Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur jednowarstwowy Ytong

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już wolę Ytong w jednowarstwowej ścianie niż porotherm w jakiejkołwiek.

Nagle zrobiłeś się fanem ściany jednowarstwowej? To dziwne bo z całej dyskusji wynika, że lepsza ściana z każdego gówna byle dwuwarstwowa niż jednowarstwowa z Ytonga.

Sergey !!! Wyluzuj bracie :grin:

Porotherm to inna bajka, porównanie Porothermu z BK jest już trudniejsze. Inne wady, inne zalety.

Wprawdzie Wienerberger też twierdzi, że ich ściana jest naj (...tańsza, ...cieplejsza, ...zdrowsza) ale przynajmniej nie próbują wmawiać, że dom z Porothermu nie wymaga wentylacji bo sam oddycha, a cała reszta ani chybi się podusi.

Pozatym zanim rozpoczniesz nową wojnę najpierw dokończmy, tą jedną jakimiś wnioskami. Jakiś Anonim zadeklarował chęć wyjaśnienia jak Ytong zimą odprowadza nadmiar wilgoci z niewentylowanego budynku - poczekajmy :smile:

I wogóle zarówno Ytong jak i Porotherm sa dobrymi materiałami budowlanymi. Nie ma co się ciskać. Chodzi tylko o wyprostowanie kilku nieprawdziwych twierdzeń, na których jadą sprytni handlowcy.

W jakimś wątku obok jeden posiadacz ściany z porothermu twierdzi, że mu wieje przez pióra i wpusty. A więc ma zapewnioną wentylację nawiewno wywiewną przez ściany. Może z Ytongiem jest tak samo. Wystarczy tylko nie tynkować.

Grzegorz - prosisz o pomoc wiec ci nieco pomoge. Wypowiedzi Jasia i Sergeya sa zalosne ze szkoda ich komentowac. Jasio chce zamontowac kratki nawiewne w sypialni (wywiewne pewnie tez) wskutek czego bedzie mial w nocy temp. max. 16C i bedzie sie trzasl z zimna rano jak wstanie. Dom zawsze potrzebuje wyentylacji i wszedzie sie ja projektuje ale do pomieszczen mokrych - kuchnia, lazienka, kotlownia (czasami tez garderoba). W innych pokojach nie stosuje sie wentylacji - bo zbyt wiele kanalow wentylacyjnych oznaczaloby pelno kominow a poza tym w normalnym domu istnieje mozliwosc regulacji wilgotnosci dzieki scianom (nie dotyczy to scian ze styropianem). Taki Jasiu pewnie gdyby zobaczyl projekt parterowego domu 200m2 z 5 sypialniami do kazdej dostawilby komin wentylacyjny i bylby dom o 10 kominach :smile: Rownie smieszne sa kratki nawiewne w sypialni - nikt nie bedzie chcial spac w pokoju w ktorym z zewnatrz ciagnie -20C mroz. Wiem co mowie - bo mam czerpnie powietrza o dlugosci 30m doprowadzajaca powietrze do kominka. Mimo ze rura umieszczona jest gleboko (1,5m pod ziemia) i doprowadza powietrze z daleka to zima czuje sie mrozny powiew. Mam tez doprowadzenie powietrza w kotlowni bezposrednio przez sciane. Tam temp. spada podczas mrozow do +6C mimo dogrzewania. Dlatego pierwszym ruchem Jasia po wprowadzeniu sie do domu bedzie zamurowanie kratki nawiewnej :smile: (no chyba ze podkrci kaloryfery ale wtedy zuzycie gazu wzrosnie mu o wiecej niz zaoszczedzi dzieki scianie DW) Nastepnie bedzie zdziwienie ze w pokoju czuje sie wilgoc... Racje mial ktos mowiacy o tym ze Ytong ODPROWADZA wilgoc z wewnatrz (gdzie jest jej wiecej) na zewnatrz scian, a nie odwrotnie jak chce Jasiu. Jasiu zaraz powie ze nie ma mozliwosci przenikania pary przez sciane ale sie myli. Tak samo jak czlowiek wydychajac powietrze sprawia ze para leci mimo mrozu a nie opada w postaci sniegu tak samo ciepla sciana moze odprowadzic nieco wilgoci zima a tym bardziej wiosna gdy na dworze jest np +5C. Zreszta nawet jak mroz jest duzy to sciana rozgrzewa sie na sloncu. Widze ze Sergey krytykuje Porotherm bo jest drozszy i ma wiecej wad niz Ytong. Ja sie zgadzam. Ale tak samo sciana DW jest drozsza i mniej interesujaca niz sciana TW z Maxa, w ktorej mozna zastosowac jako ocieplenie welne przepuszczajaca pare wodna. Co do polskiego siporexu - to jest to dobre rozwiazanie ale dla mnie ekwiwalentem 36cm Ytonga jest 40cm polski siporex. Bo nie ma takich parametrow jak Ytong... I taki nalezy porownywac cenowo z Ytongiem (uzwgledniajac tez zakup kleju). Tak wiec Grzegorz - nie przejmuj sie - argumenty Sergeya i Jasia sa smieszne. Sciana DW zawsze bedzie po prostu tanim rozwiazaniem i niczym wiecej. To sposob na sciane w miare ciepla i niedroga. Ale nie doskonala. Przekona sie o tym kazdy kto bedzie spal w pokoju ocieplonym styropianem i oblozonym folia od gory. To tak jakby mieszkal w duzej torebce foliowej. Wiekszosc sypialni nie ma kratek wywiewnych (a tym bardziej nawiewnych) wiec wentylacja w takim pokoju jest praktycznie zerowa i te kilka procent ktore daje Ytong sa ogromnym skokiem w stosunku do 0% dla sciany DW. Nie przejmuj sie wiec tym co tu wypisuja - beda pisac rozne dyrdymaly ale fakty pozostana faktami. Na swiecie nie ma nic za darmo - jak sie chce cos lepszego, solidniejszego, o lepszych paramertach - to trzeba placic. Chyba ze tego sie nie chce - wtedy kupuje sie to co jest najtansze. Ale nawet wsrod najtanszych rozwiazan mozna znalezc lepsze (sciana TW z maxa) i gorsze (sciana DW). Zadne argumenty nie przemawiaja za tym ze sciana DW jest dobrym pomyslem.

D.

PS. To tylko taki komentarz dla Grzegorza. Nie zamierzam wracac do dyskusji

Wielki Znawca Z Białorusi! A u was pewnie domy z gliny i trzcin budują. Zabronią budować ściany warstwowe? Ręce opadają jak się to czyta!

Teraz wiesz w jakim przypadku Ja będę budował ściany jednowarstwowe?

Nie wiem z czego teraz budowany domy na Białorusi. Wiem że dosyć często stosowana wełna Izover(to widać). Wykończenie prawie całkiem z materiałów polskich.

Dave, jesteś beznadzejny.

1. Ściany w drewnianym domy też nie mają funkcji regulacji wilgotności. Jesteż zdziwiony? Bo nie wiesz, co to jest opór dyfuzyjny!

2. Wentylacia potrzebna żeby oddychać. Masz ją mieć w postaci 20-30 m3/(h*osoba) w sypialni. Tylko dla tego żeby normalnie oddychać. Ja wiem że ty nie libisz oddychać normalnie, wolisz przez Beton Komórkowy Ytong. Powodzenia, towarzyszu.

3. Tak się stało, że wkład ścian w usunięciu wilgoci z domu jest mizerny.

4. Przy ujemnych temperaturach Ytong nie w stanie odprowadzić wilgoć na zewnątrz. Chyba że woda się leje z tej ściany?

5. TW jest droższa i minimalnie zimniejsza niż DW. Patrz wyżej, Dave. Do tego błędy przy budowie TW da się ukryć.

6. Ups, Ytong kontra Milicz. Pamiętam jak Dave w innym wątku spiewał o oszczędnościach! Dosłowni tak spiewał:

Dave: jesli kupujac drozszego ytonga dostajesz dzieki temu cieplejsza sciane to moim zdaniem warto.

No, kiedy stosowany Ytong, a nie jakiś tam Milicz. Na prawdę mówiąc tych oszczędności było równo na 0.02 U! I zdaniem Dave-a to WARTO! Za 5-7 tysiąc zł!

Aprobaty:

Ytong suchi BK-400 0.105

Milicz suchi BK-400 0.109

Porównywalno wygłąda. Znowu gadasz bzdury.

7. Kłamiesz.

Kiedy promujesz Ytonga, to

0.04 U dla Ciebie jeden raz smiechu warto(Ytong kontra DW), drugi raz 0.02 U to poważna oszczędność(Ytong kontra Milicz).

Mamusia Ci nie mówiła że kłamstwo Ci kiedyś zgubi? Widzę że nie mówiła. Szkoda.

8. (Niespodzianka!)Każdy, kto ma użytkowe poddasze mieszka w torebce foliowej.

9. Zacznij od szkoły-podstawówki, tam możesz zdobyć wykształcenie, którego Ci tak brakuje. Na razie Ty nie w stanie nawet odróżnić 5 od 1.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Sergey dnia 2003-04-03 12:17 ]

Moja wypowiedź na temat Porothermu miała po prostu uciąć ten wasz beznadziejny spór. Myślę, że każdy wybiera z rynku coś dla siebie i to jest właśnie woly rynek. Dlaczego w tym kraju jest tak, że wszyscy znają się na wszystkim?!

Można nie znać się na wszystkim i nie zostać oszukanym.

Jak ktoś jest prownikiem, lekarzem, nauczycielem, czy kim tam jest, to niech się skupi na swojej pracy a budowę domu powierzy fachowcom...wtedy wlasnie zaoszczędzi.

Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. A mój znajomy buduje przy pomocy jakis przypadkowych "fachowców", którzy po wzieciu kasy upijają się do nieprzytomności.

Wtedy nawet najlepszy materiał może okazać się zły!!!

Witek, bingo! Dzięki za wprowadzenie spokoju i zdrowego rozsądku do tej beznadziejnej wymiany poglądów. Rzeczywiście, gdyby ktoś kto nie zna Polski poczytał te posty to mógłby odnieść wrażenie, że to kraj-potęga jeśli chodzi o budownictwo, tylu fachowców, znających tak dokładnie procesy fizyczne zachodzące w materiałach budowlanych. To aż dziwne, że ytong to nie jest polski produkt. Wszyscy dyskutanci z tego wątku kwalifikują się do ośrodka badawczo-rozwojowego w ytongu. Takie talenty nam się marnują! :smile: