Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt dla prowadzących działalność gospodarczą?

moniqa_1977

Recommended Posts

Uzywałam sumiennie funkcji "szukaj", ale nic nie znalazłam :(

Może ktoś z Was dysponuje wiedzą, który z banków dopuszcza udzielenie kredytu hipotecznego

osobie prowadzącej działalność gospodarczą przez okres krótszy niż 12 m-cy?

Juz teraz wiem, że na wykończenie domu zabraknie mi około 1/4 wartości całej inwestycji

(czyli wkład własny to byłoby ok. 75%) :(

Niestety - mimo chyba dość znacznego wkładu własnego - dotychczas nie znalazłam banku,

który chciałby ze mną w ogóle rozmawiac o kredycie, poniewaz prowadzę działanośc gospodarczą krócej niż 12 m-cy :(

Sytuację mam specyficzną - bo wykonuje zawód, co do którego prawo nie pozwala na pozostawanie w stosunku pracy,

więc nawet odpada zatrudnienie u znajomego czy rodziny... :-?

Zawodu nie zamierzam zmianiac i ciagle liczę, że istnieje jakiś sensowny bank,

któremu żółtodzioby biznesowe nie są starszne ;)

To jak - pomożecie? 8) :lol:

ach..te banki......tez prowadzę działalność,jestem na ryczałcie i mam wielki problem z kredytem bo wszędzie takich jak my banki traktują jak jakiś wyłudzaczy pieniędzy :evil: .Złozyłam wniosek do GE money i choc raz juz dostałam u nich kredyt na samochod{spłącilam go przed czasem}to i tak nie licze ,ze go dostane :cry:

Dziekuję za chęć pomocy :)

Niestety - okazało się, że po 6 miesiącach działalnosci nie jestem dla banków wiarygodnym klientem :(

Nawet prowadząc "normalną" ksiegowość i wykonując zawód definiowany jako zawód zaufania publicznego :roll:

Cóż - nie to nie :evil:

Jedyne propozycje banków to kredyty z gatunku "na oświadczenie", "na gębę" -

które są około 2,3 razy droższy niż normalnie :evil:

Postanowilismy, że na razie ciagniemy dokąd sie da środkami własnymi i zapożyczamy sie u bliższej i dalszej rodziny,

a dopiero po upływie magicznych 12 miesiecy decydujemy sie na kredyt -

mam nadzieje, że wtedy juz na bardziej ludzkich warunkach :)

Generalna zasadna jest prosta: chcesz sie budować, to trzymaj sie posady,

bo jakakolwiek by ona nie była i tak jest lepsza niż 3 x bardziej dochodowa własna działalność... :evil:

Faktycznie, osoby z DG są traktowani jako II kategorii.

Mąż ma działalność juz kilka lat a i tak papierów, dokumentów, potwierdzeń od wszystkich świetych było co nie miara.

Przy etacie jest o wiele prościej.

Ale nie trzeba rezygnować.

Teraz banki maja boom związany z ustawą 1.VII, potem jak klienci przestaną tak chętnie napływać zajma się i tymi z DG.

Ja prowadzę dzialalność (kilka lat), nie było żadnych problemów, po prostu zaświadczenia o niezaleganiu ze składkami ZUS i podatkami, deklaracje podatkowe i to wszystko). Do tego mąz Anglik bez karty stałego pobytu, dochód był liczony tylko z mojej działalności. Sprawdzałam DomBank i Millenium, ale GE tez się oferowali :wink:

Mój znajomy bierze kredyt na działalność prowadzoną krótko, wiem, że starał się w PKO BP i gdzieś jeszcze, ale nie wiem, gdzie.