Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie prądu na działkę

adamsson

Recommended Posts

Mnie wykonanie przyłącza energetycznego kosztowało łącznie: 3170,00 zł

(opłata przyłączeniowa 1440,00 + elektryk 300,00 + geodeta 50,00 + kabel zmiemny dł. 35m 400,00 + pozostałe materiały 980,00). Kabel ziemny dł,. 35 m pociągnięty ze słupa NN, moc przyłączeniowa - 12kW.

U mnie w energetyku za 1 kW mocy przyłączeniowej opłata wynosi 120,00 zł. Kabel ziemny czterożyłowy to 11,50 zł za 1 m.

Ja na twoim miejscu pociągnąłbym kablem ziemnym, o ile się zgodzą właściciele ziemi przez którą by przebiegał ten kabel.

Możesz wybrać linię napowietrzną, ale koszty będą podobne, a może nawet i większe (słup nie jest taki tani). Przejdź się do najbliższego zakładu energetycznego i zapytaj jaki jest szacunkowy koszt wykonania napowietrznej linii NN o długości około 400 m.

Na mojej parceli sąsiada zabudowania są położone jakieś 450 m od ostatniego słupa NN i on wykonywał przyłącze kablem ziemnym (nie przypuszczam by wybrał kosztowniejsze rozwiązanie).

• 2 weeks później...
Ktoś mi może powiedzieć jakie są koszty uzbrojenia działki w energie elektryczną, i od czego zależą? Do najbliższej linii mam ok 400m, działka to szczera łąka, a najbliższe domostwo jest oddalone jakieś 400m.

Ale elektrownia teraz przylacza do granicy dzialki na swoj koszt. wiec w czym jest problem????

Witam.

Owszem elektrownia przyłącza na swój koszt ale nie wtedy gdy mamy 400m .W najlepszym wypadku do opłaty przyłączeniowej doliczyli by jeszcze 200m linii x cena jednostkowa.

Niestety nie musi być tak fajnie. Sieci nie można rozbudowywać w nieskończoność i mogą ci powiedzieć ,że nie ma technicznych możliwości przyłączenia , albo jest to ekonomicznie nieuzasadnione i wtedy trzeba trochę więcej już pieniążków. Dochodzą jeszcze zgody właścicieli gruntów przez które linia miała by być prowadzona. Przy takiej odległości tych działek może być sporo.