Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak podbitki - czym to grozi?

Recommended Posts

Jak byście dobrze przymocowali te dachówki to nie zakladalibyście ich drugi raz mimo braku podbitki :lol: a że jesteście papraki to będziecie je zakładać jeszcze nie jeden raz nawet jak zrobicie podbitkę! a swoją drogą ciekawe co którą dachówkę mocowaliście ? co 10 czy co 20? skrajne też z pewnością nie widziały żadnych wkrętów. i nie wmawiajcie ludziom że dachówki spadły bo nie bylo podbitki to że znalazly się na ziemi (100 szt.) !! Swiadczy o tym że nie mocowaliście ich prawie wcale! wiem co piszę bo sam mieszkam kilometr od morza i znam co to sztorm jeszcze nigdy nie spadła mi żadna dachowka nawet po sztormie a wykonuję dachy już przeszło 25 lat ! i nie piszcie takich bzdetów jak nie chce się Wam mocować dachówek bo po tym co napisałem tylko glupi lub naiwny może wam uwierzyć w takie brednie. Nie pozdrawiam bo przez takich jak Wy tylko spadają ceny bo psujecie rynek swoją fachową robocizną. :oops:

Głupek z ciebie, ale takich też trzeba szanowac.Jeżeli powiesz mi ,że każdą jedną dachówkę nawiercasz i wkręcasz wkrętem to ty dopier predniepiszesz.

Jak nie ma deskowania ani folii na której wiatr traci siłę to proszę powiedz mi jak zamontować dachówkę "dużą" falę pocowaną wkrętem co drugą aby wiatr zachodni o sile około 90-110km/h w otwartej przestrzeni nie zerwie nic.

I wiezsz to ty ludzią kit wciskasz mówiąc że montujesz każdą dachókę.

Nawet producenci na szkoleniach i sympozjach mówią aby montować dachówki skrajne a pozostałe czymają zamki.

Jezeli się mylę to podpowiedz jak to zrobić a jeżli piszę prawdę to oczekuję przeprosin

Nie mam podbitki na jednej części domu (wyższej) oraz nie mam mocowanych dachówek na żadne wkręty. Dom stoi na skraju pożądnej górki i już nie jeden wicher przeszedł, taki że drzewa łamało a dachówka jak leżała tak leży. A jak przejdzie trąba powietrzna to czy dachówki będą mocowane chocby na 10 wkrętów to i tak polecą. Ale podbitka nie ma tu nic do rzeczy tyle, że przy kryciu folią to może się podziurawić (folia oczywiście).

:wink:

Dachówki skrajne: mocuje się każdą, a dachówki normalne w zależności od pochylenia dachu np przy pochyleniach ok 42-45st co czwartą, piątą. Mocowanie to żaden problem ki również koszt. Sprężyny lub spinki niewiele kosztują.

Mówienie że zamki same trzymaja sprawdza się w normalnych warunkach, bez bardzo silnych wiatrów, bo niby co do góry dachówka nie poleci. Ale na wypadek jak zawieje mocowania się przydają.

Jak groźny jest brak podbitki i ile czasu można spokojnie pozostawić wykończony i zamieszkały budynek bez podbitki?

Na razie mam gniazdo wróbli gdzieś pomiędzy wełną a styropianem.

Obawiam się coby nie pojawił się jakiś groźniejszy gość (np. szerszenie).

Nie miałem podbitki przez 1,5 roku od wybudowania domu. Teraz jestem w trakcie jej mocowania. Tej wiosny miałem 3 gniazda szpaków i dom osra... dookoła. Nigdy więcej.