Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa niezgodnie z projektem.

auditt

Recommended Posts

Szerokość posesji jest postawiona 1,5 m w granicy. W granicy drugiego sąsaiada jest mur o wysokości 2,20 m i na tym murze jest zadaszenie przylegające do domu. Jakie przepisy lub kary są za budynek niezgodny z projektem. Co mogę zrobić rzeby odebrali mi budynek. Może jakieś pismo ale nie wiem gdzie i jak. Pomóżnie pilne

Przepraszam, ale zapis: "Szerokość posesji jest postawiona 1,5 m w granicy", jest dla mnie niezrozumiały. Prośba o uściślenie.

Jeżeli chodzi o budowanie niezgodnie z zatwierdzonym projektem, to nie wygląda to tak źle jak by się wydawało.

Jeżeli budujesz od podstaw wg uzyskanego pozwolenia na budowę, to w przypadku gdy co nieco odstąpisz od projektu, możesz zawsze zrobić aneks do projektu uwazględniający dokonane zmiany. Aneks jest wymagany gdy zmiany są istotne, tzn. dotyczą zmiany kubatury, wymiarów itd. Czy wymagany jest aneks na wprowadzane przez Ciebie zmiany, możesz zawsze się dopytać w powiatowym inspektoracie nadzoru budowlanego (PINB).

Gdy PINB przyjdzie na kontrolę i wykryje jakieś odstępstwa od zatwierdzonego projektu, to w pierwszej kolejności nie kara inwestora grzywną. Może najpierw zobowiązać inwestora do doprowadzenia budynku do stanu zgodnego z projektem, lub np. zobowiązuje inwestora do przedłożenia w określonym terminie nowego projektu budynku, uwzględniającego wprowadzone zmiany.

Możliwości jest wiele, a "nadzór budowlany nie taki straszny jak go malują".

W nowo wybudownym domu jestem zameldowany mam numer a jak się okazało nie mam domu odebranego. Kierownik budowy mnie cyganił że budynek jest odebrany a wybudował niezgodnie z projektem i teraz nadzur budowlany nie może mi odebrać i mieszkam w tym domu ponad rok.

Jeśli miałeś się budować 1.5m od granicy, a zbudowałeś się praktycznie w granicy, to tak naprawdę powinieneś przywrócić to do stanu zgodnego z projektem. Jest to niewątpliwie istotne odstępstwo od projektu.

Możesz spróbować wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę (lepiej nie przyznając się, że to już jest wybudowane, tak jakbyś dopiero planował tą zmiane) - ale szanse na uzyskanie pozwolenia na zabudowę w granicy od urzędników wydziału architektury są małe. Chyba, że ich jakoś przekonasz tym, że masz bardzo małą działkę. Kolejna możliwość to wystąpienie do ministerstwa o odstępstwo.

Zamierzam kupic domek w stanie surowym zamknietym.Pozwolenie na budowe wydane 1995,sa zmiany w projekcie,garaż w innym miejscu i schody powinny byc na zewnątrz a są wewnątrz.Sporzadzona jest inwentaryzacja domu .Czy kupujac domek musze wystepować o nowe pozwolenie na budowe? Bardzo prosze o pomoc.

spanga4ever: jezeli przerwy w budowie byly wieksze niz 2 lata (sprawdz w dzienniku budowy) to musisz... albo sprawdzic, zeby nie bylo wiekszej przerwy w dzienniku.

co do zmian - jesli są nieistotne to nie musisz. czy sa istotne czy nie, kwalifikuje, z pewnymi ograniczeniami projektant. lepiej tez zapytac w nadzorze budowlanym czy oni tez uznaja wszystkie te zmiany za nieistotne. idz z projektem i powiedz co i jak sie pozmienialo. zmiany powinny byc udokumentowane, ale skoro piszesz, ze jest inwentaryzacja to pewnie ze zmianami.

civic9: bardzo dziekuje za wskazówki.W inwentaryzacji obiektu uwzglednione sa te dwie zmiany.Dziennik budowy zapisy zgodnie z postepem prac i czsookres nie dłuższy niż 2 lata pomiedzy zapisami.

Jeszcze uzgodnię z urzedem czy aby nie muszę wystepować o nowe pozwolenie na budowe a tym samym nowy projekt,bo ponoć pozwolenia wydawane są do konkretnego przedłożonego projektu.

Dla mnie wiele osób w trakcie budowy dokonuje zmian i nikt nie lata po nowe pozwolenia.