Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma Spartherma?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spartherm to raczej wyższa półka - co do ceny (na szczescie także co do jakości :))

Stąd zapewne niezbyt duża popularność - wymienione przez ciebie marki są znacznie tańsze...

Mam meza z branzy "kominkowej" i przez tych kilka lat pracy o Sperthermie wyrobił sobie bardzo dobre zdanie.

Parametry podawane przez producenta nie odbiegają od rzeczywistości, materiały i wykonanie są dobre -

a reklamacje na te wkłady niemal sie nie zdarzają (najczęsniej są spowodowane paleniem "wynalazkami" - np. butelkami PET :o )

Estetyka wkładów to juz kwestia gustu, ale np. mi bardzo sie podobają 8)

Witam.

To co napiszę poniżej proszę nie traktować jako "peanów" reklamowych. Jest to refleksja po kilkuletniej bytność na rynku mojej własnej firmy.

Mam w zwyczaju każdego mojego klienta, który zdecydował się na Spartherma, zabierać na "wycieczkę" do krakowskiego oddziału firmy (a mam tam prawie 100 km), gdzie możemy wygodnie rozsiąść się w fotelach i przy kawusi i ciasteczkach porozmawiać o kominkach z Panem Henrykiem (właściciel krakowskiej filii) lub z zawsze uśmiechniętą Panią Jasią albo ze świetnie znającym temat Panem Zdzisławem, potem zazwyczaj schodzimy do magazynu, gdzie Pan Adam lub Pan Tomek wyjaśnią fachowo każdy szczegół techniczny a propo's wkładu, pokażą jak działa np. system wodny Thermax czy ogromny blok akumulacyjny z szamotu (wszystko jest podpięte do kominów i działa), w salonie o powierzchni kilkuset m2 możemy "pomacać" kilkadziesiąt modeli wkładów i kilkanaście obudów, których na pewno nikt nidgy nie zobaczy w żadnym markecie budowlanym.

Potem zazwyczaj idziemy jeszcze do siedziby Kafel Art-u, gdzie właścicielka - Pani Lidka Pogonowska może moim Klientom pokazać "cuda" na kaflach.

I...jeszcze nigdy nie była to dla mnie wycieczka stracona. Stu procentowa skuteczność :D. Tak wycieczka trwa nawet i ze trzy-cztery godziny. I można powiedzieć że przyszły właściciel kominka jest już "ciepły".

I już tak na poważnie. Jako wykonawca i sprzedawca produktów tej firmy mam pewność że za plecami mam ogromne wsparcie techniczne i pomoc merytoryczną (sprawdzone na własnej skórze przy jakichkolwiek reklamacjach ze strony klienta - bo takie zdażają się i nawet w bardzo dorych firmach). Uczestnictwo we wszelkich szkoleniach jakie są organizowane przez tę firmę (a zdażyło się nawet że miałem takie indywidualne) i to że znamy się z całą załogą firmy owocuje ogromnie w formie obustronnej wymiany doświadczeń na temat samych wyrobów Sparthermu jak i technologii zduńskich.

Typowe "niemiecko-rynkowe" podejście zarówno do klienta jak i firm z którymi się współpracuje.

U nas tego niestety brakuje.

Pozdrawiam.

Witam.

Zapomniałem dodać że prywatnie jestem użytkownikiem wkładu tej firmy. Jest to już czwarty z kolei wkład w moim kominku (poprzednie były różnych firm). Po kilku latach pracy dorobiłem się własnego Spartherma. Żona sobe chwali...bo ja prawie nie palę we własnym kominku bo nie ma mnie w domu. Noszę tylko drewno.

Pozdrawiam.

Forest - dzięki za obszerne wyjaśnienia.

Owszem, po wycieczkach jestem już "ciepła". :wink: Ale mam watpliwość czy wyłąćznie za dopiesczanie płacę, czy też taką samą jakość mogę mieć w tarnavie lub gdzie indziej gdzie ceny ciut niższe. Muszę kurka, trochę w końcu zacząć oszczędzać, bo mi zabraknie...

Forest, a czy znasz może kominki RichardaLeDroffa?! Właśnie do takiego się przymierzamy, bo właściwie na rynku nie znaleźliśmy innej firmy, która oferowałaby duży (np. 90cm x 50cm) wkład z szybą (np. z 3 stron - takie akwarium) podnoszony do góry i chowający się praktycznie w całości w czopuchu, gdzie tylna ściana wkładu wyłożona jest żeliwną płytą, zamiast wermikulitem (czy jakoś tak), lub tradycyjnym szamotem. Cały wkład jest wykonany w technologi stalowo-żeliwnej. Jeśli znasz i masz wyrobioną o tej firmie opinię, to byłbym wdzięczny za wszystkie uwagi!!!

Pozdrawiam!!!

:D :D :D

Forest, a czy znasz może kominki RichardaLeDroffa?! Właśnie do takiego się przymierzamy, bo właściwie na rynku nie znaleźliśmy innej firmy, która oferowałaby duży (np. 90cm x 50cm) wkład z szybą (np. z 3 stron - takie akwarium) podnoszony do góry i chowający się praktycznie w całości w czopuchu, gdzie tylna ściana wkładu wyłożona jest żeliwną płytą, zamiast wermikulitem (czy jakoś tak), lub tradycyjnym szamotem. Cały wkład jest wykonany w technologi stalowo-żeliwnej. Jeśli znasz i masz wyrobioną o tej firmie opinię, to byłbym wdzięczny za wszystkie uwagi!!!

Pozdrawiam!!!

:D :D :D

Może ja odpowiem :)

Richard Le Droff produkowany jest przez firmę Supra - to ekskluzywna nazwa na rynki zachodnie ;)

W Polsce prowadzi ją w tej chwili chyba jeden salon w Krakowie - inne salony zrezygnowały,

bo to samo jakościowo ale za rozsądniejsze pieniądze oferuje Supra pod swoja marką :D

Twoim oczekiwaniom może odpowiadać SupraVision 255A - "akwarium" jak sie patrzy ;)

Podobne stylistycznie wkłady ma też własnie Spartherm - np. model Varia CH, możesz sobbie obejrzeć na stronie http://www.spartherm.com.pl :)

Ja też choruję na "akwarium" ale mąz mnie stopuje - bo np. sam spartherm podchodzi do tematu ostrożnie:

produkują te wkłady, bo jest zapotrzebowanie na rynku, ale nie do końca je polecają (w prywatnej rozmowie)... 8)

Problemem jest stabilność konstrukcji - zwłszcza przy braku wzmocnień na naroznikach

- a to skutkuje wysokim ryzykim pęknięcia szyby :(

Hej

A czy znasz moze jakieklwiek inne wklady oprocz spatherma mini R - kwadratowe z dwoma przeszkleniami do 12kW?

Może EdilKamin? :)

Model Ego (ale on ma troszkę inaczej rozwiązaną szybę).

Ewentualnie - model Titano (szyba z przodu + szyba z lewej lub prawej strony).

Może być też Supra - Tertio 67 VL1 lub 76 VL1 :)

I jeszcze troche innych tez sie znajdzie ;)

Do wyboru - do koloru :lol:

Dzięki Monikq_a!!! :D :D :D

Faktycznie kilku sprzedawców mówiło mi o pokrewieństwie Supry z RichardemLeDroffem, ale wspominali też, że jeśli chodzi o jakość wykonania i pewne detale, to właściwie Supra jest o klasę niżej od swojego "brata". Właśnie te detale przeważyły w naszym wyborze, ale chętnie posłucham doświadczeń osób, które poznały LeDroffa na własnej skórze, zwłaszcza instalatorów i użytkowników. Co do pękających szyb, to tym zbytnio się nie martwię, okres 5 lat gwarancji, jaki daje producent wydaje się być wystarczająco długim na sprawdzenie i naukę obsługi tegoż wynalazku, poza tym, szyby tam są wzmacniane w jakichś tam specjalnych profilach, ale to już szczegóły techniczne, które mam nadzieję wyjaśnić do końca przed ewentualnym zakupem. W każdym bądź razie, SERDECZNE DZIĘKI!!! :D

Spartherm niestety nie robi wkładów z wyłożeniem żeliwnym tylnej ściany, przez co dyskwalifikuje go to w moich oczach. :( Każdy przecież ma jakiegoś "hopla", czyż nie?! ;)

Spartherm niestety nie robi wkładów z wyłożeniem żeliwnym tylnej ściany, przez co dyskwalifikuje go to w moich oczach. :( Każdy przecież ma jakiegoś "hopla", czyż nie?! ;)

Hehe - i dlatego u nas na dzisiaj stanęło na Suprze 255 A 8)

Ja mam dokładnie takiego samego hopla - musi być żeliwna ściana z tyłu :)

Nawet lepiej - wkład będzie malowany od środka na czarno - bo mi się suprowskie szarości nie podobają ;)

Niestety - żadnych opinii uzytkowników i wykonawców nt. RichardaLeDroffa nie znam -

bo firma w której pracuje mąż tej marki akurat do Polski nie sprowadza.

Z opinii zasłyszanych od ludzi z francuskiej fabryki Supry wychodzi, że duże różnice jakościowe nie istnieją -

a rózni się tylko "marka" i target... :-?

Jak jest w rzeczywistosci - nie wiem ;)

Hehe - i dlatego u nas na dzisiaj stanęło na Suprze 255 A 8)

Ja mam dokładnie takiego samego hopla - musi być żeliwna ściana z tyłu :)

Dlaczego i z jakiej przyczyny :-? To może cały żeliwny, nie lepiej?

Hehe - chyba sie nie rozumiemy ;)

Nie chodzi o materiał, z którego wykonany jest kominek - a jedynie o wygląd tylnej jego scianki :)

Sa wielbiciele tyłów szamotowych, są ich przeciwnicy - i do tych ostatnich ja sie zaliczam ;)

Chodzi wyłącznie o estetykę - nic wiecej 8)