Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zgrabny projekcik taki... chyba faktycznie jeden zgrzyt to ta łazienka bo nie "w pionie" z instalacja wod w kuchni

a.. i jakos te drzwi do pokoju nad garazem - wchodza na te schody trzeba bedzie uwazac coby przypadkiem nie oberwać;)

myslalas juz o kolorystyce ? ta z wizualizacji bardzo na nie - wyglada jak jajecznica ze szcypiorkiem (i pomidorami :-? ) :D

ps. strony swiata na dzialce jakie masz?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strony świata :-? , trafiłaś w sedno, mam wjazd od zachodu. Tak myślę, że w kuchni może być trochę ciepło, ale tam postawię stolik. Czy te dwa okna od południa wystarczą na dole, bo taras będzie od wschodu.

Na górze dzieci pokoje od zachodu a nasza sypialnia od wschodu więc chyba w porządku. Nad kolorystyką nie myślałam ale nawet moim dzieciom ta z wizualizacji się nie podoba.

ufff.. , zachodnia mowisz...

mysle ze warto taras zakrzywic na te elewacje podludniowa - ew (jesli na tyle szeroka działka) moze wlasnie zrobic go od strony poludniowej?

z wyjsciem od salonu na poludnie? albo wlasnie taki w ksztalcie litery L - kawalek na wschodniej kawałek na poludniowej ( od wjazu czyli zachodu mozna ladnie zaslonic pergola (zeby nie bylo widac od strony drogi) co jednoczenie lekko osloni od dzialniem slonca

taras tylko od wschodu nie za bardzo :-? kompletny cien bedzie

z kuchnia - bedzie naslonecznona mocno, no ale coz trzeba bedzie polubic najwyzej zaluzje ;)

zobacz jeszcze taki dosc podobny projkt Muratora - ponoc jeden z popularniejszych , najczesciej wybieranych wiec pewnie latwiej znalesc cos wybudowanego

Wilcze Łyko

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=95&IdKolekcji=

uwagi co do tarasu te same, lustrzane odbicie zeby garaz byl od polnocy

Dzięki, przemyślę to wszystko. Ja się martwię o to czy nie za ciemno będzie w salonie bo jednak jak się wyjdzie na taras to słoneczko będzie świecić również od południa i chyba będzie dobrze (za gorąco to też źle).

Mogłabym znaleźć projekt z kuchnią z tyłu domu ale fajnie jest jednak mieć widok z kuchni na drogę :lol: .

Masz rację, może ten taras zrobić w kształt L.

Wspaniały to również fajny projekt ale tak sobie myślę, że lepiej żeby dzieci miały pokoje z oknem od zachodu niż wschodu.

Cyprys podoba mi się też z tego względu, że jadalnia z pokojem dziennym ma ponad 50 m2.

Myślałam nad projektem długo i zdecydowałam, że taras od drogi to kiepski pomysł.

A może od południa dać większe okno w salonie. :-?

Jeśli chodzi o ten projekt to właśnie buduję go w okolicach Gdyni (konkretnie Mosty koło Kosakowa). Dokonaliśmy w nim sporo zmian dostosowując do swoich potrzeb. Przede wszystkim budujemy lustrzane odbicie, działkę mamy dość wąską musieliśmy zrezygnować z okien od strony garażu. Wejście mamy od północy taras zatem od południa. Ze względu na naszą dość liczną rodzinę zrezygnowaliśmy z jadalni, w jej miejscu umiejscowiliśmy otwartą kuchnię zaś w miejscu kuchni zrobiliśmy pokój komputerowo-gościnny. Wydzieliliśmy też spiżarnię. Na poddaszu wydzieliliśmy też łazienkę małżeńską i w każdym z pokoi będą garderoby.

Nie budujemy też kotłowni gdyż będziemy mieli gazowy piec kondensacyjny o mocy do 21 kW wobec czego mogliśmy zrezygnować z budowy komina. Komin mamy tylko jeden i to umiejscowiony bliżej kalenicy (tamten był zdecydowanie za wysoki). Kominek przenieśliśmy w związku z tym również - będzie na ścianie przy schodach. W garażu nie będzie ścianki wydzielającej kotłownię. Zainwestowaliśmy w wentylację mechaniczną dlatego też nie potrzebujemy budować kominów wentylacyjnych. To tyle pokrótce, choć zmian jeszcze parę zrobiliśmy ale nie chcę się za dużo rozpisywać. Jeśli chodzi o koszty budowy to w Zakupionym projekcie koszt stanu surowego zamkniętego bez instalacji kształtuje się na poziomie 200 tys. Zobaczymy jak się to będzie miało do rzeczywistości (choć trudno porównywać niektóre pozycje, gdyz budujemy np z innych materiałów). Sama szukam też osób które budują bądź budowały Cyprysa, chciałabym aby podzieliły się one swymy doświadczeniami. Z osobą budującą w Elblągu nawet wymianiałyśmy doświadczenia. Chętnie porozmawiam też z nowymi entuzjastami tego projektu.

