Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czereśniowe robale

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w sprawie czereśni. Mamy na działce kilka drzew czereśniowych. Wszystkie raczej starych odmian, lae nie znam nazw, bo posadził je właściciel nawet nie poprzedni, a jeszcze wcześniejszy. Drzewa mają z 15 lat i jakieś paskudztwo je zżera. Odmiana, która jest teraz dojrzała ma owoce żółto-czerwone, duże, bardzo soczyste i bardzo zarobaczone. :evil:

Co to może być i czym potraktować to paskudztwo? Aha, robale tak działają, że owoce gniją, nawet jeszcze na drzewie.

Pytam oczywiście na zaś. Bo co mam robić w tym roku, to już wiem. :p

Ano pryskać. To muchówka- 7-8 dni po wylocie pierwszych- a więc w/g sygnalizacji. Najczęściej koniec pierwszej i drugi raz pocz III dekady czerwca, bodaj Owadofosem lub Decisem. Uwaga na okres karencji.

Dzięki. Wynika z niego, że już za późno na uratowanie czegokolwiek. :cry:

Przeczytaj mój post wyżej! Zrób oprysk Mospilanem 20SP z dodatkiem środka na przyczepność np: SUPERAM 10AL. Mospilan wnika do wnętrza rośliny i przemieszcza się z sokami - środek działa powierzchniowo, wgłębnie i układowo (przemieszcza się z sokami rośliny) i zniszczy te robaczki na pewno! :lol:

Ale czy owoce będą jeszcze jadalne?

Karencja Mospilanu 14 dni - życzę smacznego :o

Z moich danych wynika że jednak za późno. No może jeszcze w przypadku najpóżniejszych czereśni jakiś efekt. Na wiśnie za późno - przynajmniej w Poznaniu - za 14 dni będzie zbiór.

Dzięki. Wynika z niego, że już za późno na uratowanie czegokolwiek. :cry:

Przeczytaj mój post wyżej! Zrób oprysk Mospilanem 20SP z dodatkiem środka na przyczepność np: SUPERAM 10AL. Mospilan wnika do wnętrza rośliny i przemieszcza się z sokami - środek działa powierzchniowo, wgłębnie i układowo (przemieszcza się z sokami rośliny) i zniszczy te robaczki na pewno! :lol:

Napewno zniszczy w owocu?

Nasionnicę trześniówkę (to te robaczki) niszczy się inaczej. Tutaj masz opisane:

http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/szkodsad.html

Wcórniastku, Andrzeju

Melduję, że w tym roku mimo stosowania oprysków w terminie 1 i 3 czerwca moje wspaniałe czereśnie znów są nadziewane.

W stosunku do ubiegłego roku zauważyłem jedną zmianę - zdarzają się owoce w których można znaleźć bliźniaki a nawet trojaczki. W poprzednich latach natrafiałem w owocach wyłącznie pojedyncze osobniki.

Ponieważ okres karencji owadofosu (na ulotce) był 21 dniowy, późniejsze opryski nie maiały już sensu.

No cóż zobaczymy jak będzie w przyszłym roku.

Pozdrawiam