Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[[[[ kominki]]]][[[[kominy]]]].

Recommended Posts

No tak, ale wszystko mam już przemyślane.

Będę miał dgp połączone z reku, także interesuje mnie tylko wkład na powietrze. :)

Ja także chcę takie rozwiązanie, będę miał wentylację mech. z rekuperatorem. Chyba głupotą jest stosować płaszcz wodny. Jak nie ma prądu to nie działa kocioł gazowy nie działa kominek z płaszczem. W zwykłym kominku można palić i nagrzać choćby tylko salon.Rozwiązanie z płaszczem wodnym jest bardzo drogie, nigdy się nie zwróci, przecież w kominku pali się okazjonalnie, po co kupować dodatkowo wymienniki, dwie pompy (które pożerają prąd) wężownicę- jak palimy powiedzmy raz w tygodniu.

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Kominek bez plaszcza kojarzy mi sie z nadmuchem i kurzem, ale mozna ogrzac wylacznie jedno pomieszczenie. W kominku z plaszczem jest bardzo duzo rozwiazan, spalane paliwo ogrzewa rowniez zbiornik z woda uzytkowa + cale centralne. Mozna zastosowac urzadzenie ktore podtrzymnuje prada nawet do 5 h i nie przeszkadza to w wylaczeniu pradu z sieci energetycznej-moga byc pod to podlaczane pompy jak zarowno piec gazowy... Montuje kominek z plaszczem, ze moze byc polaczony z zasobnikiem jak rowniez z piecem gazowym przy czym razem wspolpracuja-jezeli w kominku wygasnie automatycznie wlacza sie piec gazowy.... zbiornik ten ma takze wezownice ktora mozna polaczyc z solarami ktore beda ogrzewac wode uzytkowa. Zuzycie pradu pomp ok 100W odbije sie latem i w solarach i w paliwie ktore palisz w kominku. Jezeli beziesz palil raz w tygodniu lub w weekend i tak mniej stracisz niz na gazie...

jezeli bedziesz chcial zebym Ci udzielil jakis informacji to pisz

pozdrawiam

:wink:

Jak zwykle wszystko ma swoje plusy i minusy.Być może z kurzem może być problem choć sysstemy te mają filtry.Ja tylko zastanawiam się czy warto aż tyle inwestować w kominek, palenie w kominku jest dość uciążliwe i niezbyt czyste, to piec w mieszkaniu który trzeba czyścić, popiół wynosić, od czasu do czasu udrożnić komin z sadzy.Przy nastawieniu, że często będziemy palić w kominku pewnie płaszcz opłaci się, zaś przy okazjonalnym to chyba nie ma sensu. Odnośnie solarów, liczyłem kiedyś okres spłaty systemu.Wyniósł około 10 lat pod warunkiem bezawaryjnej pracy.Nasza strefa klimatyczna nie sprzyja znaczącym i szybkim zwrotem nakładów. Napewno opłci się taki system jeśli wykonamy metodą chałupniczą.

Witam,

Zgadzam się, że jeszcze niedawno co druga osoba nie wiedziała co to kominek, ale idziemy z postępem i modą, interesujemy sie nowymi rozwiązaniami.

Wiele osób woli kominki z płaszczem i tak pali, a woda ogrzewana jest za darmo. Palenie może i jest uciążliwe, nie zawsze palisz w kominku ( jeżeli np nie masz czasu), a jeżeli nawet drzewo jest suche to i popiołu jest bardzo mało uciążliwe. Kominek ze sterownikiem automatycznym bez obsługi szybera i do puszczenia powietrza - samo steruje. Koszty kominka zwracają sie po 2 - 3 latach, a solary zwracają sie od 5-8 latach ( nowej generacji - rurowe). Przy awarii nie wymienia sie całego panela tylko rurę za niewielkie pieniądze.

Pozdrowienia

bagi69 fajny kominek czegoś takiego długo szukałam żeby podejrzeć jak to zrobić bo typowe rogowe Mi nie bardzo będą pasowały gdyż za dużo wchodzą w przejście do kuchni a ma on stać właśnie w lewym rogu na ścianie raczej pomiędzy otwartą kuchnią a salonem.Sam robiłeś czy firma wykonała?Pokaż więcej zdjęć jak Masz.Pozdrawiam.

keny52

nie za bardzo mam ochotę robić dół z cegły - powód jest jeden - cegła pełna w porównaniu z systemówką wejdzie mi na 12 cm głębiej w salon...

witam. mozesz komin systemowy zrobic od dolu. .

a mozesz od drugiej kondygnacji, tylko trzeba wzmocnic sufit nad kominkiem

pozd.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

A czy ktoś tutaj zajmuje się też kominami metalowymi, odprowadzającymi spaliny z pieca gazowego?

Jak na razie uśmiechnęliśmy się do jednej z firmy z Warszawy to nam wycenili taki komin na 3500PLN O.o'

I w ogóle już chyba od roku szukamy jakiegoś dobrego murarza, który podjąłby się wybudowania nam komina. Sytuacja jest o tyle specyficzna, że mamy już dach, przez który trzeba się przebić, a potem najlepiej od razu załatać dziurę, a sam komin jest zrobiony do sufitu parteru - i na tym jego budowa stanęła. Przekrój komina to kwadrat o boku ok. 40cm, w środku cztery kanały. Jeden miał być na rurę-kwasówkę od pieca gazowego, jeden na dym z kominka (na razie kominek w ogóle sobie darowaliśmy), a dwa wentylacyjne. A tu firma chce 3500 za samą rurę odprowadzającą spaliny - zresztą, pociągniętą nie w kominie tylko inną drogą, przez ścianę i potem do góry przez nawis dachu. A pół komina sobie tak stoi smętnie i nie bardzo wiadomo co z nim zrobić... :evil:

• 7 months później...

Hej Keny,

Mam pytanie.

Staram się wyręczyć męża - czyli już wiesz, że jestem kobietą...

Mało orientyję się w rozwiązaniach, ale mamy dom duży, w którym chcemy mieć kominek i wykorzystac jego ciepło. Czytałam, że namawiasz na płaszcz wodny, u nas to chybaopłacalne, zw na wielkość domu:

http://pprojekt.pl/projekt460-mira.html

Dodam, że przerobiliśmy, bo mamy 5os. rodzinkę plus rodzice w części mieszkania na parterze. Dach zmieniliśmy na dwuspadowy i wyprostowaliśmy ściany dodając okna na szczytach domu... Powstał duży domek o kubaturze k. 900m3

I co teraz???

Ogrzewanie chcemy mieć gazowe, kupić zbiornik z możliwością w przyszłości wykorzystania solarów, kominek mamy tylko jeden. Czy płaszcz wodny i czy wszystkie pom. u góry grzać płaszczem??? Czy tak się w ogóle da? Byłabym wdzięczna za odp.