dhr 28.06.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Witam, Mamy dzialke w trzeciej linii zabudowy ( chyba tak to sie fachowo okresla ) Na mapkach jest wyznaczona droga dojazdowa do tej dzialki przez te dwie pierwsze. Kiedy wystepowalismy o WZiZT wlasciciele tej drugiej dzialki (tej srodkowej) musieli podpisac pisemko, w ktorym wyrazaja zgode na to, zebysmy ta droga dojezdzali do naszej dzialki. I tutaj mam pytanie - czy takie pismo jest prawomocne czy tez musi byc notarialnie potwierdzone? Kompletnie sie na tym nie znam a chcielibysmy sie zabezpieczyc na przyszlosc. Na razie mieszka tam rodzina i nie ma zadnego problemu ale nigdy nie wiadomo jak sie sytuacja moze zmienic. Co o tym radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.06.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Radzę ustanowić służebność przechodu, przejazdu i prowadzenia mediów przez obie działki oddzielające od drogi publicznej. Notarialnie, z wpisem do ksiąg wieczystych. Inaczej możecie kiedyś stracić dużo czasu, nerwów i pieniędzy w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 28.06.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Sprawe zalatwia wpis o sluzebnosci w KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 28.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 i ważne żeby to była służebnośc bezpłatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 28.06.2006 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Tak wlasnie sadzilam. A gdzie sie takie cos zalatwia? Czy to musi byc notarialna umowa? I pozniej z taka umowa zglaszam sie do dzialu KW i dokonuje wpisu pod nr naszej dzialki? Nie da sie ukryc, ze jestem kompletnie zielona jesli chodzi o przepisy . Dlatego dziekuje szanownym forumowiczom za odzew i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.06.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Notarialne musi być oświadczenie właścicieli działek o ustanowieniu służebności na rzecz Twojej działki. Jak są dwie takie działki, to mogą to być oddzielne akty notarialne, ale wtedy pewnie wyjdzie drożej. Notariusz powinien Cię we wszystkim pokierować, jeśli jeden tego nie zrobi, zwróć się do innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 05.07.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Ja mam kilkanaście służebości...za każdą 450 pln w tym taksa notariusza + to co do urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts