Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki w 100 letnim domu-chcę założyć.teraz mam piece

gogi25

Recommended Posts

Kupiłam z mężem stary 100 letni dom. Jest ciepły, ma ściany 0,5 metra grubości. Zimę przeżyliśmy paląc w piecach węglowych. Są trzy: w pokoju, w kuchni i w łazience. Przed zimą wstawiliśmy do pieca w kuchni tzw cegiełkę ( w moim regionie tak to się nazywa), która ogrzewa nam wodę w boilerze. Chcemy założyć grzejniki. Mamy dylemat jak wykorzystać piec węglowy do CO. Chcemy aby jeden piec-ten w łazience ogrzewał wodę w boilerze i rozprowadzał ciepło po kaloryferach. Czy można zrobić dwa odzielne obiegi wody? czy ma ktoś coś takiego u siebie w starym domu?

...Chcemy aby jeden piec-ten w łazience ogrzewał wodę w boilerze i rozprowadzał ciepło po kaloryferach. Czy można zrobić dwa odzielne obiegi wody? czy ma ktoś coś takiego u siebie w starym domu?

można

woda z podkowy (cegiełki) wpuszczasz w węzownice bojlera i dalej na grzejniki ... powrót w podkowe

wezownica w bojlerze ogrzewa ciepła wode

kiedys to juz opisywałem ... rozwiazanie jest ekonomiczne

(w przypadku gdybys trzon kuchenny chciała zachowac w kuchni i tam umiescic podkowe - nie w łazience - masz trzy w jednym - mozna jeszcze ugotowac obiad i bez podgrzewania miec go ciepłym kilka godzin ... potrawy gotowane na tradycyjnym ogniu smakuja inaczej niz gotowane na gazie czy płycie elektrycznej...)

a w zasadzie masz cztery w jednym ...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1149922&highlight=#1149922

...PIEC jest mniej czasochłonny od kominka z wkładem . PIEC KAFLOWY emituje ciepło w postaci PROMINIOWANIA jak SŁOŃCE !!!! PIEC KAFLOWY emituje promieniowanie o ładunku UJEMNYM KORZYSTNE DLA CZŁOWIEKA !!!
... Pozdrawiam zwolennikow grzania sie przy tradycyjnym piecu. Tak na marginesie to piec kaflowy jonizuje ujemnie.

podzielam zdanie przedmówców Darek B i sono co do jonizacji ujemnej ... masz dodatkowo korzystna jonizacje powietrza ...

pzdr

Wiem, że piece są zdrowsze, ale przy malaym brykającym dziecku, które wszystko dotyka, boimy się, że nie damy rady upilnować go aby nie było poparzeń. Wkońcu trzeba palić aż w trzech piecach.

Zdecydowaliśmy się na CO ale piece kaflowe zostają, nie zlikwidujemy ich bo w życiu różnie może być.

BRZOZA jeżeli możesz to napisz gdzie kiedyś opisywałeś takie ekonomiczne rozwiązanie, ja nie moge znaleźć.

Bardzo dziękuję Tobie za odpowiedź.

POZDROWIONKA

akurat swojego postu nie znalazłem ... :( ale podam link do innych ... tez w temacie "podkowa - cegiełka"

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1078652&highlight=podkowa#1078652

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1079876&highlight=podkowa#1079876

Gogi - moje doświadczenia sa takie

do podkowy podłaczyłem 2 spore grzejniki i bojler 150l i z tym podkowa dawała sobie rade ...

ale muszisz sie liczyc z tym ze jesli u siebie pomieszczenia masz duze, wysokie, ze spora iloscia drzwi i okien, słabo ocieplony sufit - to podkowa (przy ciagłym poborze ciepłej wody i przy duzym ochłodzeniu na zewnatrz) moze sobie słabiej radzic

u mnie taki układ ogrzewał kiedys 3 pomieszczenia

kuchnia ogrzewana była samym trzonem kuchennym (z podkową w palenisku)

łazienka (mała) ogrzewana była (celowo słabo wyizolowanym) bojlerem

i pokój (ponad 20 m2) - dwoma kaloryferami - w sumie ten "układ" ogrzewał ok 45 m2 powierzchni mieszkalnej... a ciepłej wody nigdy nie musiałem oszczedzac

w zimie -kiedy pali sie "na okrągło" i jest mocniejszy ciag kominowy - nie ma problemów z paleniem

latem - kiedy jest słabszy ciąg kominowy a w podkowie jest zimna woda - moga wystepowac problemy przy rozpalaniu ... :-?

dlatego latem warto miec alternatywne źródło zaopatrzenia w ciepła wode