piotr.nowy 14.03.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Zastanawiam się nad kamiennym blatem w kuchni.Pierwotnie chciałem wyłożyć kafelkami ale między innymi po lekturze opinii na forum skłaniam się bardziej do kamienia(brak fug trudnych do utrzymania w czystości).Czy ktoś ma i użytkuje blat z kamienia w kuchni albo łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 14.03.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Blaty z kamienia są świetne, ale drogie. Np. w mojej okolicy granit to min. ponad 300 zł/mkw. Marmur nie nadaje się do kuchni, ponieważ rysuje się i wchłania tłuszcz.Szczęśliwi posiadacze granitowych blatów - po ile kupowaliście i gdzie? Jak toto przymocować do szafek?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 14.03.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Granitowy blat w kuchni to jeden z moich pomysłów, z których jestem dumny. Po początkowym oporze lepsza część naszej rodziny przyznaje mi teraz rację.Ma on pow. ok. 1 m2, służy wszelkim możliwym celom. Jak trzeba wyrobić ciasto - to bez zahamowań, cały blat do dyspozycji. Idealny w utrzymaniu czystości, niezniszczalny wręcz. Owszem - drogi (4 cm grubości), ale nie żałujemy.Dopisek - cena . Blat 1 m2, 4 cm grubości, zaokrąglone naroża, sfazowane krawędzie - 400 zł. Osadzony długą krawędzią w ścianie działowej, na jednym krótkim boku podmurowany, z drugiej strony wsparty szafeczką z szufladamiI w indywidualnie wykonanej kabinie prysznicowej mam półeczkę , z której wystaje bateria termostatyczna, i na której mieszczą się kosmetyki, szampony etc. Też z granitu, grubość ca 17 mm. Też nie do zdarcia.Bardzo polecam. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-03-14 12:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.03.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 czy konglomeraty tez moga sluzyc tym celom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 14.03.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Z tego co wiem, konglomerat to 95% marmur + jakieś wypełniacze, tzw. agglomarmur. Jeden kamieniarz mówił mi, ze jeśli marmur na blaty, to właśnie agglomarmur, drugi śmial się z tego i na dowód kluczykiem od samochodu zrobił piękną rysę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Mialem zamimar zamontowac w kuchni blaty z granitu (meblr ciemny dab,ale po odwiedzeniu kilkunastu zakladow kamieniarskich z moja partnerka....... Pomysl padl!!! Powod??? Prosty!!! zobaczyla piekny zielony MARMUR. Ja go chce i koniec!!!!! Mowilem ze miekki, slaby itp. i napewno nie do kuchni - tlumaczcie cos kobiecie albo postawcie piramide z maki na stozku - to tosamo!No coz czego sie nie robi dla kobiet. KUPILEM iiiiii....Sa poprostu piekne ciemno zielone a wszyscy znajomi jak go widza to wzdychaja z zazdrsci!!! jest niesamowicie twardy facet ktory go mntowal przy podwieszaniu zlewozmywaka wiercil otwory wielkim udarem HILTI az niszlo wysiedziec w domy krystaliczny HUK wywiercil 10 nie przelotowych przymocowal umywalke posmarowal ranty mebli silikonem, polozyl blaty i sazaimpregnowal jakims mleczkiem i zaden olej czy inne tluszcze sie nie wchlaniaja. Jedyne co je rusza to kwasy!!! zostawile kiedzys rozlany sok z cytryny i porazka blat wyzarty biala plama na zielonym marmurze no to koniec pomyslalem. Ale moja zmyslna pani wziela czysta wode wymyla dokladnie ja przepolerowalem mleczkiem (zostalo po inpregnacji kamieniarza) i sladu niema!!!Naprawde efekt jest kosmiczny zielony marmur i drewniane meble. (mam dopiero rok ale robie na nich wszystko myje czest ale tylko czysta woda niczym innym - a raz na miesiac konsrewuje mleczkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Mialem zamimar zamontowac w kuchni blaty z granitu (meblr ciemny dab,ale po odwiedzeniu kilkunastu zakladow kamieniarskich z moja partnerka....... Pomysl padl!!! Powod??? Prosty!!! zobaczyla piekny zielony MARMUR. Ja go chce i koniec!!!!! Mowilem ze miekki, slaby itp. i napewno nie do kuchni - tlumaczcie cos kobiecie albo postawcie piramide z maki na stozku - to tosamo!No coz czego sie nie robi dla kobiet. KUPILEM iiiiii....Sa poprostu piekne ciemno zielone a wszyscy znajomi jak go widza to wzdychaja z zazdrsci!!! jest niesamowicie twardy facet ktory go mntowal przy podwieszaniu zlewozmywaka wiercil otwory wielkim udarem HILTI az niszlo wysiedziec w domy krystaliczny HUK wywiercil 10 nie przelotowych