MAKiN 21.03.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Witaj Grzegorz63 gratuluję żony (chodzi o wyczucie) to sformułowanie wklej w ramkę i możesz powiesić na ścianie. Ja też z tym sie w 100% zgadzam teraz teraz robie ściane jednowarstwową 36,5 cm o wsp. 0,29 a jakkolwiek kiedyś zmienią sie normy np. na 0,15 zawsze możemy docieplić. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 21.03.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Grzegorz63, argument Twoje zony to po prostu sklanianie sie ku pewnej technologii, czyli BK jednowarstwowo, ale jesli mamy na celu zbudowanie cieplego domu (a kwestie mikroklimatu pozostawimy wentylacji) z uzglednieniem kosztow inwestycji, trwalosci, 'osiagow', ryzyka, to tutaj rozpoczyna sie dyskusja, ktora nie raz byla walkowana, czyli 'z czego zbudowac dom'.Twoja zona ma na mysli domy ktore mialy spelniac swoja funkcje czyli mialy byc cieple, ale nie byly, wiec sciane np. 50cm grubosci trza bylo docieplac.Tymczasem kwestia BK 24/600 z ociepleniem budowany od podstaw to technologiczna calosc i raczej bym tego nie porownywal do ocieplania starych domow. Rownie dobrze Twoja zona moze powiedzec "Przeciez juz Krzyzacy budowali domy z cegly, to dlaczego my mamy budowac w tej starej technologii?" Albo: "w PRL-u byly znane tylko drewniane okna, wiec dlaczego chcesz ich uzyc w naszym nowym domu?" nie wiem, czy wiesz o co mi chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 21.03.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Hm, a dla czego placic wiecej(Ytong jednowarstwowy) zeby otrzymac mniej(U= niby 0.29 zamiast U<0.2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 21.03.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 MAKiNJa też stawiam z BK odmiany 400, 36.5 cm, na klej. bugalNapisałem, że byłem "rozdarty" pomiędzy ścianą jedno- a dwuwarstwową. Nie chcę już dyskutować o wyższości jednej technologii wznoszenia ścian nad drugą. Chciałem się tylko podzielić z forumowiczami jak na to patrzy zupełny laik w tych sprawach (moja żona). I nawet dziś odnoszę wrażenie, że w tym stwierdzeniu które cytowałem wyżej jest ukryta głęboka prawda. To był mój "języczek u wagi", który zadecydował ostatecznie o wybranej przeze mnie technologii wznoszenia moich ścian.PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 21.03.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 SergeyNie wdając się w zagadnienia techniczne cały czas mam odczucie, że styropian jest czymś nienaturalnym, czymś doraźnym i prowizorycznym. A dobre samopoczucie psychiczne jest dla mnie o wiele ważniejsze niż zastyropianowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 21.03.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 wcale nie chodzi mi o to, ktora technologia lepsza a ktora gorsza i w ogole bym sie tu nie odzywal, gdybym poraz kolejny nie przeczytal o 'termosach' i niebywalym mikroklimacie 'bo nie mam styropianu'! ja wlasnie do tej parafrazy naciaganych hasel marketingowych pije i mocno mi sie wydaje, ze o komforcie mieszkania w domu (czyli rowneiz o mikroklimacie) to mozemy mowic w odneisieniu do calosciowego rozwiazania konstrukcji domu i jego instalacji, a nie w odniesieniu do pojedynczego pustaka.Cecha matarialu to cecha materialu i sztuka tkwi w tym, zeby ta ceche dobrze zgrac w calosciowym rozwiazniu (w tym przypadku: zalozenia inwestycyjne, ocieplenie, ogrzewanie, wentylacja, itp.) Z zawodu jestem marketingowcem (zupenie nie zwiazanym z branza budowlana) i wiem, ze zeby zainteresowac klienta, trzeba swoj produkt czyms wyroznic, zrobic unikatowym w swojej klasie. I dopoki mowa o wartosicach wymiernnych, logicznych i stanowiacych tzw. 'common knowledge', czyli cos oczywistego, to raczej nie ma tu pola do wciskania kitu (tak jak w moim wczesniejszym przykladzie, ze "lysym sie latwiej chodzi bo stawiaj mniejszy opor"), ale gdy dochodzimy do zagadnien bardziej specjalistycznych, gdzie sama logika nie daje latwych odpowiedzi (bo nie daje - mowie o DOMU a nie BLOCZKU) to zaczyna sie niezla jazda! tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 21.03.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 bugal Nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Grzegorz63 On 2003-03-21 11:16, Grzegorz63 wrote: Sergey Nie wdając się w zagadnienia techniczne cały czas mam odczucie, że styropian jest czymś nienaturalnym, czymś doraźnym i prowizorycznym. A dobre samopoczucie psychiczne jest dla mnie o wiele ważniejsze niż zastyropianowany dom. Masz racje, ze dobre samopoczucie najwaznejsze. Dla mnie tez. Moje samoposcucie bedzie znacznie lepsze kiedy otrzymam rozsadny rachunek za prad. Dla tego mam zamiar zastyropianowac dom do 20 cm, bo z moich obliczen wychodzi ze styropianowanie zawsze sie oplaca kiedy ogrzewasz pradem. Wczoraj dzwonila do mnie bardzo mila pani z Ytonga. Sprobowala przekonac mnie do sciany jednowarstwowej. Ha-ha-ha. Nic z tego. Rozumem Ytong, sprzedac 1 m2 sciany za 58 zl(24 cm bloczek) i 2 m2 sciany za 90-110 zl(36 cm bloczek) to jest zasadnicza roznica dla Ytonga. P.S. Nienaturalnosc: sa antybiotyki syntetyczne, polsyntetyczne i naturalne. Zgadnij ktore lepsze! P.P.S. Sam bylem przekonany do sciany jednowarstwowej. Kiedys. P.P.P.S. Nienawidze Windows, bo nie mam polskich scionek. Chyba dostane szalu i kogos zabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 21.03.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Anonimowy to ja. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 21.03.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Sergey Jeżeli planujesz ogrzewanie elektryczne to poniekąd rozumiem dlaczego chcesz się zastyropianować na 20 cm. Ja będę "kopcił" węglem bo mam go tanio pod nosem :grin: Tylko proszę, niech się teraz nie odzywa jakiś ekolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 21.03.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Mam pytanie do tych co to twierdza ze wentylacja zapewni korzystny mikroklimat bez wzgledu na rodzaj sciany. Czy w sypialni, w gabinecie i w kazdym pomieszczeniu planujecie kanaly wentylacyjne ? A jesli tak to w jaki sposob i ile to kosztuje ? Ja uwazam ze jednak paropszepuszczalnosc sciany to istotna zaleta i nie chcialbym zeby moja sypialnia nie miala mozliwosci oddawania pary przez sciane. A wentylacji w sypialni nie mam. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 21.03.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 21.03.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 On 2003-03-21 14:16, Grzegorz63 wrote: Sergey Jeżeli planujesz ogrzewanie elektryczne to poniekąd rozumiem dlaczego chcesz się zastyropianować na 20 cm. Ja będę "kopcił" węglem bo mam go tanio pod nosem :grin: Tylko proszę, niech się teraz nie odzywa jakiś ekolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.03.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Przepraszam, że się wtrącam do nie swojej dyskusji ale jak sobie Was poczytałem to mi się jakoś skojarzyło z reklamą szamponów. "Oddychające ściany" to argument tego samego kalibru co "więcej puszystości". Nikt tego nie widział, nikt tego nie zmierzy, a jest się czym chwalić Tylko co z łysymi (co to im się lżej chodzi) - też będą bardziej "puszyści" ? A na poważnie - skoro tak wierzycie w magiczną moc Ytonga to proponuje Wam mały eksperyment. Zamurujcie kanały wentylacyjne, a przekonacie się jak oddychają wasze ściany (czyli poczujecie puszystość łysego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 21.03.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Mam pytanie do tych co to twierdza ze wentylacja zapewni korzystny mikroklimat bez wzgledu na rodzaj sciany. Rodzaj sciany nie ma prawie nic wspolnego z mikroklimatem. Co da ta zalosna ilosc wentylacji przez otynkowana, ogipsowana i pomalowana sciane? Czy w sypialni, w gabinecie i w kazdym pomieszczeniu planujecie kanaly wentylacyjne ? Tak jest. W kazdym pomieszczeniu bedzie kanal, dzie nawiewny(salon, sypialnia), dzie wywiewny(kuchnia, lazienka). Dla D-23 wyjdzie 10-11 punktow. A jesli tak to w jaki sposob i ile to kosztuje ? Sposob prosty: rury na strychu, dziury w soficie, w dziurach anemostaty. Ile kosztuje? Mysle, ze nie wiele, bo zrobie to raczej sam, a projekt otrzymam zadarmo od sprzedawcy rekuperatora. Ja uwazam ze jednak paropszepuszczalnosc sciany to istotna zaleta i nie chcialbym zeby moja sypialnia nie miala mozliwosci oddawania pary przez sciane. A wentylacji w sypialni nie mam. 2-3% wentylacji przez sciany raczej ci nie uratuje. Btw, jaki masz tynk? I wentylacja zawsze jest. Nawet kiedy sie wydaje ze jej niema. "Oddychajance sciany" to jest haslo reklamowe warte tyle samo jak "Bielsze nie bedzie". Do tego nie wierze w ekipy budowliane. Dla sciany jednowarstowwej ptrzebna wysmienita, czytaj droga, ekipa i dobry, czytaj drogi, beton komurkowy. I wciaz ni bedzie pewnosci. A styropian wyrowna prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 21.03.2003 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 21.03.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 w obronie Grzegorz63 i swojej ściana jednowarstwowa to koszt zewnętrznego tynku od 20 pln m2, na styropian to zaczyna się chyba od 50 pln za m2 ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-21 17:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 21.03.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 a pozatym ci co chcą mieć ściany na 24cm+styro za około 60 zł. niech je mają tylko nie przekonujmy sie na siłe ani nie demogogizujmy raz chlapniętych pojęć mamy być drużyną a nie "zlepkiem gwiazdeczek" [ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-21 17:56 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-21 17:57 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 21.03.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 powtórze co nie raz już czytałem na forum NIE MA JEDEN NAJLEPSZEJ TECHNOLOGI NA:-ŚCIANY-DACHY-itp. Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 21.03.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts