Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[[[[ kominki]]]][[[[kominy]]]].

Recommended Posts

Witam,

planujemy mały kominek, który ma być dodatkowym źródłem ciepła w małym domu z bali. Mam świadomość, że w drewnianym domku ryzyko jest większe niż w murowanym, chciałabym więc uniknąć błędu w konstrukcji. Nadal zastanawiamy się z mężem, czy zrobić część na własną rękę, czy powierzyć fachowcom.

Czy mogę prosić fachowca o radę?

1. Jak musi być bezpiecznie przeprowadzona rura spalinowa przez palną ścianę?

2. Ile może wynieść w przybliżeniu wykonanie kominka (najmniejszy wkład przystosowany do ciągłego palenia, mała gabarytowo obudowa, np. z cegły), przy prostej ścianie, nie narożny? Czy fachowiec robiący kominek + obudowę zajmuje się też kominem? :oops:

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Mysia

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

keny byłbym wdzięczny jakbyś powiedział mi w czym byrski jest lepszy/gorszy od konkurencji. (Poza bogatym wyposażeniem i grubą blachą)

Ze swego doświadczenia powiedz jak to wychodzi cenowo biorą pod uwagę konkurencję + te dodatki których nie mają w standardzie inne kominki a ma Byrski.

Dzięki

witam. kiedys montowalem merkurego, musial klijent sterowac recznie, jak sie zagapl to moment drzewo sie wypalilo.

w byrskim sa sterowniki automatyczne, ustawiasz dana teperature i nawet spisz spokojnie.

podlaczylm ich sporo, robie zabudowy i klijeci sa zadowoleni.

koszt zalezy od metrarzu zapararura pozd.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...