szpclab 28.06.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Dzień dobry! Mam pytanie związane z podziałami działek. Sytuacja wygląda następująco: jest pewien teren podzielony wzdłuż na dość wąskie działki. Część działek od strony lasu ("góra terenu") ma przeznaczenie role (mpzp - użytek rolny), od pewnego momentu (idąc z góry na dół) zaczynają się działki budowlane. Są to duże pasy działek, na razie nie podzielone. Chciałem kupić część pierwszej z brzegu działki budowlanej oraz (za wąska dla mnie) dokupić część przylegającej działki rolnej - w sam raz na ogródek. Z mpzp wynika m.in., że: - minimalna powierzchnia działki budowlanej - 1000 m. - 70 % powiechni biologicznie czynnej. Chciałem kupić z 500m budowlanej i 800m rolnej. Czy jeżeli tak zrobię będę mógł na mojej nieruchomości składającej się z dwóch działek wydzielonych postawić dom -tzn. czy warunki mpzp będą odnosić się to części budowlanej tylko, czy do całości? Oczywiście postawię na części budowlanej, ale nie da rady spełnić wymagania 70% czynnej powierzchni od 500 metrów. Czy jeżeli będzie problem to można scalić obie działki. Jak wpłynie to na wymagania? Nie wiem, czy nie zamieszałem za bardzo . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 03.07.2006 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Nikt nic nie wie, naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 03.07.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Dowiedz się w swoim urzędzie jakie masz szanse na odrolnienie - u mnie np. całość działki miała przeznaczenie pod uprawy rolne (ale wszystko klasy V i VI) i urząd nie robił problemów z odrolnieniem. Z drugiej strony mój architekt stwierdził, że gruntów klasy IV i wyższej bez długich korowodów bym nie odrolnił...Jeśli będziesz mógł odrolnić nie ma sensu bawić się w budowanie na jednej, a robienie ogródka na drugiej, a lepiej po odrolnieniu scalić je w jedną i zagospodarować jak Ci się będzie podobało. pzdrTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 04.07.2006 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Dzięki. Jest to grunt VI, max V klasy, sam piach. "Rolność" tego terenu wynika z miejscowego planu zagospodarowania - z tego co się orientuję to ciężko coś takiego zmieniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts