Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział i scalanie działek. Budowa na 2 działkach?

szpclab

Recommended Posts

Dzień dobry!

Mam pytanie związane z podziałami działek.

Sytuacja wygląda następująco: jest pewien teren podzielony wzdłuż na dość wąskie

działki. Część działek od strony lasu ("góra terenu") ma przeznaczenie role (mpzp -

użytek rolny), od pewnego momentu (idąc z góry na dół) zaczynają się działki budowlane.

Są to duże pasy działek, na razie nie podzielone.

Chciałem kupić część pierwszej z brzegu działki budowlanej oraz (za wąska dla mnie)

dokupić część przylegającej działki rolnej - w sam raz na ogródek.

Z mpzp wynika m.in., że:

- minimalna powierzchnia działki budowlanej - 1000 m.

- 70 % powiechni biologicznie czynnej.

Chciałem kupić z 500m budowlanej i 800m rolnej.

Czy jeżeli tak zrobię będę mógł na mojej nieruchomości składającej się z dwóch działek

wydzielonych postawić dom -tzn. czy warunki mpzp będą odnosić się to części budowlanej

tylko, czy do całości? Oczywiście postawię na części budowlanej, ale nie da rady

spełnić wymagania 70% czynnej powierzchni od 500 metrów.

Czy jeżeli będzie problem to można scalić obie działki. Jak wpłynie to na wymagania?

Nie wiem, czy nie zamieszałem za bardzo ;).

Pozdrawiam.

Dowiedz się w swoim urzędzie jakie masz szanse na odrolnienie - u mnie np. całość działki miała przeznaczenie pod uprawy rolne (ale wszystko klasy V i VI) i urząd nie robił problemów z odrolnieniem. Z drugiej strony mój architekt stwierdził, że gruntów klasy IV i wyższej bez długich korowodów bym nie odrolnił...

Jeśli będziesz mógł odrolnić nie ma sensu bawić się w budowanie na jednej, a robienie ogródka na drugiej, a lepiej po odrolnieniu scalić je w jedną i zagospodarować jak Ci się będzie podobało.

pzdr

Tomek