paweldkomornik 29.06.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Układam instalacje i mam pytanie: 1. Instalacja telefoniczna i komputerowa 1 skrętka ale jaką, jakiś symbol i gdzie ciągnąć od gniazd ( 6 sztuk połączonych razem z gniazdami TV/SAT) . 2. Instalacja alarmowa, jaki przewód i dokąd ciągnąć od czujek, od szyfratora ( ok 8 czujek, centrala prawdopodobnie na strychu, syrena na kominie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 29.06.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Komputer, telefon - dowolna skrętka UTP 5kat. (drut), np. Belden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.06.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja zrobiłem tak: - skrętka komputerowa ze wszystkich pokoi idzie na strych, tam podłączę router, zwykła skrętka Madex, kupiłem w hurtowni po 62 gr/metr - instalacja alarmowa: do czujek (PIR, 10 szt.) przewód 4x0,5 mm2, do klawiatury 10x0,5 mm2, do sygnalizatora 10x0,5 mm2 - instalacja antenowa, koncentryk RG-6U, do wszystkich pokoi i kuchni, kable zbiegają się na strychu - oddzielnej instalacji telefonicznej nie robiłem, bo telefon i tak będzie bezprzewodowy i nie wiadomo, gdzie będzie baza, więc wykorzystam jedną parę z któregoś z kabli ethernetowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 29.06.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 alternatywa dla drutów: Siec komputerowa - access point + karty bezprzewodoweSiec telefoniczna - matka + słuchawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.06.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Układam instalacje i mam pytanie: 1. Instalacja telefoniczna i komputerowa 1 skrętka ale jaką, jakiś symbol i gdzie ciągnąć od gniazd ( 6 sztuk połączonych razem z gniazdami TV/SAT) . pociagnij z kazdego gniazda osobny przewod UTP lub FTP i wszystkiew w 1 miejsce 2. Instalacja alarmowa, jaki przewód i dokąd ciągnąć od czujek, od szyfratora ( ok 8 czujek, centrala prawdopodobnie na strychu, syrena na kominie). do kazdego elementu (czujnik , kontaktron, klawiatura, sygnalizator...) pociagnij osobny przewod YTKSY 3x2x0,5 lub YTDY 6x0,5 i tez dociagnij je do wspolnego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 30.06.2006 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.06.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych Twój wybór! Ale tak, jak napisał Marcin, do systemu alarmowego przewody 6 x 0,5. Cztery żyły, to ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.06.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych Telefon bezprzewodowy - tak, ale pamiętak, że gdzieś musisz postawić bazę, na której przecież musisz stawiać słuchawkę do naładowania. Nie może to być raczej na strychu. Gdzieś w domu musisz puścić kabel to tej bazy. A co do sieci bezprzewodowej - jestem przeciwnikiem. Lepiej położyć jednak skrętkę, która może się potem przydać nie tylko do komputerów - można nią puścić np. telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.06.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych Twój wybór! Ale tak, jak napisał Marcin, do systemu alarmowego przewody 6 x 0,5. Cztery żyły, to ryzyko. Popieram Zbycha, napisałem, że do czujek puściłem 4x0,5 ale to nieprawda, mam 6x0,5 a tylko do jednej czujki dałem 4x0,5 bo mi zabrakło 6-zyłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts