Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basenik przydomowy vs glony.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hahahaha

dobra mysl - wlasnie na taka wpadla moja pelniaca obowiazki tesciowa ;)

po cholere w takie upaly ludziom basen? skoro to tylko sam klopot?

A omc slubna stwierdzila ze wode zmieniac bedzie co dwa tygodnie

tez metoda - tydzien sie bedzie nagrzewac a po trzech dniach juz bedzie zielona :(

wiec reasumujac- po cholere takie cus czlowiek sobie kupil?

Tylko na klopoty - trzeba wezwac Biernackiego :) on jest szpeniem od klopotow ;)

Mam basen a raczej dołek wymurowany o wymiarach 6*12m.

Bez chemi i chloru nie utrzyma się wody w czystości.

Woda po wpuszczeniu z kranu jest strasznie mętna.

Po dodaniu chloru woda robi sie klarowna.

Przykrycie możne stosować raczej jako zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem basenu (liście, trawa, deszczówka ....).Przykrycie radzę zakładać na noc. Za dnia proponuje zdejmować zakrycie. Chyba że przykrycue będzie wyżej umieszczeone i dojście świerzego powietrza do wody będzie zapewnione.

W zeszłym roku przykryłem basen (położyłem na tafli wody blandekę aby trawa i liście nie wpadały do basenu). Po trzech dniach przykrycia woda tak się zazieleniła myślałem że tylko do wylania się nadaje. Dałem 5 razy większa dawke chloru. Pomogło. Woda była tak klarowana jak nigdy dotąd.

Basen bez chemi nie bedzie miał prawa istnienia.

Pozdrawiam i miłego pluskania. :D

Hubert

Z własnego doswiadczenia - basenik 3,5m3 taki z marketów:

W zeszłym roku stwierdziłem, że chlor i dziecko jakos mi w parze nie idzie i stosowałem preparaty ozonujące. Do tego pompka załączona do urzadzenia. Efekt duużo zieleniny i co tydzień wylanie wody, czyszczenia domestosem i ponowne napełnienie.

W tym roku zdecydowałem się na chlor. Poczytałem i dowiedziałem się, że chrol i owszem, ale PH w granicach 7.0-7.4 (niektóre źródła podają 7.2-7.6) i oczywiście pompa. A teraz efekty. Basen napełniony 2 tygodnie temu (cały czas temperatura powietrza ok 26-31 stopni) i jest OK. Raz mi coś odbiło i zwiększyłem za bardzo PH, woda staje się wtedy mleczno nieprzejrzysta (wytraca się wapń). Codziennie na noc włączam pompę z filtrem (wydajność wg ulotki 2000l/h) i co 2-3 dni sprawdzam testerem poziom PH i chloru. O dziwo chloru jest tyle, ze "pachnie" mniej niż na basenach publicznych, żadnych podrażnień u mojego nurkujacego dzieciaka nie zauważyłem.

Podsumowując: chlor, odpowiednie PH, filtr i tester i bedzie OK.

Arecki

tarz to jestem mundry ;)

bylem, nawet dostalem broszurke za friko - co i jak z basenem i chloruje chloruje i chloruje ;)

Gdybym wiedzial ile to zachodu to z wrodzonego lenistwa lopata wybilbym z glowy takie pomysly i tylko prysznic na trawce bym zainstalowal :lol:

chor

antyglon

preparaty do sprawdzania pH

szczotka do czyszczenia dna

szczotka do czyszczenia snian

zwariowac mozna ;)

a koszta nieporownywalne z basenem - drugie tyle :(

mowilem ze jade do Castoramy - trzeba bylo do mnei uderzyc albo pojechalibysmy razem (paliwo na pol ;))) ) albo bym Ci kupil :)))

Zaczalem od Chlorszoka ;) juz po nocy jest efekt piorunujacy

A nie wybierasz się ponownie?? Jakąś tak nie zajarzyłem, żebyś mi to kupił w sumie :-)

Ile za to dałeś i na ile to może starczyć ??

150 g na 10 m3

koszt 36 czy 38 zeta na Jerozolimskich (nie tylko to kupowalem a paragony wyrzucam - podziwiam ludzi ktorzy je zbieraja i zastanawiam sie po kiego ;) ), jak mi powiedziano po tej szokowej terapii pozniej wystarcza juz pastylki chloru ktore daje sie co 7-10 dni

teraz tylko antyglon mam wlac za dwa dni i ponoc ma byc super przez cale lato - zobaczymy

150 g na 10 m3

koszt 36 czy 38 zeta na Jerozolimskich (nie tylko to kupowalem a paragony wyrzucam - podziwiam ludzi ktorzy je zbieraja i zastanawiam sie po kiego ;) ), jak mi powiedziano po tej szokowej terapii pozniej wystarcza juz pastylki chloru ktore daje sie co 7-10 dni

teraz tylko antyglon mam wlac za dwa dni i ponoc ma byc super przez cale lato - zobaczymy

No dobra, ale wciąż nie powiedziałeś czy będziesz tam gdzieś blisko, żeby może mi to kupić?? :lol:

tarz to jestem mundry ;)

bylem, nawet dostalem broszurke za friko - co i jak z basenem i chloruje chloruje i chloruje ;)

Gdybym wiedzial ile to zachodu to z wrodzonego lenistwa lopata wybilbym z glowy takie pomysly i tylko prysznic na trawce bym zainstalowal :lol:

chor

antyglon

preparaty do sprawdzania pH

szczotka do czyszczenia dna

szczotka do czyszczenia snian

zwariowac mozna ;)

a koszta nieporownywalne z basenem - drugie tyle :(

jareko,

zamknij oczy i wyobraź sobie żar z nieba i siebie wracającego od upierdliwego klienta, u którego właśnie skończyłeś montować okna. Wchodzisz do ogródka, ręką wycierasz spocone czoło i nagle parę metrów od siebie zauważasz coś co jest chłodne i mokre :roll: (ale nie jest to piwo). Po trzech sekundach wiesz już co za chwilę zrobisz.

Takie chwile są bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą.....

Pozdrawiam,

(glony podobno nie lubią wody zasadowej, a sól właśnie zwiększa zasadowość). Można więc poeksperymentować z solą.

Zasad chemii się to nie trzyma (sól mocnego kwasu i mocnej zasady), co nie wyklucza , że to być może działą...