przymocowal umywalke posmarowal ranty mebli silikonem, polozyl blaty i sazaimpregnowal jakims mleczkiem i zaden olej czy inne tluszcze sie nie wchlaniaja. Jedyne co je rusza to kwasy!!! zostawile kiedzys rozlany sok z cytryny i porazka blat wyzarty biala plama na zielonym marmurze no to koniec pomyslalem. Ale moja zmyslna pani wziela czysta wode wymyla dokladnie ja przepolerowalem mleczkiem (zostalo po inpregnacji kamieniarza) i sladu niema!!!Naprawde efekt jest kosmiczny zielony marmur i drewniane meble. (mam dopiero rok ale robie na nich wszystko myje czest ale tylko czysta woda niczym innym - a raz na miesiac konsrewuje mleczkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 14.03.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 No własnie, ilez musiałeś napracować sie by doprowadzic marmurdo "błysku". A przeciez nie oto chodzi, by pucować i pucować.To ma błyszczeć i pieknie wyglądac po zwykłym wytarciu. Tak zachowuje sie granit. Drogi to fakt, może byłby tańszy, gdybyzapotrzebowanie było większe, nie mniej jest to idealny materiałna blaty w kuchni. Warto wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2003 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Mam 3,5 m^2 blatow polerowanie ich zajelo mi okolo 5 moz 10 minutnie wiecej (one sa juz blyszczace to tylko likwidacja plam po cytrnie) fak jest ze blaty z zielonego marmuru sa najdrozsze srednio 15% od najdrozszych granitow ale efekt tez innya tak na marginesie to granity tez sa czule na kwasne srodowisko i berdzo szybko wchlaniaja tluszcze nie dajac sie usunac (niekture odmiany) propozycja moja:jak pytamy o kamien w zakladzie to najlepiej zabrac do domu kilka kawalkow kamienia i potestowac (wino,cytryna,oleje)z impregnacja i bez to kosztje troche czasu ale takie blaty kupuje sie na wiele lat i za dosc duze kwoty (mnie z montowaniem olyt baterii zlewozmywaka wyszlo 3000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 15.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Tez mam kamienny blat z granitu, od kilku lat. Do tego celu nadje sie tylko granit, albo duzo drozsze specjalne konglomeraty choc one nie daja tego naturalnego juz efektu. Optymalna grubosc to 3 cm i zaokraglone brzegi. Robilem taki na zamowienie, jak juz byly zmontowane szafki. Przyjechala ekipa, wymierzyla, zrobila wzorzec i potem zamontowala. Podobno przy montazu moze peknac. Mam b.duzy blat, nietypowy, cala duza kuchnia jest tylko w 2 kawalkach. Otwor na zlewozmywak tez mam wyciety (stosuja takie wklejane drutu pod spodem). A cena, byla niewysoka, raptem ok. 50 % wiecej niz taki pazdzierzowy, a jaki efekt : bo blat i drzwiczki sa najbardziej widoczne w kuchni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 ryszard1 co oznacza kwotowo cena niewysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.03.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Anonimie, udowadniasz, że trud moich Rodziców włożony w moją naukę poszedł na marne. Zawsze sie mi wydawało, że to marmury jako wapienie podatne są na kwaśne odczyny, bo i taka jest natura wapienia. Czyli reagują, burzą się, etc. A granity nie mają takiej przypadłości....A Ty mi piszesz, że jest na odwrót.To co, jak uważasz - mogę Rodziców podać do sądu za niedokształcenie dziecka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Jeszcze nie kupiłem ,ale mam zamiar tylko granit bo nie ma nic doskonalszego na blat kuchenny i niech kosztuje ile chce.Ja mam być szczęsliwy a nie niewolnikiem jakiegoś blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Luna_tykNie twierdze ze marmury sa odpornepowiedzialem ze mam blaty z marmuru sa one zaimpregnowane i calkiem znosne w uzytkowaniukamieniarze twierdzoa ze zielony marmur (nie bialo zielony tylko prawdziwa zielen) sa najtwardsze i wiekszosc granitow jest tak samo twarda albo nawet mniej. naprawde sa odporne to fakt ze kwasy nalezy niezwlocznie przemywac wodaale efekt wizualny nieporownanie leprze a tak na marginesie granity w polaczeniu z tluszczami i kwasami wydzielaja szkodliwe zwiazki dla czlowieka wiec nie polecam przygotowywania potraz bezposrednio na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 16.03.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ja tez chce miec granitowe blaty w kuchni. Widzialam "na zywo" i nie tylko wyglada pieknie, ale bardzo trwaly i praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.