agniesia81 29.06.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Mam zamiar kupić działkę budowlaną.Nie ma jeszcze planu zagospodar.przestrzennego więc notariusz poinformował mnie,że przy umowie kupna muszą być sporządzone dwa akty notarialne.Czy koszty tego pierwszego aktu ponosi sprzedający czy kupujący i jaka to może być suma?Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 29.06.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Nie rozumiem - jakie to "muszą" byc dwa akty? Jaka podstawę prawna dla konieczności tworzenia dwóch aktów (i jakich? umowy przedwstepnej i przyrzeczonej? czy jakos inaczej?) wskazał notariusz? Może jest jakieś prawo pierwokupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia81 29.06.2006 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Nie rozumiem - jakie to "muszą" byc dwa akty? Jaka podstawę prawna dla konieczności tworzenia dwóch aktów (i jakich? umowy przedwstepnej i przyrzeczonej? czy jakos inaczej?) wskazał notariusz? Może jest jakieś prawo pierwokupu? Jak pisałam wcześniej nie ma planu zag.przestrz.więc prawo pierwokupu ma jakaś agencja,która musi się zrzec tego prawa i dopiero można sporządzić ten drugi akt.Podobno takie zarządzenie weszło w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolouigi 28.07.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Moze od poczatku:1. dzialka ma pewnie status ROLNY2. agencja albo ew.gmina (zalezy od sytuacji) ma prawo pierwokupu kazdej niezabudowanej ziemi ,tu roli(chyba,ze sprzedawanej najblizszym) w czasie 1 miesiaca i tylko poprzez akt not i przez cene ustalona w akcie.Takie jest nasze prawo i bez tego warunku umowa jest niewazna.Weszlo to w zycie juz dawno bo chyba w 2003r co do planu zagospod.przestrz. - nie ma to nic wspolnego ze sprzedaza ziemi. Dopiero gdy np chcemy sie budowac to trzeba wystepowac o warunki tam gdzie nie ma planu i nie zawsze je dostaniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzobo 04.08.2006 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Mam zamiar kupić działkę budowlaną.Nie ma jeszcze planu zagospodar.przestrzennego więc notariusz poinformował mnie,że przy umowie kupna muszą być sporządzone dwa akty notarialne.Czy koszty tego pierwszego aktu ponosi sprzedający czy kupujący i jaka to może być suma?Pozdrawiam i proszę o pomoc. Mam nadzieje ze wspolpracujesz z kims kto reprezentuje Twoje interesy. Bo z tego co czytam wynika ze ty myslisz ze kupujesz dzialke budowlana, a to moze byc rolna. Notariusz nie wezmie odpowiedzialnosci za to co kupujesz, tylko za to czy transakcja jest poprawnie przeprowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 05.08.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Też przypuszczam, że to jest działka rolna. Uważaj bo ona niekoniecznie stanie sie budowlaną ale chyba wiesz co robisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts