Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już sie poprawiam :D

Decyzja jest potrzebna do umowy o wykonanie przyłacza.Ja miałem projekt instalacji wpięty do projektu budowlanego.Starostwo opieczętowało i myślałem że jest OK.Oświeciła mnie miła pani z gazowni.Poszedłem do starostwa zapytać dlaczego nie jest to ujete w decyzji skoro bylo w projekcie.Odpowiedż była:"Bo we wniosku nie napisałeś".I teraz musze starać się o odrębne pozwolenie.Problemu nie ma, ale czasu szkoda...

Mnie w starostwie spytali czy będzie wew. instalacja gazowa jeśli tak to trzeba napisać "budowa budynku mieszkalnego na działkach nr ... wraz z przyłączami i wew. instalacją gazową" albo coś w tym stylu to było.
Gość M@riusz_Radom

A w urzędach to trzeba łopatologicznie wszystko tłumaczyć. Ostatnio numerowałem nawet znaczki skarbowe bo nie tak dawno moje pisemko leżało 2 tygodnie i nikt palcem go nie tknął. Jak przyszedłem zapytać jak długo jeszcze będę czekał na odpowiedź to mi powiedziano, że nie dokleiłem wszystkich znaczków skarbowych więc moje pismo nie nabrało "mocy" ;) A daje sobie rękę uciąć, że znaczki były i w takiej wysokości jak trzeba

Cyrk.

Mnie w starostwie spytali czy będzie wew. instalacja gazowa jeśli tak to trzeba napisać "budowa budynku mieszkalnego na działkach nr ... wraz z przyłączami i wew. instalacją gazową" albo coś w tym stylu to było.

Wlaśnie o te trzy slowa chodziło.

Wlaśnie o te trzy slowa chodziło.

czasem tak jest, że kilka słów tak wiele znaczy. :p

Ja miałem projekt instalacji wpięty do projektu budowlanego.....Poszedłem do starostwa zapytać dlaczego nie jest to ujete w decyzji skoro bylo w projekcie.Odpowiedż była:"Bo we wniosku nie napisałeś".

Urzędniczka złamała prawo - konkretnie art. 9 KPA

Art. 9. [Zasada informowania stron] Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.

Urzędniczce należy się bura - widząc proj gazowy powinna się spytać czy pozwoleniem ma być objęta również instalacja gazowa. Nawet w moim aroganckim urzędzie pytają.

o i tu Ania ma rację.

Ja wypełniając wniosek napisałam co myślałam, spytałam pani na sekretariacie czy jest dobrze, ona że tak. Więc zostawiłam. Po paru dniach poszłam do pana który miał prowadzić sprawę, on przy mnie przeglądnął dokumenty i kazał poprawić wniosek, tzn dopisać te magiczne słowa.

Piszę ku przestrodze.Składając wniosek o pozwolenie na budowe nie zapomnijcie uwzglednić wewnetrznej instalacji gazowej tak aby znalazła sie w decyzji.

Zdecydowanie popieram! Potem są stresy - zupełnie niepotrzebne.

• 3 months później...

Mam właśnie taki problem.

Jednak postaram się walczyć o dopisanie takich słów bez robienia nowego projektu.

Zresztą na pozwoleniu pisze

"udzielam pozwolenia na budowę domu jednorodzinnego..... Integralną częścią powolenia jest projekt budowlany...."

a w nim jest dokładnie narysowana instalacja wewnętrzna.

Zobaczymy jak ta sytuacja się rozwinie. Mam się zgłosić do Starostwa z wszystkimi dokumentami do wyjaśnienia.