Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przewód pow-spalinowy do kondensata?

Rysiu

Recommended Posts

Siemka,

Słuchajcie, planowałem zrobić tak: podwójny przewód powietrzno - spalinowy (120/80) od pieca do komina, dalej w kominie sam pojedynczy przewód spalinowy (80) do góry, a powietrze byłoby zasysane kanałem wentylacyjnym obok przewodu spalinowego. (Pojedyncza rura w kanale wentylacyjnym).

Czy tak można zrobić, czy tez może się coś wykraplać para wodna w kanale wentylacyjnym na przew spalinowym. przez różnice temperatur? Podwójny pewnie bezpieczniejszy, ale kosztuje.

Proszę, podzielcie się waszymi przemyśleniami... :lol:

Pozdrófka,

Rysiu

Rozwiązania najprostsze są najlepsze. Mam tak zrobione jak ty planujesz a poza tym nie ma takiego rozwiązania w którym nie wykraplałaby się para wodna (tam gdzie jest różnica temperatur i powietrze musi powstać para wodna). A jak deszcz pada to co chcesz robić ?? Co więcej firmy np. Viessman ma wykonaną kształtkę do stosowania w takim układzie czyli akceptuje takie rozwiązanie (serwis Viessmana u mnie tak zrobił i działa bez pudła).

No, tak chce zrobic, ale mnie ktoś straszy, że się będzie wykraplać para na w sumie cipłej rurze i żebędzie zawilgocony komin..... :o

Para będzie sie wykraplać głownie w wewnątrz rury spalinowej, to co wykropli sie na zewnatrz odparuje wlasnie od temp.Odprowadzenie skroplin w sps robi się wlasnie od rury spalinowej.