Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto wybrać Multibank skoro....

delor

Recommended Posts

Wiem, że to pytanie powinno być w innym dziale ale tam rzadko zaglądacie, a mnie zależy na czasie.

Muszę szybko zdecydować czy wziąć kredyt w powyższym banku.

Dostałam niezłe warunki, ale w jaki sposób mogę dostać gwarancję

na stałą marżę skoro bank nie rozbija oprocentowania na marżę +libor.

Oprocentowanie ustala zarząd banku.

Obawiam się, że po złapaniu klienta po pewnym czasie oprocentowanie

może wzrosnąć niezależnie od kursu franka czy stóp w Szwajcarii.

A może bredzę? wiem, .ze moze powstrzymać ich konkurancja ale czy na pewno.

Proszę o radę

Trochę to dziwne, że nie podają składników oprocentowania. W marcu starałem sie u nich o kredyt i ... no właśnie trzeba było konkretnie spytać co się składa na te % i wtedy podano. Oczywiście marża zależna od decyzji zarządu była jednym z powodów dla których zrezygnowałem z tego banku bo doszła by kolejna zmienna niewiadoma a tych mi już wystarczy :)

Oczywiście, że konkurencja ma tu znaczenie ale jak Zarząd Banku zmieni politykę dochodową bo np. kredyty hipoteczne z różnych zew. czy wewn. przyczyn będą bee to i konkurencja nie pomoże. Ja lubię przejrzyste warunki i mam kredyt gdzie wiem, że cena mojego kredytu zależy od kondycji całej gospodarki a nie od widzimisie Zarządu przeważnie składającego z ludzi obcojęzycznych i decydujących o polityce banku w skali ponad krajowej co nie koniecznie może być dobre dla nas.

Z zasady zarząd banku reaguje później na zmiany Liboru, jeśli w ogóle. Jeżeli zaś zarząd zacząłby zmieniać oprocentowanie wcześniej lub w sposób nieproporcjonlany do Liboru to zawsze kredyt można przenieść - o tym wiedzą zarówno klienci jak i zarząd.

Tak, tylko w Millenium jeszzce na wiosnę libor 3m z ostatniego dnia kwartału był składnikiem niezależnym od zarządu. Od decyzji zarządu zależała jedynie marża. Nie spotkałem się z bankiem gdzie sumaryczne oprocentowanie jest zależne jedynie od chumoru zarządu (no ale nie powiem, że wszystkie banki odwiedziłem :) )

Tak, tylko w Millenium jeszzce na wiosnę libor 3m z ostatniego dnia kwartału był składnikiem niezależnym od zarządu. Od decyzji zarządu zależała jedynie marża. Nie spotkałem się z bankiem gdzie sumaryczne oprocentowanie jest zależne jedynie od chumoru zarządu (no ale nie powiem, że wszystkie banki odwiedziłem :) )

Oczywiście, że sumaryczne oprocentowanie może być zależne od humoru Zrządu bo mimo, że w umowie masz napisane sztywne oprocentowanie określone np. marża banku 1 % + Libor to w Regulaminie udzielania kredytów może być zapis, że marza banku uzależniona jest od decyzji Zarządu banku który bierze przy jej ustalaniu takie czynniki jak ..........etc. a w umowie jest zapis, że zapoznałeś się z Regulaminem udzielania kredytów i się z nim zgadzasz. No chyba że w umowie masz zapis, że wysokośc marży jest niezmienna w czasie trwania umowy kredytowej albo w regulaminie udzielania kredytów nie ma takich zapisów.

Przecież mówię, że obiło mi się o uszy :wink:

To w takim razie, podczas jakiej operacji traci się możliwość skorzystania z ulgi odsetkowej?

Traci się możliwość. W umowie kredytowej MUSI być napisane, że kredyt jest na budowę domu. Jeśli jest napisane, że jest refinsnowy, na spłatę itp. żegnaj ulgo.

Arecki

Oczywiście, że konkurencja ma tu znaczenie ale jak Zarząd Banku zmieni politykę dochodową bo np. kredyty hipoteczne z różnych zew. czy wewn. przyczyn będą bee to i konkurencja nie pomoże. Ja lubię przejrzyste warunki i mam kredyt gdzie wiem, że cena mojego kredytu zależy od kondycji całej gospodarki a nie od widzimisie Zarządu przeważnie składającego z ludzi obcojęzycznych i decydujących o polityce banku w skali ponad krajowej co nie koniecznie może być dobre dla nas.

Bardziej bałbym się widzimisie polskojęzycznych polityków, niż obcojęzycznego zarzadu

:D