Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja jakie przewody?

Recommended Posts

Układam instalacje i mam pytanie:

1. Instalacja telefoniczna i komputerowa 1 skrętka ale jaką, jakiś symbol i gdzie ciągnąć od gniazd ( 6 sztuk połączonych razem z gniazdami TV/SAT) .

2. Instalacja alarmowa, jaki przewód i dokąd ciągnąć od czujek, od szyfratora ( ok 8 czujek, centrala prawdopodobnie na strychu, syrena na kominie).

Ja zrobiłem tak:

- skrętka komputerowa ze wszystkich pokoi idzie na strych, tam podłączę router, zwykła skrętka Madex, kupiłem w hurtowni po 62 gr/metr 8)

- instalacja alarmowa: do czujek (PIR, 10 szt.) przewód 4x0,5 mm2, do klawiatury 10x0,5 mm2, do sygnalizatora 10x0,5 mm2

- instalacja antenowa, koncentryk RG-6U, do wszystkich pokoi i kuchni, kable zbiegają się na strychu

- oddzielnej instalacji telefonicznej nie robiłem, bo telefon i tak będzie bezprzewodowy i nie wiadomo, gdzie będzie baza, więc wykorzystam jedną parę z któregoś z kabli ethernetowych

Układam instalacje i mam pytanie:

1. Instalacja telefoniczna i komputerowa 1 skrętka ale jaką, jakiś symbol i gdzie ciągnąć od gniazd ( 6 sztuk połączonych razem z gniazdami TV/SAT) .

pociagnij z kazdego gniazda osobny przewod UTP lub FTP i wszystkiew w 1 miejsce

2. Instalacja alarmowa, jaki przewód i dokąd ciągnąć od czujek, od szyfratora ( ok 8 czujek, centrala prawdopodobnie na strychu, syrena na kominie).

do kazdego elementu (czujnik , kontaktron, klawiatura, sygnalizator...) pociagnij osobny przewod YTKSY 3x2x0,5 lub YTDY 6x0,5 i tez dociagnij je do wspolnego miejsca.

Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych

Telefon bezprzewodowy - tak, ale pamiętak, że gdzieś musisz postawić bazę, na której przecież musisz stawiać słuchawkę do naładowania. Nie może to być raczej na strychu. Gdzieś w domu musisz puścić kabel to tej bazy.

A co do sieci bezprzewodowej - jestem przeciwnikiem. Lepiej położyć jednak skrętkę, która może się potem przydać nie tylko do komputerów - można nią puścić np. telefon.

Dzięki za podpowiedzi, ale coraz bardziej skłaniam się do sieci bezprzewodowej i telefonów bezprzewodowych

Twój wybór! :)

Ale tak, jak napisał Marcin, do systemu alarmowego przewody 6 x 0,5.

Cztery żyły, to ryzyko.

Popieram Zbycha, napisałem, że do czujek puściłem 4x0,5 ale to nieprawda, mam 6x0,5 a tylko do jednej czujki dałem 4x0,5 bo mi zabrakło 6-zyłowego.