Rysiu 29.06.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Siemka, Słuchajcie, planowałem zrobić tak: podwójny przewód powietrzno - spalinowy (120/80) od pieca do komina, dalej w kominie sam pojedynczy przewód spalinowy (80) do góry, a powietrze byłoby zasysane kanałem wentylacyjnym obok przewodu spalinowego. (Pojedyncza rura w kanale wentylacyjnym). Czy tak można zrobić, czy tez może się coś wykraplać para wodna w kanale wentylacyjnym na przew spalinowym. przez różnice temperatur? Podwójny pewnie bezpieczniejszy, ale kosztuje. Proszę, podzielcie się waszymi przemyśleniami... Pozdrófka, Rysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 29.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Bardzo czeste rozwiazanie.Wady to: -Zasysane powietrze w mniejszym stopniu jest ogrzewane przez spaliny.( ) -paprochy z przewodu zasysane przez kocioł. Zalety: -cena -banalnie prosta wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 29.06.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A nie możesz wsadzić rury 80 do kanału wentylacyjnego. Jeśli kanał wentylacyjny jest większy od 120 to wsadzasz rurę 80 z pieca do kanału wentylacyjnego którym ciągniesz wzrotnie powietrze do kotła. To stosowane rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 30.06.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 No, tak chce zrobic, ale mnie ktoś straszy, że się będzie wykraplać para na w sumie cipłej rurze i żebędzie zawilgocony komin..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 30.06.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Rozwiązania najprostsze są najlepsze. Mam tak zrobione jak ty planujesz a poza tym nie ma takiego rozwiązania w którym nie wykraplałaby się para wodna (tam gdzie jest różnica temperatur i powietrze musi powstać para wodna). A jak deszcz pada to co chcesz robić ?? Co więcej firmy np. Viessman ma wykonaną kształtkę do stosowania w takim układzie czyli akceptuje takie rozwiązanie (serwis Viessmana u mnie tak zrobił i działa bez pudła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 30.06.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 No, tak chce zrobic, ale mnie ktoś straszy, że się będzie wykraplać para na w sumie cipłej rurze i żebędzie zawilgocony komin..... Para będzie sie wykraplać głownie w wewnątrz rury spalinowej, to co wykropli sie na zewnatrz odparuje wlasnie od temp.Odprowadzenie skroplin w sps robi się wlasnie od rury spalinowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts