inormacji technicznych ile cm podnieśc nadproża itp.. . Co do silników to się chyba zdecyduję pomimo kosztów - wygoda jednak jest ogromna nie wyobrażam sobie rano w pospiechu odsłaniać wszystkich okiem w całym domu horror :wink:

Rafgam:

Dzięki za link fajny pomysł z tymi składanymi ale jednak masz rację drzwi są większy czas zamkniete a mi tez zależy na dużych przeszkleniach.

• 4 weeks później...

Witam .

A ja właśnie wpadłem na pomysł rolet , a ponieważ jeszcze jestem w fazie kończenia projektu to myślę o zamocowaniu rolet zewnętrznych ukrytych w scianach .

Wiecie może jaką głębokość mają skrzynki roletowe (gdzieś wyczytałem że 22 cm).

Muszę architektowi kazać zmienić nadproża tak aby weszły rolety .

Robię ścianę 3W (24 poroterm , 10 styro , 12 poroterm ) .

No i jakich firm rolety bierzecie pod uwagę >

• 5 weeks później...
Przyłącze się do dyskusji bo właśnie jestem na etapie wyboru okna. Firma zaproponowała mi dwa rozwiązania: pierwsze to okno przesuwne a drugie to okno otwierane z ruchomym słupkiem, bez dzielenia otworu okiennego na dwie części. Żona twierdzi że pierwsze jest lepsze a mnie się wydaje że te rolki prędzej czy później zaczną się zacinać i drzwi przestaną się przesuwać. Cenowo wygląda to trochę korzystniej w wariancie drugim. Jeśli chodzi o ciepło to oba warianty są równie ciepłe tak twierdzi sprzedawca.

Mam okno balkonowe przesuwne.

Duże (ok. 225 x 160 cm) i cięzkie bo antywłamaniowa szyba i okucia, ale przesuwa sie jednym palcem.

Firma twierdzi że mechanizm przesuwania obliczony jest na min. 10000 przesunięc, więc powinno wystarczyć na co najmniej kilkanaście lat.

Jest w prawdzie drozsze od skrzydłowego, ale napewno efektowniejsze.

No i nie zabiera miejsca.

Polecam.

WicekK

Nie rób rolet w ścianie 3W. Ja robię i są z nimi same kłopoty. Drugi raz bym nie robiła. Wystarczą dobre okna i alarm.

Pozdro

jj

A możesz mi powidzieć jak je robisz ?

Ja myślałem o podniesieniu nasproży w zwnętrznej ścianie .

Choć z drugiej strony jeśli ma się alarm - a takowy będę miał - to czy nie jest to zbędny wydatek i kłopot z obsługą ?

Mam jeszcze chwilę na zastanowienie .

My mamy drzwi harmonijkowe szerokości 3 m, wys 2,3 m. Duża ilość słupków (3), ale po rozsunięciu wygląda to bosko. Jedna część otwiera się normalnie i uchylnie, to jest szybkie wejście na taras. Koszt jakieś 4,5 tysiąca (Słowinscy), drewniane. Przesuwne wychodziły sporo drożej i nie dają możliwości otwarcia całego okna. Rolety w murze. Musieliśmy zwiększyć grubość cegły do 24 cm. Wszędzie mamy silniki. więc jak wychodzę to zamykam wszystkie jednym przyciskiem.