gerbera17 29.06.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 To nasza pierwsza wiosna i lato w nowym domu. Wokół domu fruwa sporo brązowych "żuczków" wielkości bąka. Sa całe brązowe (jeden kolor) matowe, dwie pary skrzydeł. Fruwają wieczorem (może i nocą - tego nie wiem)Trzymają sie ciągle w okolicy spodu dachu (dużo drewna) no i martwimy się co ich w tym dachu tak interesuje. Podejrzewam że go nie zjedzą ale czy może ich larwy nie żerują w drewnie, może tam skladają jaja?Czy ktoś z Was zna może te owady i wie o co im chodzi?Ja sama wcześniej ich nigdy nie widziałam choc tez wychowałam sie w domu z ogrodem (no, tego drewna nie było...) Mirka17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Sądzę że to chrabąszcze. Normalnie fruwają w maju, ale w tym roku jest opóźnienie. Lataja mniej więcej 2-3tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 29.06.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 chyba nazywają się kowaliki, są powolne i bezbronne, lubią pożerać liście i płatki róż, wyłażą jako pędraki (0,5 cm białe) z ziemi, co kilka lat jest wysyp tych 'szkodników' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.06.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 z całą pewnością to chrabąszcze ...... http://www.muratordom.pl/6930_1398.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.06.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Najwyraźniej początek rójki guniaka czerwczyka. Dorosłe nieszkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts