Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur jednowarstwowy Ytong

Recommended Posts

Dostałem wyniki :smile:

Założenia - te same parametry wejściowe, czyli:

Program Salta 1.1

Temp.wewnętrzna: +20C

Wilgotnośc względna wewnętrzna: 55%

Wilgotnośc względna zewnętrzna: 90%

Ściana DW z BK "na klej" ocieplonego 12 cm styropianu

=====================================================

1. 0,010m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

2. 0,240m - Ściana z bloków z BK odm.600 na zaprawie ciepłochronnej

3. 0,120m - Styropian przy szczelnym ułożeniu z przewiązaniem

4. 0,005m - Atlas STOPTER (K-20, CERPLAST, R lub N, 2mm)

Ilość wykroplonej pary wodnej 23 g/m2

Ilość odparowanej pary wodnej 1424 g/m2

Temperatura krytyczna -3,9C

Długośc okresu kondensacji 38 doby

Wnioski: brak jakiegokolwiek zagrożenia zaleganiem wilgoci w ścianie

To samo, ale tylko 10cm styropianu

==================================

1. 0,015m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

2. 0,240m - Ściana z bloków z BK odm.600 na zaprawie ciepłochronnej

3. 0,100m - Styropian przy szczelnym ułożeniu z przewiązaniem

4. 0,005m - Atlas STOPTER (K-20, CERPLAST, R lub N, 2mm)

Ilość wykroplonej pary wodnej 36 g/m2

Ilość odparowanej pary wodnej 1660 g/m2

Temperatura krytyczna -3,3C

Długośc okresu kondensacji 42 doby

Wnioski: wieksza ilość wykroplin ale i większa parowanie = j.w.

Uwaga: To jak jest z tym styropianem - jest paroprzepuszczalny czy nie !? Bo z tego wynika, że jednak jest - różnica o 2cm styropianu !?

Ściana JW z BK odm.500 o grubości 36.6

======================================

1. 0,010m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

2. 0,366m - Ściana z bloków z BK odm.500 na zaprawie ciepłochronnej

3. 0,010m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

4. 0,0001 - ATLAS CERPLAST tynk podkładowy

5. 0,020m - ATLAS CERMIT DR zaprawa tynkarska

Ilość wykroplonej pary wodnej 1050 g/m2

Ilość odparowanej pary wodnej 2207 g/m2

Temperatura krytyczna +7,1C

Długośc okresu kondensacji 160 doby

Wnioski: tylko dwukrotna przewaga parowania nad skraplaniem,

zdecydowanie wyższa (+7C) temperatura krytyczna i znacznie dłuższy (160 dni - pół roku !!!) okres zalegania wilgoci w ścianie

To samo ale pomalowane !?

=========================

1. 0,0001 - ATLAS ARKOL farba emulsyjna

2. 0,010m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

3. 0,366m - Ściana z bloków z BK odm.500 na zaprawie ciepłochronnej

4. 0,010m - Tynk lub gładź cementowo wapienna

5. 0,0001 - ATLAS CERPLAST tynk podkładowy

6. 0,020m - ATLAS CERMIT DR zaprawa tynkarska

Ilość wykroplonej pary wodnej 214 g/m2

Ilość odparowanej pary wodnej 2088 g/m2

Temperatura krytyczna +3C

Długośc okresu kondensacji 117 doby

Wnioski: Pomalowanie ściany JW od wewnątrz farbą akrylową

ma większe znaczenie niż dołożenie 2cm styropianu do sciany DW !?

Uwaga od Atlasa (cytat):

W przypadku ściany jednowarstwowej istnieje duże prawdopodobieństwo odspojenia tynku od ściany.

Uwagi ode mnie:

1. Te dodatki ATLAS'owe są nie ode mnie tylko od Atlasa.

Ja podałem (żeby było porównywalnie) po 1cm tynku cem-wap po dwu stronach dla wszystkich ścian. Atlas zmienił te parametry bez mojej wiedzy i zgody, a ściana JW pomalowana to samodzielna inicjatywa Atlas'a

2. Podane wyniki dla ściany JW są gorsze niż dla Ytonga, bo w programie najlepszy bloczek BK był odmiany 500, ale klnę się na brodę proroka, że przy TAK DUŻYCH różnicach nawet lepsze parametry Ytonga nie są w stanie odwrócić proporcji.

PS. Jak ktoś chce mogę podesłać wyniki - pliki graficzne z logo Atlasa - trochę trudne do podrobienia.

A teraz czekam na komentarze.

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-04-10 14:24, Jasiu wrote:

Żeby więc przypomniec o czym dyskutujemy przypomnę główne tezy (bo ostatnio padły kilkadziesiąt postów temu):

1. Ściana JW nie jest tańsza od ściany DW - JUŻ UDOWODNIONE

2. Sciana JW nie jest cieplejsza od ściany DW - JUŻ UDOWODNIONE

3. Ściana JW nie zastępuje wentylacji w dostarczaniu świeżego powietrza do domu - JUŻ UDOWODNIONE

4. Ściana JW nie zastępuje wentylacji w usuwaniu zużytego powietrza z domu - JUŻ UDOWODNIONE

5. Ściana JW nie odgrywa istotnej roli w odprowadzaniu wilgoci z domu, bo jeśli jest spełniony pkt.4 to nie ma co odprowadzać - W TRAKCIE

Wniosek ogólny - ściana JW niewątpliwie jest technologicznie bardzie zaawansowanym produktem od ściany DW, ale nie jest bardziej funkcjonalna - warunki w budynkach zbudowanych na bazie tego samego projektu, w tej samej okolicy, tak samo eksploatowanego (ogrzewanie, wentylacja, ilość i zwyczaje domowników), oraz koszty ich eksploatacji będą identyczne z lekkim wskazaniem na DW (większa ciepłochronnośc). Jak mówiła Dosia - skoro nie widac różnicy, to... ? :smile:

Takie jest moje zdanie i jak widać bronię go za pomocą uczciwych i obiektywnych argumentów. Nie jestem ani krową ani prorokiem - moge się mylić i mogę zmienić zdanie, ale do tego potrzebne jest coś wiecej niż slogany reklamowe :razz:

Jasiu muszę zachwiać twe dobre samopoczucie. Widziałem ciekawą prezentację - porównanie kosztów budowy domu jednorodzinnego w czterech technologiach wznoszenia ścian:

1. trójwarstwowa ceramika z klinkierem

2. dwuwarstwowa ceramika (pustak U220) ze styropianem

3. jednowarstwowa Poroterm

4. jednowarstwowa YTONG

Założenie: to samo U = ok 0,3 dla ściany zewnętrznej. Policzono kosztorysy dla budynku wykończonego ze wyszystkimi instalacjami, czyli do zamieszkamia.

Porównanie zostało wykonane na bazie jednego projektu typowego domku jednorodzinnego przez BISTYP.CONSULTING Sp. z o.o. Przyjęto ceny z roku 2003.

Wyniki: Najdroższy jest budynek ze ścianą trójwarstwowa, ale później RÓŻNICE SĄ POMIJALNE! Z tym że gdyby w budynku z YTONGa zastosowano zamiast stropu YTONG strop gęstożebrowy to bezwzględnie najtańszy jest budynek w systemie YTONG z nadprożami YTONG itd. W budynku ze ścianą dwuwarstwową nieznaczne potanienie daje zastosowanie bk zamiast ceramiki.

Czyli Twoja teza, że ściana JW nie jest tańsza od ściany DW - WCALE NIE JEST UDOWODNIONE. Znów przyjmujesz uproszczenia, a przy porównywaniu całej budowy wychodzi inaczej.

Podobnie ma się sprawa z tezą, że ściana JW nie jest cieplejsza od ściany DW. Przecież zastosowanie 40cm ściany z najciepleszej odmiany YTONG daje U=0,23 Czy jest sens obniżać tę wartość?!

Na koniec dodam że nie brałeś pod uwagę trwałości ściany - Czyli teza nr 6. Nie potrzeba wyjątkowej wyobrażni i wiedzy budowlanej, aby stwierdzić, że ściana JW jest znacznie trwalsza niż DW ocieplona np styropianem.

Czyli udowodniono, że ściana JW jest ZNACZNIE LEPSZA od DW.

Żeby więc przypomniec o czym dyskutujemy przypomnę główne tezy (bo ostatnio padły kilkadziesiąt postów temu):

3. Ściana JW nie zastępuje wentylacji w dostarczaniu świeżego powietrza do domu - JUŻ UDOWODNIONE

4. Ściana JW nie zastępuje wentylacji w usuwaniu zużytego powietrza z domu - JUŻ UDOWODNIONE

5. Ściana JW nie odgrywa istotnej roli w odprowadzaniu wilgoci z domu, bo jeśli jest spełniony pkt.4 to nie ma co odprowadzać - W TRAKCIE

Wniosek ogólny - ściana JW niewątpliwie jest technologicznie bardzie zaawansowanym produktem od ściany DW, ale nie jest bardziej funkcjonalna - warunki w budynkach zbudowanych na bazie tego samego projektu, w tej samej okolicy, tak samo eksploatowanego (ogrzewanie, wentylacja, ilość i zwyczaje domowników), oraz koszty ich eksploatacji będą identyczne z lekkim wskazaniem na DW (większa ciepłochronnośc). Jak mówiła Dosia - skoro nie widac różnicy, to... ? :smile:

Takie jest moje zdanie i jak widać bronię go za pomocą uczciwych i obiektywnych argumentów. Nie jestem ani krową ani prorokiem - moge się mylić i mogę zmienić zdanie, ale do tego potrzebne jest coś wiecej niż slogany reklamowe :razz:

Jasiu muszę zachwiać twe dobre samopoczucie. Widziałem ciekawą prezentację - porównanie kosztów budowy domu jednorodzinnego w czterech technologiach wznoszenia ścian:

4. jednowarstwowa YTONG

Założenie: to samo U = ok 0,3 dla ściany zewnętrznej. Policzono kosztorysy dla budynku wykończonego ze wyszystkimi instalacjami, czyli do zamieszkamia.

Porównanie zostało wykonane na bazie jednego projektu typowego domku jednorodzinnego przez BISTYP.CONSULTING Sp. z o.o. Przyjęto ceny z roku 2003.

Wyniki: Najdroższy jest budynek ze ścianą trójwarstwowa, ale później RÓŻNICE SĄ POMIJALNE! Z tym że gdyby w budynku z YTONGa zastosowano zamiast stropu YTONG strop gęstożebrowy to bezwzględnie najtańszy jest budynek w systemie YTONG z nadprożami YTONG itd. W budynku ze ścianą dwuwarstwową nieznaczne potanienie daje zastosowanie bk zamiast ceramiki.

Czyli Twoja teza, że ściana JW nie jest tańsza od ściany DW - WCALE NIE JEST UDOWODNIONE. Znów przyjmujesz uproszczenia, a przy porównywaniu całej budowy wychodzi inaczej.

Podobnie ma się sprawa z tezą, że ściana JW nie jest cieplejsza od ściany DW. Przecież zastosowanie 40cm ściany z najciepleszej odmiany YTONG daje U=0,23 Czy jest sens obniżać tę wartość?!

Na koniec dodam że nie brałeś pod uwagę trwałości ściany - Czyli teza nr 6. Nie potrzeba wyjątkowej wyobrażni i wiedzy budowlanej, aby stwierdzić, że ściana JW jest znacznie trwalsza niż DW ocieplona np styropianem.

On 2003-04-11 16:21, Anonymous wrote:

4. jednowarstwowa YTONG

Ups.

1. BISTYP Consulting! Tak-tak. Ostatni katalog Murartora. Wycena od Sekocoś. Prosze zobaczyć. Warto tyle że nic. Ja używam ten katalog jako narzędzie dla przekonania żony. "Patrz, moja droga, 207000 zł i 140m2 domek!"

2. Ściana JW droższa od DW. Udowodniono nawet dla Dave.

100 zl materiały + robocizna(mur)

60 zl materiały + 20-30 zl robocizna(opcieplienie) + robocizna(mur). TANIEJ. Pewno że są DROZSZE systemy ocieplień, naprzykłąd silikonowe, albo wełna mineralna.

3. Cóż demogog zawsze będzie demagogiem. 0.23 z Ytonga to koszty rzędu 120-130 zł/m2 tylko na materiał. Za te pieniądzy można dać tyle stypropianu że będziesz płakał od zajzdrości a na resztę kupić okna nie 1.1, a 0.7.

4. Stal jest trwalsza od betonu. Dla czego nie budujesz fundamentów ze stali, drogi demagogie? Albo może tytan?

Sergey ty żyjesz?! Przeczekałeś w ukryciu aby uniknąć odpowiedzi na trudne pytania. Nauczyłeś się nowych słówek określających twój styl (demagog). Ale to wcale nie jest określenie kogoś kto z tobą dyskutuje. Widzisz w cywilizowanej dyskusji liczą się fakty. Ty wyznajesz zasadę,że jeżeli fakty ci nie odpowiadają to tym gorzej dla faktów.

A swoją drogą to ciekawe, czy ciebie ktokolwiek, do czegokolwiek, kiedykolwiek przekonał? A może przyznałeś komuś kiedyś rację?! Chyba nie! Widać że jesteś dobrym materiałem na dyktatora. Po jednym się miejsce zwolniło. Nie będziesz startował?

On 2003-04-11 16:21, Anonymous wrote:

4. jednowarstwowa YTONG

Tego typu porównania można potraktować tylko jako ciekawostkę. Wszelkie obliczenia na bazie KNR'ów i oficjalnych cenników można sobie w buty schować (dla poprawienia izolacji termicznej zimą :smile:). Zakładają zawyżoną wartość robocizny, i zawyżoną wartośc materiału.

Nie chce mi się do tego wracać ale skoro wywołujesz stare duchy to prosze bardzo (wszystko na 1m2):

*Bloczki BK odm.600 grubości 24cm 7 szt. =29,00

*Klej Atlas 1,5 worka na paletę =3,50

*Transport i rozładunek (HDS=8palet) =7,65

*Murowanie - robocizna =20,00

*Tynk.wew.gipsowy maszynowy =18,00

*Styropian FS-15 10cm+listwy+system BUMAS z tynkiem mineralnym =25,00

*Ocieplanie - robocizna 18,00

*Tynk wew.gispowy maszynowy 18,00

Razem 121,15 za kompletną, ocieploną, dwustronnnie otynkowaną ścianę o wsp.U=0,287, z VAT'em, robocizną i transportem.

Nadproża betonowe prefabrykowane L - średnio 26,- za mb

Wszystkie ocieplenia (wieńca i nadproży) już policzone.

Teraz Twoja kolej.

Żeby uzyskać U=0,23 muszę zastosować styropian o grubości 13,5 cm - do tego co policzyłem dodaj 3 złote za metr - ty musisz użyć bloczków droższych o prawie 10 złotych na metrze - "oddalamy się od siebie Karolu" - wprawdzie U poprawiłeś, ale z ceną jeszcze gorzej :smile:

No i...? Co z tego ?

Wiem, wiem... nie mogę kopać piłką o ścianę, rozpalać ogniska i opierać drabiny. Jakoś sobie z tym poradzę.

To znaczy, że co !?

Tylko dlatego że możesz sobie poodbijać piłkę od ściany to od razu lepsza !? No nie żartuj :smile: Podaj najpierw koszt budowy jednego metra ściany - pomnożymy to przez np.: 150 metrów ścian zewnętrznych i zobaczymy ile wynosi zadośćuczynienie za konieczność chodzenia z piłką na boisko :razz:

PS. A wogóle to my się nie sprzeczamy o to który materiał jest lepszy bo tego ustalić się nie da. My tylko ustalamy pewne podstawowe fakty, po to aby każdy mógł podjąć decyzję świadomie - nic więcej. Więc jak chcesz się boksowac to źle trafiłeś :smile:

Jasiu następny wszystkowiedzący teoretycznie.

Dla informacji osiągnięta na mojej budowie średnia cena gotowej ściany z YTONGa (U=0,29) 126 PLN/m2 zawiera wszystkie koszty łącznie ze stratami materiałów itp.

Jak Cię będzie stać na uczciwe podsumowanie po zakończeniu budowy to porozmawiamy. Ciekawe czy będziesz taki odważny i otwarty.

A cytowane porównanie dotyczy całego budynku. Różnice wynikają wyłącznie z technologii wznoszenia ścian. Przyjęto aktualne ceny i stawki dla wszystkich technologii. Oczywiście możesz wszystko obalać i wyszydzać bo znasz się na wszystkim. Tylko po co dyskutujesz skoro i tak wiesz wszystko najlepiej? Nie szkoda Ci czasu?

On 2003-04-11 19:53, Anonymous wrote:

Jasiu następny wszystkowiedzący teoretycznie.

Dla informacji osiągnięta na mojej budowie średnia cena gotowej ściany z YTONGa (U=0,29) 126 PLN/m2 zawiera wszystkie koszty łącznie ze stratami materiałów itp.

Mógłbyś podać składniki tej ceny, bo nie bardzo wiem czy rozmawiamy o tym samym ?

Jak Cię będzie stać na uczciwe podsumowanie po zakończeniu budowy to porozmawiamy. Ciekawe czy będziesz taki odważny i otwarty.

Stać mnie jak najbardziej - roboty murowe mam skończone i rozliczone, tynkarze już umówieni, materiał na ocieplenie zamówiony. Możemy rozmawiać - jestem odważny i otwarty :smile: A ty ?

A cytowane porównanie dotyczy całego budynku. Różnice wynikają wyłącznie z technologii wznoszenia ścian. Przyjęto aktualne ceny i stawki dla wszystkich technologii.

Nie istnieją aktualne ceny ani stawki - gdyby tak było to za 126,- zł jakie podałeś miałbyś zaledwie materiał na budowie, a mój dom kosztowałby 2x tyle (kosztorys) ile faktycznie za niego zapłacę.

Oczywiście możesz wszystko obalać i wyszydzać bo znasz się na wszystkim. Tylko po co dyskutujesz skoro i tak wiesz wszystko najlepiej? Nie szkoda Ci czasu?

Gdybym sądził, że wiem wszystko najlepiej to bym nie dyskutował. Nie przedstawiałbym KONKRETNYCH argumentów pod osąd za przeproszeniem publiczny. Gram w otwarte karty - wszystko co podałem można zweryfikować i obalić za pomoca prostej matematyki i logiki boolanowskiej. Jeśli nie mam racji to mi to udowodnij, a ja to uznam.

przebrnąłem przez ten wątek, bo też się zastanawiam nad JW Ytonga i potrzebuję rady.

Po pierwsze pozwolę sobie zauważyć, że ten wątek jest żywą ilustracją następującego prawa: "Im dłużej trwa dyskusja na publicznym forum internetowym, tym większa jest szansa, że dyskutanci zaczną się wyzywać od faszystów, itp.". Tu byli już "kłamcy, ignoranci", itd.

Ale ponieważ mi zależy, więc mimo wszystko zadam tu pytanie:

Jakie są doświadczenia UŻYTKOWNIKÓW JW Ytong i DW z wełną? Czy występują jakieś nieporządane zjawiska, którymi straszą zwolennicy konkurencyjnej technologii?

I jak to jest z ceną DW? Według zestawienia Muratora koszt docieplenia wełną to ok. 140 zł. A cełej ściany powyżej 200. A Wy piszecie coś o 40-60. To jak to jest? Z Ytongiem przynajmniej mam klarowną sytuację. 140zł/m2 i basta. Proszę o WŁASNE DOŚWIADCZENIA właścicieli DW z wełną.

Ja jeśli będę docieplał, to na pewno nie styropianem. Siostra miała JW PTH. Dociepliła styropianem i mówi, że w domu sie zrobił straszny pogłos. Miała domek cichy, a zrobiło się jak w pudle rezonansowym. I to nie jest ani tekst (anty)reklamowy ani jakieś dywagacje. To jest fakt znany z autopsji. A wełna wręcz przeciwnie - wygłusza (to już moja intuicja). A więc jeśli już ocieplenie - to wełna.

pozdr. Rafał

Masz rację.

Chociaż sam daję się czasem wciągnąć w dyskusję, to podziwiam tych którzy mają cały tydzień na to czas. Na swoje usprawiedliwenie dodam, że moje bardzo pozytywne doświadczenia w mieszkaniu w domu z YTONGa trwają od 1998 i najnormalniej wkurzają mnie mądrale typu Sergeya i Jasia. Ten ostatni np osiągnął szczyt absurdu przy porównaniu cenowym. Swoje rozwiązanie retuszuje 50% rabatami, pomija parę szczegółów i tak próbuje udowodnić tezę że ściana dwuwarstwowa jest tańsza od jednowarstwowej.

A wtedy zaczyna się dyskusja godna przedszkolnej piaskownicy.

I jak to jest z ceną DW? Według zestawienia Muratora koszt docieplenia wełną to ok. 140 zł. A cełej ściany powyżej 200. A Wy piszecie coś o 40-60. To jak to jest?

Z welny będzie drogo. 60 zl metr napewno. 140 - fantastyka.

Apropo Muratora i jego kosztów:

jestem prosto z Bartyckej(wystawa budowlana). System docieplienia 16-18 zl metr + styropian ~15 zl za 12 cm. robocizna 25 zl(Warszawa) dzwonilem w dwie różne firmy.

Najdroższy(silikonowy) 41 zl.

Mamy 17+15+25=57 zł( mineralny)

Mamy 41+15+25=81 zł(silikonowy)

Murator(02/2002) 110-120 zl(MINERALNY TYNK!)

Skąd ta cena? Diabli wiedzą. Nie przejmujsie zbyt mocno Muratorem. W ostatnim Ładnym domu(a może i w Muratorze) podane normalne ceny.

Ja jeśli będę docieplał, to na pewno nie styropianem. Siostra miała JW PTH. Dociepliła styropianem i mówi, że w domu sie zrobił straszny pogłos. Miała domek cichy, a zrobiło się jak w pudle rezonansowym. I to nie jest ani tekst (anty)reklamowy ani jakieś dywagacje. To jest fakt znany z autopsji. A wełna wręcz przeciwnie - wygłusza (to już moja intuicja). A więc jeśli już ocieplenie - to wełna.

Ciekawie. Mieszkam w styropianowym budynku, pracuję w styropianowym biurze. Nie zauważyłem nic podobnego. Zreszta i nie wierze w to.

Niech styropian odbija dzwięk.

24 PTH ~ 45 dB

48 PTH ~ 53 dB

53 dB - bardzo poważne wygłuszenie, a jeżeli przypomnić że styropian nie odbia 100% dzwięku...

On 2003-04-11 17:41, Anonymous wrote:

Sergey ty żyjesz?! Przeczekałeś w ukryciu aby uniknąć odpowiedzi na trudne pytania. Nauczyłeś się nowych słówek określających twój styl (demagog). Ale to wcale nie jest określenie kogoś kto z tobą dyskutuje. Widzisz w cywilizowanej dyskusji liczą się fakty. Ty wyznajesz zasadę,że jeżeli fakty ci nie odpowiadają to tym gorzej dla faktów.

A swoją drogą to ciekawe, czy ciebie ktokolwiek, do czegokolwiek, kiedykolwiek przekonał? A może przyznałeś komuś kiedyś rację?! Chyba nie! Widać że jesteś dobrym materiałem na dyktatora. Po jednym się miejsce zwolniło. Nie będziesz startował?

Spadowa, dziecko. Lepiej odpowiedz ile będzie 2 + 2.

Wiem że nie potrafisz tego wyliczyć, dla tego podaję warianty:

a) 3

b) 4

c) 5

Jaki jest prawidłowy?

Ups!

ytong.pl po ostatniej obniżce:

Material 102 zl/m2 + systemowe nadproża

Robocizna 20-30 zl/m2

Total 120-130+systemowe nadproza.

A dzie tynki i robocizna z tynki? Zgubiłeś, kłamczuchu?

przepraszam, że się wtrącam do tej interesującej kilka osób

dyskusji, ale uważam, że dyskusja przybrała już charakter

"akademicki", dlatego, że Wy już wybraliście technologie

ścian swoich domów i nikt z Was zdania o słuszności swojej

decyzji nie zmieni, ale zajmujecie się szczegółami nie wiele

znaczącymi dla większości budujących np. ilość wydychanej pary

wodnej przez śpiącego człowieka. Ja dużo pracuję w nocy i wcale

z tego tytułu nie zmniejszyłem rozmiaru kanału wentylacyjnego,

a przecież ilość pary wodnej wydychanej u nas w czasie snu rozłoży się w czasie. Poza tym niektóre szczegóły utrudniają

wybór technologii ścian przyszłym inwestorom. Moim zdaniem

wybierając technologie ścian każdy inwestor kieruje się:

ceną materiału, ceną robocizny, wsp. U, dostępem do materiałów,

wykonawców, możliwości wykończenia ścian, prowadzenia instalacji

wewnętrznych i może jeszcze innych - kolejność dowolna.

Na szczęście wybór mam poza sobą w grudniu ub. roku zakończyłem

stan surowy otwarty.

pozdrawiam Leszek

Ps. mój wybór ściana JW Ytong 36,5 i z tego powodu w łeb sobie

nie strzelę. Informacja dla wszystkich kalkulatorów: materiał

na ściany kupiłem już w 1999 roku.

w czasie

On 2003-04-12 08:35, Rafał17 wrote:

Masz rację.

Chociaż sam daję się czasem wciągnąć w dyskusję, to podziwiam tych którzy mają cały tydzień na to czas. Na swoje usprawiedliwenie dodam, że moje bardzo pozytywne doświadczenia w mieszkaniu w domu z YTONGa trwają od 1998 i najnormalniej wkurzają mnie mądrale typu Sergeya i Jasia.

A co to ma do rzeczy !? Czy ktoś twierdzi, że w domu z Ytonga źle się mieszka !? Najwyraźniej tracisz jasność umysłu. A na to że ciebie wkurzam nic nie poradze - to już twój problem.

Ten ostatni np osiągnął szczyt absurdu przy porównaniu cenowym. Swoje rozwiązanie retuszuje 50% rabatami, pomija parę szczegółów i tak próbuje udowodnić tezę że ściana dwuwarstwowa jest tańsza od jednowarstwowej.

Rafałku serdeńko :smile:

Ja podałem rzeczywiste ceny, które każdy może uzyskać - zresztą na większość z nich nie dostałem specjalnych rabatów: 350 za HDS, 18 za tynk gispowy maszynowy, 15.5 za m2 materiałów systemu BUMAS, 13.5 za worek kleju Atlas KB-15, 20 zł za m2 murowania lub 18 za m2 ocieplania. Tylko na bloczki i styropian dostałem większe rabaty - ale nie 50% tylko 30%. Wszystko porządnych firm, wszystko w dużych i uznanych składach budowlanych, cała robocizna przez wyspecjalizowane ekipy dysponujące sprzętem i doświadczeniem - tu nie ma żadnej popeliny !!! Jakbym chciał zrobić na tobie wrażenie to mógłbym policzyć nawet poniżej stówki, ale nie zrobiłem tego bo ja ciebie traktuje poważnie, a ty mnie nie - przykro mi :sad:

A przecież to takie proste - skalkuluj tutaj ścianę z Ytonga za 120-130 złotych, a ja bez ociągania napiszę: "tak to prawda, Ytong jest tani".

A wtedy zaczyna się dyskusja godna przedszkolnej piaskownicy.

Nie wiem jak się dyskutuje w przedszkolnej piaskownicy - dawno tam już nie byłem. Opowiedz mi więc Rafale jak się dyskutuje w piaskownicy bo zdajesz się być w tym zorientowany.

PS. Pisałem to już chyba ze dwadzieścia razy - tu nie chodzi o to która ściana jest lepsza, tu chodzi o obalenie kilku wylansowanych mitów. Niech każdy buduje z czego chce - na zdrowie. Ale jeśli ktoś twierdzi, że coś jest tańsze, cieplejsze, "oddycha" i robi "ping" to niech to u licha poprze jakimś dowodem !!! Nie wystarczy coś stwierdzić - to trzeba jeszcze UDOWODNIĆ !!!

On 2003-04-12 23:50, Rafał17 wrote:

Do Jasia: Wystarczy już tej teorii. Poczekajmy na rzeczywiste koszty jakie osiągniesz po zakończeniu budowy. I trochę więcej spokoju. Jesteś strasznie nerwowy i strasznie głośno krzyczysz! Czy się czegoś obawiasz?

Powiedz jakie znacznie ma sposób wykonania i materiał wybrany na ściany zewnętrzne do ogólnego kosztu domu? Czy ściany zewnętrzne JW mają jakiś cudowny wpływ na cenę pozostałych prac? Nie potrafię sobie nic takiego wyobrazić. Wymień kilka może zmienię zdanie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-04-13 18:29 ]

Słuchajcie, mam pytanie. Właśnie wróciłam z budowy znajomego, który budował z Ytonga właśnie. Jedno co mnie zdziwiło, to fakt, iż kazał murarzom murować także spoiny pionowe. Z tego co wiem chyba nie jest to konieczne???? A więc jaki tego sens? Czy ktoś mnie oświeci?