zielonooka 02.03.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 zgrabny projekcik taki... chyba faktycznie jeden zgrzyt to ta łazienka bo nie "w pionie" z instalacja wod w kuchni a.. i jakos te drzwi do pokoju nad garazem - wchodza na te schody trzeba bedzie uwazac coby przypadkiem nie oberwać myslalas juz o kolorystyce ? ta z wizualizacji bardzo na nie - wyglada jak jajecznica ze szcypiorkiem (i pomidorami ) ps. strony swiata na dzialce jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Strony świata , trafiłaś w sedno, mam wjazd od zachodu. Tak myślę, że w kuchni może być trochę ciepło, ale tam postawię stolik. Czy te dwa okna od południa wystarczą na dole, bo taras będzie od wschodu. Na górze dzieci pokoje od zachodu a nasza sypialnia od wschodu więc chyba w porządku. Nad kolorystyką nie myślałam ale nawet moim dzieciom ta z wizualizacji się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.03.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 ufff.. , zachodnia mowisz... mysle ze warto taras zakrzywic na te elewacje podludniowa - ew (jesli na tyle szeroka działka) moze wlasnie zrobic go od strony poludniowej? z wyjsciem od salonu na poludnie? albo wlasnie taki w ksztalcie litery L - kawalek na wschodniej kawałek na poludniowej ( od wjazu czyli zachodu mozna ladnie zaslonic pergola (zeby nie bylo widac od strony drogi) co jednoczenie lekko osloni od dzialniem slonca taras tylko od wschodu nie za bardzo kompletny cien bedzie z kuchnia - bedzie naslonecznona mocno, no ale coz trzeba bedzie polubic najwyzej zaluzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.03.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 zobacz jeszcze taki dosc podobny projkt Muratora - ponoc jeden z popularniejszych , najczesciej wybieranych wiec pewnie latwiej znalesc cos wybudowanego Wilcze Łykohttp://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=95&IdKolekcji= uwagi co do tarasu te same, lustrzane odbicie zeby garaz byl od polnocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.03.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dzięki, przemyślę to wszystko. Ja się martwię o to czy nie za ciemno będzie w salonie bo jednak jak się wyjdzie na taras to słoneczko będzie świecić również od południa i chyba będzie dobrze (za gorąco to też źle). Mogłabym znaleźć projekt z kuchnią z tyłu domu ale fajnie jest jednak mieć widok z kuchni na drogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.03.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 O i jeszcze mam jeden moim zdaniem niegłupi Wspaniały M04 (tez lustrzany)http://www.projekty.murator.pl/search_results_x.html?symbol=&nazwa=wspania%B3y&powierzchnia=&kondygnacja=&x=0&y=0 nie wiem czy pasuje na dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.03.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 ja tez wole z widokiem na dzialke (nawet za cene słonca w kuchni) na tarasie od wschodu bedziesz miala slonce od str poludniowej tak do godz moze 13 , potem cien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.03.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Masz rację, może ten taras zrobić w kształt L. Wspaniały to również fajny projekt ale tak sobie myślę, że lepiej żeby dzieci miały pokoje z oknem od zachodu niż wschodu. Cyprys podoba mi się też z tego względu, że jadalnia z pokojem dziennym ma ponad 50 m2. Myślałam nad projektem długo i zdecydowałam, że taras od drogi to kiepski pomysł. A może od południa dać większe okno w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 06.03.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jeśli chodzi o ten projekt to właśnie buduję go w okolicach Gdyni (konkretnie Mosty koło Kosakowa). Dokonaliśmy w nim sporo zmian dostosowując do swoich potrzeb. Przede wszystkim budujemy lustrzane odbicie, działkę mamy dość wąską musieliśmy zrezygnować z okien od strony garażu. Wejście mamy od północy taras zatem od południa. Ze względu na naszą dość liczną rodzinę zrezygnowaliśmy z jadalni, w jej miejscu umiejscowiliśmy otwartą kuchnię zaś w miejscu kuchni zrobiliśmy pokój komputerowo-gościnny. Wydzieliliśmy też spiżarnię. Na poddaszu wydzieliliśmy też łazienkę małżeńską i w każdym z pokoi będą garderoby. Nie budujemy też kotłowni gdyż będziemy mieli gazowy piec kondensacyjny o mocy do 21 kW wobec czego mogliśmy zrezygnować z budowy komina. Komin mamy tylko jeden i to umiejscowiony bliżej kalenicy (tamten był zdecydowanie za wysoki). Kominek przenieśliśmy w związku z tym również - będzie na ścianie przy schodach. W garażu nie będzie ścianki wydzielającej kotłownię. Zainwestowaliśmy w wentylację mechaniczną dlatego też nie potrzebujemy budować kominów wentylacyjnych. To tyle pokrótce, choć zmian jeszcze parę zrobiliśmy ale nie chcę się za dużo rozpisywać. Jeśli chodzi o koszty budowy to w Zakupionym projekcie koszt stanu surowego zamkniętego bez instalacji kształtuje się na poziomie 200 tys. Zobaczymy jak się to będzie miało do rzeczywistości (choć trudno porównywać niektóre pozycje, gdyz budujemy np z innych materiałów). Sama szukam też osób które budują bądź budowały Cyprysa, chciałabym aby podzieliły się one swymy doświadczeniami. Z osobą budującą w Elblągu nawet wymianiałyśmy doświadczenia. Chętnie porozmawiam też z nowymi entuzjastami tego projektu. Elżbieta i Leszek z Gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.03.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Niestety nie mogę budować tego domu, nie ma kalenicy równolegle do drogi. a takie są wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 07.03.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z ta kalenicą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.03.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 W planie zagospodarowania przestrzennego są wytyczne dotyczące tego jakie domy można budować na danym terenie. Myślałam, że może Cyprys przejdzie ale musiałabym go odwrócić i mieć wejście z boku (dziwnie by było). Poza tym dom mój musi mieć dach dwuspadowy o kącie nachylenia 45 stopni. Teraz intensywnie takiego szukam. I pomyśleć, że spędziłam 4 miesiące na szukaniu projektu a nie zapoznałam się z tym planem.Kalenica równoległa do drogi to np. taki dom http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/01.47.1.1.mini.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koval_Budowniczy 18.05.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Zbudowałem Cyprysa w Łochowie k. Bydgoszczy. Generalnie projest jest bardzo dobry. Duże, bardzo funkcjonalne wnętrze.Polecam poszerzenie garażu. Autor wydał zgodę i mam część z garażem poszerzoną o 2,7m. Daje to nie tylko dwa stanowiska na samochody, ale pokój ok. 50m2 nad garażem. Zrobiliśmy z żona tam pralnię(8m2), serwerownię(1.5m2) i pracownię (reszta:) ).Projekt ma dwie zasadnicze wady: - totalnie nieroziwązana sprawa wentylacji (praktycznie tylko wentylacja mechaniczna - wstawiłem rekuperator)- w projekcie nie ma ciągu dymowego w kominie !!!! - trzeba na to zwrócić uwagę i przerobić komin,- komin jest b. wysoki - to z jednej strony dobrze, ale niestety problem przy zrobieniu dojścia dla kominiarza. No i wypada prawie w koszu.Koszt budowy i wyposażenia ok. 400kPLN Więcej grzechów nie ma. Polecam. Więcej informacji, zdjęcia itp mogę wysłać na maila. pozdrawiam i życzę powodzenia.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vinga 04.02.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Kupiliśmy Cyprysa z Horyzontów i ciekawa jestem, czy aktualnie ktoś go buduje lub zastanawia się nad tym projektem? Bardzo chętnie o nim porozmawiam i wymienię się uwagami i doświadczeniami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 13.02.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Nawet jestem ciekaw tego projektu. Możesz podać link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 13.02.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 A już znalazłem projekt i nawet kilka opinii na ten temat. Jak chcesz poczytać podaje link: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64869&highlight=cyprys+horyzont%F3wPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 13.02.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 jeszcze kilka linkow dot. cyprysa: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30807&highlight=cyprys+horyzont%F3worazhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22206&highlight=cyprys+horyzoncieorazhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=8508&highlight=cyprys+horyzoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominka 13.09.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam chciałaby odświeżyć wątek o Cyprysie. Po długich miesiącach poszukiwań, na 90% zdecyduję się na ten projekt. Mam prośbę do osób, które wybudowały ten dom, czy możecie wrzucić zdjęcia jak dom wygląda w realu, jakie udoskonalenia warto wprowadzić w projekcie podczas jego adaptacji. Wielkie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 14.09.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam, mieszkamy już od pół roku w Cyprysie w Mostach koło Gdyni. Zdjęcia mogę przesłać na maila ale nie podałaś w profilu adresu. Jak będę miała czas to coś później skrobnę Elżbieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.09.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Witam. Ja też buduję Cyprysa w okolicach Piaseczna. Wersja lustrzana z podwójnym garażem. Decyzja była o tyle łatwiejsza, że w miejscu w którym aktualnie mieszkamy powstał właśnie cyprys (gościu nawet opublikował fotki na stronie "dom na horyzoncie"), tak więc mamy żywą wizualizację i dodatkowo podglądałem przez okno step-by-step etapy jego budowy. Niedługo pewnie pójdziemy do tych sąsiadów z wizytą "zapoznawczo - krajoznawczą". Obecnie mamy już fundament, na dnaich mają stawać ściany. Zgadzam się w 100% z tym co napisał Koval_Budowniczy, zero wentylacji grawitacyjnej (ja też planuję rekuperator), kanalizacja w salonie (to można obejść robiąc łazienkę w pomieszczeniu nad garażem, ale my chcemy mieć tzw. łazienkę małżeńską więc pion kanalizacyjny będzie w salonie). Z modyfikacji to kasujemy drzwi zewnętrzne z kotłowni, powiększamy taras (w kształt litery L, będzie zachodził na drugą ścianę), zamieniamy w salonie jedne drzwi balkonowe z oknem miejscami. Projekt chyba polecam, więcej będę mógł powiedzieć za ok. rok Pzdr Dawid PS. dominika, Koval - jak będziecie mieli wolną chwilę to przyślijcie jakieś fotki, chętnie wnętrza i rozwiązania u was (Koval, gdzie masz reku ?) mail: [email protected] dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts