Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[[[[ kominki]]]][[[[kominy]]]].

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

mam zakupione dwa kominy systemowe, jeden do pieca gazowego (zasysanie powietrza przez komin od góry), drógi do kominka (fi 20 izolowany wełną)

na obecnym etapie nie wiem jaki będę miał kominek (na pewno będzie w tym samym rogu pokoju co komin) a piec najprawdopodobniej bedzie wiszący, kondensacyjny

czy mogę prosić o podpowiedź jaka jest optymalna wysokość podłączenia pieca i kominka ?

witam.

kominy postaw w scianie, zeby nie zabieraly miejsca

jezeli chodzi o wyloty, to do pieca gazowego jak powiesisz piec gazowy to od wylotu spalin pieca pół metra wyżej wylot spalin w kominie, a w kominku daje sie jak najwyżej (15 - 20 cm od sufitu), ponieważ ta rura kominowa daje od kominka do wylotu spalin komina daje drugie tyle ciepła co szyba kominka, poprzez czopuch, w którym sie montuje kratki z nawiewem na salon. Filtr 200 można zredukować rurą na 180 i odwrotnie.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz ;)

Pozdrawiam

witam.

kominy postaw w scianie, zeby nie zabieraly miejsca

jezeli chodzi o wyloty, to do pieca gazowego jak powiesisz piec gazowy to od wylotu spalin pieca pół metra wyżej wylot spalin w kominie, a w kominku daje sie jak najwyżej (15 - 20 cm od sufitu), ponieważ ta rura kominowa daje od kominka do wylotu spalin komina daje drugie tyle ciepła co szyba kominka, poprzez czopuch, w którym sie montuje kratki z nawiewem na salon. Filtr 200 można zredukować rurą na 180 i odwrotnie.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz ;)

Pozdrawiam

dzięki ! cenne informacje

• 2 weeks później...

Witam,

planuję zamontować piec kominkowy z płaszczem wodnym, który ogrzeje moje mieszkanie.

Mam pytanie:

Czy w przypadku braku możliwości podpięcia naczynia wyrównawczego do kanalizacji można zainstalować po prostu większe naczynie? Jeśli tak to o ile- procentowo?

Proszę także o informację ile wynosi orientacyjny koszt robocizny?

Instalacja C.O. będzie robiona od podstaw:

Piec + 4grzejniki + ewentualnie zasobnik C.W.U.

Czy płaci się od punktu- ile?

Co z robotą za kucie ścian, łączenie rur (cu), podłączenie naczynia, pompy, sterownika, itd.

Nie wiem za co się płaci, a co w cenie.

Za odpowiedzi z góry DZIĘKUJĘ

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...