adamsson 28.06.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ktoś mi może powiedzieć jakie są koszty uzbrojenia działki w energie elektryczną, i od czego zależą? Do najbliższej linii mam ok 400m, działka to szczera łąka, a najbliższe domostwo jest oddalone jakieś 400m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 29.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Mnie wykonanie przyłącza energetycznego kosztowało łącznie: 3170,00 zł(opłata przyłączeniowa 1440,00 + elektryk 300,00 + geodeta 50,00 + kabel zmiemny dł. 35m 400,00 + pozostałe materiały 980,00). Kabel ziemny dł,. 35 m pociągnięty ze słupa NN, moc przyłączeniowa - 12kW.U mnie w energetyku za 1 kW mocy przyłączeniowej opłata wynosi 120,00 zł. Kabel ziemny czterożyłowy to 11,50 zł za 1 m.Ja na twoim miejscu pociągnąłbym kablem ziemnym, o ile się zgodzą właściciele ziemi przez którą by przebiegał ten kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsson 30.06.2006 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Pomysł dobry, tylko jak widzę koncowa cena jest dosc wysoka, co w moim przypadku zaowocuje kolosalnymi kosztami rzedu 10-12tys. to dosc spora kasa, gdzie zdobyc niezbedne informacje? Okręgowa energetyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 30.06.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Możesz wybrać linię napowietrzną, ale koszty będą podobne, a może nawet i większe (słup nie jest taki tani). Przejdź się do najbliższego zakładu energetycznego i zapytaj jaki jest szacunkowy koszt wykonania napowietrznej linii NN o długości około 400 m. Na mojej parceli sąsiada zabudowania są położone jakieś 450 m od ostatniego słupa NN i on wykonywał przyłącze kablem ziemnym (nie przypuszczam by wybrał kosztowniejsze rozwiązanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.07.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Ktoś mi może powiedzieć jakie są koszty uzbrojenia działki w energie elektryczną, i od czego zależą? Do najbliższej linii mam ok 400m, działka to szczera łąka, a najbliższe domostwo jest oddalone jakieś 400m. Ale elektrownia teraz przylacza do granicy dzialki na swoj koszt. wiec w czym jest problem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 11.07.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Witam. Owszem elektrownia przyłącza na swój koszt ale nie wtedy gdy mamy 400m .W najlepszym wypadku do opłaty przyłączeniowej doliczyli by jeszcze 200m linii x cena jednostkowa.Niestety nie musi być tak fajnie. Sieci nie można rozbudowywać w nieskończoność i mogą ci powiedzieć ,że nie ma technicznych możliwości przyłączenia , albo jest to ekonomicznie nieuzasadnione i wtedy trzeba trochę więcej już pieniążków. Dochodzą jeszcze zgody właścicieli gruntów przez które linia miała by być prowadzona. Przy takiej odległości tych działek może być sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts