Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś miał kłopoty z przeciekaniem braasa

Recommended Posts

Muszę podjąć decyzję o wyborze pokrycia dachowego, okazuje się, że po podwywyżkach cen blachy cena dachówki braas jest prawie taka sama jak cena blachy, ale spotkałem sie z opiniami, że dachówki cementowe mają tendencję do zwiększonej przesiąkliwośći czy braas też? Pewnie ktoś powie że najlepsza jest ceramika ale ta w pierwszym gatunku to wyższa półka, a mnie się jakoś blacha nie podoba no i ma zdecydowanie krótszą gwarancję. Proszę o radę

Dachówka betonowa jest cięższa od ceramicznej - nie nasiąka

Dachówka ceramiczna - nasiąka i wtedy ma wagę jak betonowa.

W kazdej dachówce wadliwie ułożonej tworzą sie szpary - przez które przedostaje się śnieg i woda.

Istotne jest aby wyprowadzić dobrą płaszczyznę nabijając łaty.

Do Pana Rudnickiego kto Panu nagadał że betonowa jest cięzsza od ceramiki? poczytaj chlopie trochę nim się wypowiesz! po drugie są dachówki ceramiczne zwlaszcza Roben lub Tondach które nawet prawidłowo ułożone nie zapewniają dostatecznej ochrony śniegowej bo są zwyczajnie krzywe ! mało tego producent twierdzi że to jest normalne! ale tylko czeski i polski producent bo w dachówkach niemieckich czy francuskich nie ma krzywulasów chyba że to jest drugi lub trzeci gat. ale jest to zawsze zaznaczone! co do dachówki ceramicznej zgadzam się że nasiąka wodą ale nie każda tylko te ceramiko podobne firm nie będę wymienial bo u nas bardzo popularne więc nie będę stresował inwestorów i uważam że betonowe nie są wcale gorsze a nasiąkliwość mają prawie żadną w porównaniu do zwykłej ceramiki naprawdę nie warto przepłacać za ceramikę no chyba że glazurowana ale to zupełnie inna półka cenowa :lol: Pozdrawiam nie bójcie się Braasa i innych betonów bo nie ma czego!

Do Pana Rudnickiego kto Panu nagadał że betonowa jest cięzsza od ceramiki? !

z katy technicznej brasa

Dachówka podwójna es 4.3kg / szt. - 10 szt na m2 - 43 kgm2

Dachówka Romańska 4.3kg / szt. - 10 szt na m2 - 43 kgm2

z kart robena

średzka falista 3.4kg / szt. - 12,6 szt na m2 - 42,84 kg/m2

średzka falista plus 3.9kg / szt. - 9,8 szt na m2 - 38,22 kg/m2

dla mnie nadal ceramiczna jest lżejsza, natomiast co niektórych m2 jest taki sam jak betonowej.

Do benysia -

poczytaj chlopie trochę nim się wypowiesz!

Dachówki cementowe nie mają poziomych zamków i ze tego powodu są bardziej narażone na "podwiewanie" niż ceramiczne. Najtańsze ceramiczne (np średzka Robena) mają pojedynczy zamek a lepsze podwójny. O przemakaniu dachówek betonowych raczej nie ma mowy - już wcześniej może się to przytrafić ceramicznym naturalnym (kiedyś było to opisane w Muratorze, jakaś czeska). W przypadku alternatywy blacha-Braas nie zastanawiałbym się ani chwili - dachówka rulez.

Bardzo mi się podoba dyskusja o właściwościach dachówek cementowych vs. ceramicznych. Trzeba sobie jednak powiedzieć jasno, że porównywanie ceramiki Robena do Braasa to nieporozumienie. Mówiąc o ceramice mówmy o prawdziwych dachówkach, a nie o III lidze. Wystarczy popatrzeć na zamki Robena, na wykonanie tych dachówek - każda inna, pokrzywione, tu mniej odlane tam więcej. Postawienie ich obok Braasa, choć cementowego - to jakby postawić tavrie obok nowego passata.

Ja też analizowałem temat i sprawa jest jasna - blachodachówka to wariant dla oszczędnych i nie zważających na wrażenia estetyczne (choć coraz ładniejsze widuję dachy przykryte tym materiałem), cementowa Braasa to rozsądny kompromis pomiędzy ceną a jakością dla wymagających, prawdziwa ceramika typu Rupp, Pfleiderer czy von Muller to wysoka klasa dla najbardziej wymagających i mających odpowiednie środki finansowe.

Jeśli chodzi natomiast o Twe dylematy dotyczące przeciekania, to pachnie mi to bajkami składów budowlanych sprzedających produkty konkurencji. Nie słyszałem jeszcze żeby dachówka Braasa przeciekała - przy dobrym położeniu przez fachowców nie ma takiej opcji. Problem ten jak mi się zdaje dotyczy głównie tanich dachówek typu Roben, gdzie zamki są kiepsko wyprofilowane i nie ma możliwości idealnego spasowania poszczególnych sztuk.

H.