Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten schemat instalacji grzewczej jest ok?

Recommended Posts

Przykro czasami się robi na forum.

Jak ktoś komuś przywali jakąś złośliwość, to Redakcja banuje, odbiera tytuły itp.

Jednak jeżeli są posty mogące być przyczyną tragedii, to Redakcja milczy zostawiając sprawę do załatwienia przez np. forumowicza, któremu odebrała tytuł.

Przykre. Brak słów.

Prosze mnie nie banowac, bo jestem stalym czytelnikiem Muratora. :wink:

Dokladnie przeczytalem artykul z numeru 7/2006 "Raz oszczednie, raz wygodnie" oraz 9/2004 "Raz na wegiel, raz na gaz"

Nie moge pokazac hudraulikom opini z forum nt ich pomyslow, ale pokaze im te dwa artykuly... :evil:

Ciekawi mnie tylko, dlaczego w schemacie ze strony 212 z artukulu 9/2004 "Raz na wegiel, raz na gaz" jest pompa na powrocie miedzy wymiennikiem a picecem weglowym. Czy jesli jeden uklad jest grawitacyjny bez pompy to wymiennik nie dziala?

Slyszalem tez ze w Niemczech mozna montowac weglowy + przeponowe + zawor bezpieczenstwa. ???

Dokladnie przeczytalem artykul z numeru 7/2006 "Raz oszczednie, raz wygodnie" oraz 9/2004 "Raz na wegiel, raz na gaz"

Nie moge pokazac hudraulikom opini z forum nt ich pomyslow, ale pokaze im te dwa artykuly... :evil:

Ciekawi mnie tylko, dlaczego w schemacie ze strony 212 z artukulu 9/2004 "Raz na wegiel, raz na gaz" jest pompa na powrocie miedzy wymiennikiem a picecem weglowym. Czy jesli jeden uklad jest grawitacyjny bez pompy to wymiennik nie dziala?

Slyszalem tez ze w Niemczech mozna montowac weglowy + przeponowe + zawor bezpieczenstwa. ???

Jeśli jest to rótki obieg to nie - bo wymiennik ma za duże opory (to są karbowane płyty)dlatego pompa musi być. No chyba, że masz "jaga".

Pomysł rzeczywiście bardzo ciekawy i doskonała alternatywa dla kominków z płaszczem wodnym i w dodatku tańszy w montażu a o eksploatacji nie wspomnę W schemacie tym brakuje jednak kilku zaworów zwrotnych w odpowiednich miejscach bez których cała ta radosna twórczość działać nie będzie lub działać będzie w niewłaściwy sposób

W sumie ciekawy cykl artykułów z placu boju prawie jak zrób to sam Ciekawe co w następnym numerze może podobna kotłownia na dwa kotły i jeszcze z podłogówka i buforem ciepła

http://www.hydraulik.net.pl/ukl1.jpg

Ja czegoś nie rozumiem.... skoro wież że robią CI źle robotę to poco na to pozwalasz?

W Polsce prawo budowlane jest jednoznaczne: Kocioł na paliwo stałe = układ otwarty.

Jeżeli ktoś wykonuje inaczej to podpada pod prokuratora.

A tak z ciekawości ... co na wszystko Twój inspektor budowlany?

Raczej kierownik budowy - kierownik kasę wzioł na starcie na finiszu sie podpisze i tyle jego - pierdolami sie nie zajmuje kazdy patrzy tylko by brac i g....wno robic.

Takie jest moje zdanie - jezeli obraziłem jakiegos solidnego kierownika budowy to niech się zgłosi - wpisze go nal iste prawie wymarłego gatunku

sebo8877

• 5 years później...

Schemat c.o.jpgWitam

Mam kilka pytań odnośnie instalacji c.o na paliwo stałe:

zamierzam zainstalować instalacje c.o i c.w.u w domku jednorodzinnym. Szczegóły: Jest to domek jednorodzinny jednopiętrowy bez piwnicy ze strychem bez ocieplenia z zewnątrz ale są wymienione wszystkie okna na plastikowe. Piec Zębiec 16KW znajduje się na parterze dom nie ma piwnicy. Na parterze jest stara instalacja na starych stalowych rurach i grzejnikach. Ja chce zamontować c.o na piętrze od pieca zasilanie na stalowych rurach później od rozdzielaczy już na rurach PEX/AL/PEX. Bojler znajduje się na parterze wraz ze starą instalacja przesyłam schemat jaki mi zaproponował instalator (fachowiec). Bardzo proszę o rade czy takie zamontowanie na piętrze jest możliwe jeśli trzeba będzie wprowadzę poprawki wedle Waszych uwag i sugestii. Bardzo Dziękuje Za POMOC