Elżbieta i Leszek z Gdyni

W planie zagospodarowania przestrzennego są wytyczne dotyczące tego jakie domy można budować na danym terenie. Myślałam, że może Cyprys przejdzie ale musiałabym go odwrócić i mieć wejście z boku (dziwnie by było). Poza tym dom mój musi mieć dach dwuspadowy o kącie nachylenia 45 stopni. Teraz intensywnie takiego szukam. I pomyśleć, że spędziłam 4 miesiące na szukaniu projektu a nie zapoznałam się z tym planem.

Kalenica równoległa do drogi to np. taki dom

http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/01.47.1.1.mini.jpg[/url]

• 2 months później...

Zbudowałem Cyprysa w Łochowie k. Bydgoszczy.

Generalnie projest jest bardzo dobry. Duże, bardzo funkcjonalne wnętrze.

Polecam poszerzenie garażu. Autor wydał zgodę i mam część z garażem poszerzoną o 2,7m. Daje to nie tylko dwa stanowiska na samochody, ale pokój ok. 50m2 nad garażem. Zrobiliśmy z żona tam pralnię(8m2), serwerownię(1.5m2) i pracownię (reszta:) ).

Projekt ma dwie zasadnicze wady:

- totalnie nieroziwązana sprawa wentylacji (praktycznie tylko wentylacja mechaniczna - wstawiłem rekuperator)

- w projekcie nie ma ciągu dymowego w kominie !!!! - trzeba na to zwrócić uwagę i przerobić komin,

- komin jest b. wysoki - to z jednej strony dobrze, ale niestety problem przy zrobieniu dojścia dla kominiarza. No i wypada prawie w koszu.

Koszt budowy i wyposażenia ok. 400kPLN

Więcej grzechów nie ma. Polecam. Więcej informacji, zdjęcia itp mogę wysłać na maila.

pozdrawiam i życzę powodzenia.[/img]

• 8 months później...
  • 2 weeks później...
  • 7 months później...

Witam

chciałaby odświeżyć wątek o Cyprysie. Po długich miesiącach poszukiwań, na 90% zdecyduję się na ten projekt. Mam prośbę do osób, które wybudowały ten dom, czy możecie wrzucić zdjęcia jak dom wygląda w realu, jakie udoskonalenia warto wprowadzić w projekcie podczas jego adaptacji.

Wielkie dzięki za info

Witam. Ja też buduję Cyprysa w okolicach Piaseczna. Wersja lustrzana z podwójnym garażem.

Decyzja była o tyle łatwiejsza, że w miejscu w którym aktualnie mieszkamy powstał właśnie cyprys (gościu nawet opublikował fotki na stronie "dom na horyzoncie"), tak więc mamy żywą wizualizację i dodatkowo podglądałem przez okno step-by-step etapy jego budowy. Niedługo pewnie pójdziemy do tych sąsiadów z wizytą "zapoznawczo - krajoznawczą".

Obecnie mamy już fundament, na dnaich mają stawać ściany.

Zgadzam się w 100% z tym co napisał Koval_Budowniczy, zero wentylacji grawitacyjnej (ja też planuję rekuperator), kanalizacja w salonie (to można obejść robiąc łazienkę w pomieszczeniu nad garażem, ale my chcemy mieć tzw. łazienkę małżeńską więc pion kanalizacyjny będzie w salonie).

Z modyfikacji to kasujemy drzwi zewnętrzne z kotłowni, powiększamy taras (w kształt litery L, będzie zachodził na drugą ścianę), zamieniamy w salonie jedne drzwi balkonowe z oknem miejscami.

Projekt chyba polecam, więcej będę mógł powiedzieć za ok. rok :-)

Pzdr

Dawid

PS. dominika, Koval - jak będziecie mieli wolną chwilę to przyślijcie jakieś fotki, chętnie wnętrza i rozwiązania u was (Koval, gdzie masz reku ?)

mail: [email protected]

dzięki !!!