Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie nadmuchowe

Recommended Posts

Witam

Razem ze znajomym zbudowaliśmy bliźniak, po 110 m.kw. Ja zastosowałem system ogrzewania nadmuchowego, niestety sąsiad nie był do niego przekonany i ma zwykłe grzejniki wodne. Teraz, po 2 sezonach grzewczych porównując rachunki za gaz sąsiad żałuje że mnie wtedy nie posłuchał. On zapłacił za sezon( od pażdziernika 2002) już prawie 3 tyś zł, a ja niecałe 2 tyś. zł. I mam jeszcze czystsze powietrze w domu! Nieprawda, że słychać szum w kanałach. Przy dobrze dobranych przekrojach kanałów, prędkości powietrza są małe i nic nie słychać. Ja mam dodatkowo tłumik hałasu, więc komfort jest pełny. Podniesienie temperatury z dyżurnej ok. 10-12 oC do użytkowej 20 oC następuje niemal natychmiastowo w czasie krótszym niż 15 min. Teraz planuje dołożyć jeszcze klimatyzacje. Ja jestem bardzo zadowolony.

Oj coś mi się wydaje że z postem Hvac to tak jak z tymi chłopcami z reklamy proszków do prania którzy prali spodnie w różnych proszkach. Tylko co chciano tu przemycić? Czy nie wydaje się Wam że to ten sam schemat reklamowy. Będę tak myślał aż nie przeczytam konkretów z opisem i ceną. Wiem że reklama to dźwignia... ale nie tutaj.

Pozdrowienia. PJ

nie przestraszyłem się tylko nie mam tyle czasu aby siedzieć w internecie. zaglądam tu raczej nieczęsto. co do tłumika hałasu, to zasugerował mi go właściciel firmy która mi to robiła. jakiej produkcji? musiałbym pogrzebać w papierach, pamietam że był tani, chyba z 2 lub 3 setki. w tłumiku ma być "wyłapany" hałas jaki idzie od pracującego wentylatora w piecu. piec stoi blisko pomieszczeń mieszkalnych więc dlatego polecił mi tłumik. mam lennoxa G24M2-45 o mocy 13,2 kW. kupiłem go od polartechu ze szczecina. teraz są już nowsze wersje tego pieca. kierowałem się głównie ceną pieca, więc dlatego nie wybrałem carriera. ja dałem wtedy prawie 1500 usd.