Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur jednowarstwowy Ytong

Recommended Posts

On 2003-03-31 14:09, Sergey wrote:

Co, Dave, już Ci nie podoba się ITB? Szkoda. Czasem nie Ty mowiłes, że ITB i Murator są dla Ciebie jedynym poważnym źródłem informacii? ITB już odpada z twojej listy źrodeł. No cóż, takie życie...

Ja nic takiego nie mowilem. Informacje czerpie z roznorodnych zrodel. Juz myla ci sie dyskutanci.

Gadasz bzdury:

1. Nie "ta sama paroprzepuszczalność", a "zbliżony opór dyfuzyjny". Poszukaj w poradnikach.

i cegla ma zblizony do BK ? A ile wynosi konkretnie - na liczbach - to zblizenie ?

2. Może slyszałeś, że jest taka bardzo dziwna rzecz, która się nazywa Wentylacia Grawytacyjna? A może nawet słyszałeś że ona potrafi działać? I z powodu jej działania rachunek za ciepło wzrasta prawie dwukrotnie?

wyjasnij prosze jak w sypialni bez kratki wentylacyjnej, przy zamknietych oknach i drzwiach dziala grawitacja wentylacyjna...

D.

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co powiecie na zastosowanie np. w domu z sciana 2w (bk ocieplony styropianem) rekuperatora?

to jest rozwiazanie ktore w b. duzmy stponiu (rowniez w stosunku do kosztow inwestycyjnych, ale nie ukrywam ze to rzecz dyskusyjna) redukuje straty ciepla, zapewnia klimat i mikroklimat, pomaga rozprowadzic cieplo z kominka bez stosowania DGP, zapewnia przyjemny chlodek latem dzieki GWC (np. wykonany wlasnorecznie z niewielkim nakladem finansowym)

w takim przypadku takie pojecia jak jakakolwiek wilgoc (ta znikoma i ta 'niszczaca nasze sciany i psujaca mikrolimat') jest juz totalnie bez znaczenia! czy nie?

osobisice, z niuansami dotyczacymi sciany dal bym juz sobie spokoj i wlasnie skoncentrowal sie na dobrych (moze rewelacyjnych?)instalacjach - i tutaj bardziej przychylam sie do sciany 2w

i jeszcze jedno, najwieksze wyzwanie tego forum to nie zapozanc sie z obliczeniami, ulec kampanii reklamowej lub pseudoreklamowej czy tez przekonac sie do kogos argumentow, ale na podstawie doswiadczen ludzi, ktorzy juz zbudowali i uzytkuja dana technologie wycaignac jak najlepsze wnioski - bedac raczej obiektywnym (nie podjalem jeszcze decyzji o materiale na moj dom) nie napotkalem na forum na opinie uzytkownika typu 'kurcze, jak jak zaluze ze wybralem bk + styropian - sciana mi plesnieje, w chacie zaduch i brak mikroklimatu!!!' natomiast na tym forum sa watki w ktorych ludzie twierdza, ze beda musieli jedank sciane 1w ocieplic bo nie spelnila ich oczekiwan. Co wiecej sa osoby, ktore sie pocieszaja ze w razie czego przeciez moga ta swoja 1w ocieplic.... dla mnie to sa wlasnie krytyczne argumenty!

glowkujac i kombinujac doszedlem do takiego porownania:

sciana 1w kontra sciana 2w:

Gdy doszedl temat 'rekuperator' i jego funkcje:

- duze ograniczenie strat ciepla

- lepsza cyrkulacja powietrza w domu (np.wplyw na cieplo kominka)

- duzy wplyw na klimat i wilgoc

sila rzeczy warian 1w stal sie znacznie mniej atrakcyjny, poniewaz:

- kwestia wentylacji i mikrokilamtu rozwiazana (na podstawie logiki, doswiadczen forumowiczow, nie tylko folderow reklamowych) - poczytajcie w jaki sposob rekuperator moze wspomoc swiezo wybudowane sciany

- kwestia DGP - czesciowo rozwiazana, czyli eliminuje jedna instalacje - nie jest to pewno to samo co DGP, ale nawet gdy nie ma dodatkowych kanalow DGP to cieplo z kominka chcac-niechcac zasila/wspomaga system rekuperatora

i tu pojawil sie wniosek, ze dom (czyli sciany, bo z okien i drzwi wiecej niz 1,1 sie nie wycisnie przy w maire racjonalnych zalozeniach budzetowych) powienin byc przede wszystkim cieply - to jeszcze nie dyskwalifikuje sciany 1w, ale sciana 2w BK+ styropian po prostu wydaje sie BEZPIECZNIEJSZA alternatowa inwestycyjna: sciana 2w jest cieplejsza, mniej wymagajaca i ryzykowna na etapie realizacji (mowie na przyklad o nadprozach, wiencach) a przede wszystkim nie ma juz dylematu typu 'jakby co to trza bedzie docieplic....

ktos pisal o spaniu przy -20 stopni z otwartym oknem - jak masz rekuperator to mozesz wszystkie okna zabic gwozdziami i zakleic folia i bedziesz mial calu czas swieze powietrze naplywajace do wszystkich pokoi - z ta roznica ze nie bedzie to powietrze o tem. -20 ale okolo 15-17

Uuuuuuuu!!!!! Ale brzydki relatywizm :sad:

Na ścianach się nie oszczędza, a na kotłach i owszem.

Ściana musi mieć certyfikaty, a kocioł wystarczy, że grzeje.

Na ścianach 3 tys.to pikuś, a na kotle 100,- zł to istotna oszczędność.

Na ścianach 0,04 W/m2K to drobiazg nie warty zachodu, a na kotłach róznica 2kW mocy minimalnej to już feler nie do zaakceptowania.

Dave - zmieniaj nick'i albo sobie pomyślę, że argumenty dobierasz pod potrzeby :wink:

PS. O fundamentanym znaczeniu autorytetów z ITB, Muratora i Ładnego Domu pisał Rafał nie Dave.

PS.2 Nawiązuje (niewątpliwie żlośliwie) do wątku o kotłach Termet'a

Dave,

No tak, to był znakomity promoter Ytongu, Rafal17. Jesteście za bardzo podobni jeden do drugiego.

"Cegła ma zbliżony opór dyf.-ny do BK." To Ci powiedział nie byle kto na forumie, z Cały Profesor z ITB. On też może się mylić jednak nie w takich podstawowych rzeczach.

Dave, może wreszcie sam poszukasz chociaż jednej liczby? Albo zapytaj lepiej swojego kumpla, dadarka. Ten odzyskał 15(piętnaście)% dla BK. Chyba będzie nominowany na Nobla w tym roku.

"wyjasnij prosze jak w sypialni bez kratki wentylacyjnej, przy zamknietych oknach i drzwiach dziala grawitacja wentylacyjna..."

O Matka Boska! A jak, do diabła, Ty oddychasz w sypialni? Może przez ścianę z Ytonga?

A może ty masz poddasze użytkowe? Współczuje Ci jeżeli masz, bo tam na ścianach trzeba układac folię paroizolacyjną.

Murator-Dachy-3/1999-str. 136

..........*+*...................................

.........*/.\*^.................................

........*/...\I-para wodna(wentylacja)..........

.......*/.....I*................................

......*/......I\*...............................

.....*/.......I.\*..............................

.....#|.......o.|#..............................

.....#|.........|#..............................

.....#|.........|#..............................

Poddasze użytkowe.

# - ściana(kołankowa)+ izolacja(wełna)

* - dachowka+izolacja(wełna)+wieźba

|/| - folia PAROIZOLACYJNA!

I - droga dla pary wodnej.

No, i jak Ci się oddycha w takich warunkach?

|

On 2003-03-31 14:32, Dave wrote:

i cegla ma zblizony do BK ? A ile wynosi konkretnie - na liczbach - to zblizenie ?

Znalazłem coś takiego na: http://www.prefbet.pl/wl_mi.htm

Rodzaj wyrobu Współczynnik oporu dyfuzyjnego

Beton komórkowy 3 - 10

Drewno i wyroby drewnopochodne 50 - 100

Wyrobu gipsowe 3 - 15

Cegła ceramiczna 3 - 10

Tynki mineralne 4 - 25

Tynki polimerowe 70 - 1500

Wełna mineralna i szklana 1 - 4

Styropian 50 - 100

Współczynnik oporu dyfuzyjnego określa ile razy gęstość strumienia pary wodnej przepływającego przez dany materiał jest mniejsze od płynącego przez warstwę nieruchomego powietrza tej samej grubości i w tych samych warunkach.

- konec cytatu.

Sergey - kto ci naopowiadal glupot ze na scianie w poddaszu uzytkowym kladzie sie paroizolacje ? I powiedz jak para przechodzi przez folie paroizolacyjna poddasza uzytkowego ?

A do Jasia - wyjasnialem temat kotla - jak grzeje to mam komfort w domu. Nie ma znaczenia jego marka. A jesli jest tanszy i w dodatku ma mniejsza moc minimalna (co oznacza mniejsze zuzycie gazu) to dlaczego go nie zastosowac ? Ale proponuje skupic sie na scianach. Paroprzepuszczalnosc ytonga gwarantuje lepszy komfort zycia, spania w sypialni z takiego materialu. Skupcie sie i wyjasnijcie mi jak ma dzialac wentylacja grawitacyjna w sypialni.

D.

Dave - sam powinieneś się skupić, bo zaczynasz pisać eweidente głupoty.

Pod poszycie dachu daje się membranę (folię wysokoparoprzepuszczalną - żeby izolacja "odychała" :smile:), pod to izolacje (wełna), a pod nią folie PAROSZCZELNĄ - zwyczajny worek foliowy, którego podstawowym zadaniem jest nie przepuścić ani grama pary wodnej !!! Sergey ma racje :grin: W większości domów sypialnie są na poddaszach, Toż wszyscy powinni się podusić !!!

Dave - a ty masz sypialnie na parterze czy poddaszu ?

Co do kotła to się czepiam bo Ty dyskutujesz nieuczciwie. Te same cechy raz są dla Ciebie niezwykle ważne, a w innym kontekście je bagatelizujesz. Ja jestem prosty chłopak i myślę kategoriami logiki boolanowskiej, a ty serwujesz jakieś fuzzy logic, w którym zależności pomiędzy przyczynami, a skutkami są rozmyte do nieprzytomności.

Zadałeś pytanie o wentylacje grawitacyjną w sypialni, więc odpowiadam - tak samo jak w sypialni na poddaszu :-]

I jeszcze jedno - mikroklimat. Z tego co piszesz mikroklimat ma polegac na tym, że ściana kompensuje różnice w wilgotności powietrza (przyjmuje nadmiar, oddaje gdy brakuje). Bzdura kompletna !!!

* Bo albo: ściana DW z BK robi to samo, chyba, że jakoś udowodnisz, że największy udział w tym procesie ma zewnętrzne 12 cm bloczka :smile:

* albo ściana DW robi to lepiej - bo przecież Ytong odparuje tą wilgoć i skąd ma ją biedaczysko brać gdy jest jej za mało !? A w DW jst tej woilgoci od groma - każdy wie, ze grzyb to w 90% woda, a grzybów pod styropianem zatrzęsienie :grin:

Oraz na tym, że przepuszcza (świeże jak mniemam) powietrze z zewnątrz, a wydala (wilgotne i złe) powietrze z wewnątrz. Wytłumacz mi jak to się dzieje ? Jak to się ma do ciepłochroności Ytonga - skoro wiatr sobie hula tam i z powrotem to jakim cudem ta ściana jest ciepłochronna !? 15% wymiany powietrza.... Hm.... trzeba by to policzyć :smile:

Znalazłem :grin:

Łączny strumień objętości powietrza wentylującego dla domu wolnostoącego powinien wynosić powyżej 150 m3/h

Skoro udział ściany jednowarstwowej w wymianie powietrza stanowi 15% to przy 150 merach kwadratowych murów zewnętrznych, daje to:

(150*15%)/150 daje 0,15 metra sześciennego przez metr kwadratowy sciany na godzinę.

WOW - robi wrażenie.

Ale w takim razie zgłaszam jeszcze jedną wadę ścian JW - nie da rady powiesić obrazka na ścianie, a jak już to trzeba przybić wszystkie rogi, żeby nie odleciał :grin:

No chyba, że Ytong ma jeszze jedną magiczną cechę - separuje parę wodną z powietrza i odprowadza tylko wilgoć.

Kosmiczna technologia Panie - cuda na kiju :smile:

Jasiu ze Szczecina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-03-31 15:57 ]

On 2003-03-31 15:07, Dave wrote:

Sergey - kto ci naopowiadal glupot ze na scianie w poddaszu uzytkowym kladzie sie paroizolacje ?

Murator.

Wiesz, Dave, ci głuptasie z tego samego Muratora. Musisz pilnie do nich zadzwonić i zażądać natychmiastowogo wyprostowania tych głupot.

I powiedz jak para przechodzi przez folie paroizolacyjna poddasza uzytkowego ?

Przez wentylacją, oszywiście.

Nie mam juz sily dyskutowac. Wasze argumenty sa ponizej wszelkiej krytyki. Jak mozna mowic o WENTYLACJI w sypialni, w ktorej ani nie ma kratki wywiewnej ? Jak mozna mowic o folii na scianach skoro jest ona na skosach poddasza (btw nie jest ona konieczna w sypialni) ? Jak mozna mowic o 150m3 na godzine wymiany powietrza ? Wynika ze przez kratki wentylacyjne o powierzchni lacznej rzedu 0,5m2 przelatuje ciagly wiatr 5m/s (18km/h). I inne tego typu argumenty. Ja wam powiem - budujcie te domy szybciej, ocieplajcie styropianem i nie dziwcie sie pozniej czemu w sypialni nie ma czym oddychac i czuje sie jakas wilgoc. Dopoki bedziecie teoretyzowac a nie praktykowac nie dogadamy sie.

D.

Nie mam juz sily dyskutowac.

Znudziło Ci powtarzanie bzdur z rekłamy? Wreszcie! A możę czytasz książkę "Wesoła Matematyka dla przedszkolaków"?

Wasze argumenty sa ponizej wszelkiej krytyki.

Czyżby?

Jak mozna mowic o WENTYLACJI w sypialni, w ktorej ani nie ma kratki wywiewnej ?

No właśnie jak? Masz za mało wyobraźni, Dave.

Jak mozna mowic o folii na scianach skoro jest ona na skosach poddasza (btw nie jest ona konieczna w sypialni) ?

Jednak , jest konieczna. Masz za mało wyobraźni, Dave.

Jak mozna mowic o 150m3 na godzine wymiany powietrza ? Wynika ze przez kratki wentylacyjne o powierzchni lacznej rzedu 0,5m2 przelatuje ciagly wiatr 5m/s (18km/h).

Dave, jednak MASZ POWAŻNE KŁOPOTY Z MATEMATYKĄ. Musisz zacząć o szkoły podstawowej.

Bzdura N 1.

150 m3/h = 150/3600 = 0.041 m3/sek

Rozumiesz to proste zdanie?

JEDNA kratka 20cm x 20 cm, powierzchnia 0.04. Wiatr przez kratkę 1 m/sec. I my mamy 0.04 m3/sek czyli 150 m3/h. Wiesz w jaki sposob?

Wymiana = S * V.

S - prędkość(1 m/sec)

V - powierzchnia(0.04 m2).

Bzdura N 2.

150m3/h - to nie na jeden pokój, a na DOM. Dla tego kratek będzie więcej. Albo dziur w 1W ścianach z Ytongu.

I inne tego typu argumenty.

Dla człowieka, ktory nie w stanie podzielić 150 na 3600 żadne argumenty nie mają sensu. Właśnie jestesz takim człowiekiem.

Dopoki bedziecie teoretyzowac a nie praktykowac nie dogadamy sie.

Dopoki nie otrzymasz zaswidczenia ze szkoły podstawowej, że znasz matematykę nie ma o co gadać

Dave - od samego początku masz problemy z matematyką, logiką i samooceną. Dane zaczerpnąłem z http://www.wetylacja.org.pl oraz

http://ocean.wsm.gdynia.pl/student/meteo1/wilg_1.htm

Poczytaj sobie wówczas nie będziesz musiał zaprzęgać magii do tworzenia mikroklimatu w domu.

I jeśli ktokolwiek mógłby okazywać zniecierpliwienie niskim poziomem interlokutora to w pierwszym rzędzie ja nim mógłbym być. Każdy argument, który nie pasuje do Twojego wzorca albo ignorujesz albo przekłamujesz. Ot teraz do całej masy bzdur dorzuciłeś następne:

"Jak mozna mowic o folii na scianach skoro jest ona na skosach poddasza" - to co jest ścianą na poddaszu jak nie skos !? Narysuj sobie Dave domek to się przekonasz.

I dalej: "(btw nie jest ona konieczna w sypialni)" - chcesz powiedzieć, że nie dałeś folii paroszczelnej pod ociepleniem dachu !? Przesadzasz Dave - do tej pory naciągałeś fakty, a teraz zwyczajnie kłamiesz.

Najpierw się upierałeś, że Ytong jest tańszy i cieplejszy od DW. Gdy powyższe stwierdzenia nawet dla ciebie stały się nieprawdziwe, to zacząłeś bagatelizować różnice i przerzuciłeś się na "mikroklimat". Gdy ów mityczny "mikroklimat" okazuje się zwyczajną lipą to raptem kończy Ci się cierpliwość :smile:

"Ja wam powiem - budujcie te domy szybciej, ocieplajcie styropianem i nie dziwcie sie pozniej czemu w sypialni nie ma czym oddychac i czuje sie jakas wilgoc." - hihihi :grin:

Już wiem czemu nikt na to nie narzeka na wilgoć i bra kpowietrza w ocieplonych domach - wszyscy się podusili, na śmierć :smile:

Już ci to raz proponowałem - zatkaj przewody wentylacyjne i pozamykaj okna - na własnej skórze przekonasz się jak się oddycha przez ściany :smile:

O tym oddychaniu scian pisalem juz we wczesniejszych watkach na tym forum, m. inn. na podstawie wyzej tu cytowanego artykulu panow z ITB.Mam przeciwstawne wnioski do Jasia, z ktorym juz kiedys polemizowalem.Jesli chodzi o Sergiusza, to nie jest partnerem do polemiki, ..niestety)))Chyba trzeba tu na forum stworzyc nowy watek"Oddychanie scian mity i fakty".Zamiast kruszyc kopie w kolejnych odslonach typu co lepsze styropian czy welna czy sciana 1w czy 2 w, wszystko tam umiescic, temat jest bardzo popularny.Dodam, ze nie jestem ani budowlancem, ani fizykiem, wiec sie dziwie, ze do tej pory nikt nie zwrocil uwagi na nierzetelnosc i falsz w cytowanym wyzej artykule, wstyd dla autorow.

On 2003-04-01 14:15, dadarek wrote:

Chyba trzeba tu na forum stworzyc nowy watek"Oddychanie scian mity i fakty".

Jestem za, poważnie! Analogicznie do artykułu w Muratorze obalającego mity o oknach. Kto zacznie? Trzeba ten temat wreszcie jakoś ugryźć (powołując się na same konkrety - liczby, wyliczenia, dane producentów) bo dyskusja o nim jest odwieczna na forum i nie ma do tej pory żadnej sensownej konkluzji.

Naprawde jestescie meczacy.

1. Skosy poddasza nie sa scianami. Musicie poznac podstawowe pojecia zanim zaczniecie budowac.

2. Scian na poddaszu sie nie izoluje folia bo izoluje sie sufity podwieszane a nie sciany (i to tez nie zawsze).

3. Zamiast wyobrazni wole uzywac konkretnych informacji. Moze ktos z was w koncu powie jak w sypialni, w ktorej nie ma zadnej kratki, ktora od gory oddzielona jest folia a przez sciany oblozona styropianem odbywa sie wymiana powietrza ? Bo mi brakuje wyobrazni..

4. 1m/s to bardzo silny powiew i taki w domu z reguly nie wystepuje. A jesli wystepuje to w pomieszczeniach z kratkami - kuchni, lazience a nie w sypialni gdzie nie ma dostatecznej wymiany powietrza.

5. Nigdy nie twierdzilem ze budowa z Ytonga jest najtanszym sposobem. Prosze mi tego nie inputowac.

6. Sciana DW ma wiecej wad od scian TW i mozna o tym przeczytac w kazdej ksiazce i czasopismie o budowaniu. Mozecie to negowac ale dla mnie nie wy jestescie autorytetami w budownictwie.

7. Nie widze sensu dalszej dyskusji i jest to moja ostatnia wypowiedz w tym watku. Naprawde szkoda czasu. Sciany to 1/500 problemow jakie trzeba rozwiazac przy budowie domu. Jak kazdemu bedziecie chcieli poswiecic tyle czasu to pewnie do ukonczenia budowy uplynie wam sporo czasu.

D.

No dobra - to wyjaśnij jak odparuje ściana JW przy ujemnych temperaturach na zewnątrz. Z twojego wywodu wynika, że są to duże ilości wilgoci. I co się z nią dzieje ?

Jasiu, a jak odparowywala para wodnaprzez tysiace lat, w domach z cegly?Podejrzewam, ze zarowno latem, gdy slonce i cieplo i podejrzewam, ze zima(zjawisko sublimacji, pranie zamarzniete tez schnie} I jaka musi być wilgotność wewnątrz aby powstał "duzy problem z usuwaniem tej wilgoci" w przypadku ścian DW

I jaka musi być wentylacja, żeby do takiej wilgotności doprowadzić.

To chyba nalezy te dwa ostanie pytania polaczyc.Przejrzyj jeszcze raz cytowany tu artykul panow z ITB.Widac wyraznie, ze przy szczelnym domu( oknach}, wentylacji ponizej 0,3 krotnosci wilgotnosc wzgledna w scianie bez docieplenia lub ociepleniu welna wynosi ok. 30-35%, natomiast cegla plus styropian ponad 70%,Roznica znamienna. Ale przeciez tu nikt nie mowi, ze sciana ma zastapic okna w wentylacji.Problemem jest usuwanie pary wodnej ze sciany, jesli pokryta jest materialem o wiekszym oporze dyfuzyjnym.

Dave, jednak MASZ POWAŻNE KŁOPOTY Z MATEMATYKĄ. Musisz zacząć o szkoły podstawowej.

Bzdura N 1.

150 m3/h = 150/3600 = 0.041 m3/sek

Rozumiesz to proste zdanie?

JEDNA kratka 20cm x 20 cm, powierzchnia 0.04. Wiatr przez kratkę 1 m/sec. I my mamy 0.04 m3/sek czyli 150 m3/h. Wiesz w jaki sposob?

Wymiana = S * V.

S - prędkość(1 m/sec)

V - powierzchnia(0.04 m2).

On 2003-04-01 14:26, Dave wrote:

Naprawde jestescie meczacy.

[..]

4. 1m/s to bardzo silny powiew i taki w domu z reguly nie wystepuje. A jesli wystepuje to w pomieszczeniach z kratkami - kuchni, lazience a nie w sypialni gdzie nie ma dostatecznej wymiany powietrza.

[..]

Dave, ty to chyba jesteś jakimś politykiem, dobrze trafilem? Najpierw walisz bzdurę. Rozmówca udowadnia to czarno na białym. Ale oczywiście nie przyznasz się do pisania bzdury. Znajdziesz jakiś fragmencik w wypowiedzi rozmówcy, przekręcisz go jak się da i wyśmiejesz tak skarykaturowane stanowisko.

Jest to naprawdę żałosne. Nie jest to żadna dyskusja merytoryczna tylko tanie chwyty z arsenału erystyki.