benyś 30.06.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 do Jinx kto Ci powiedział matole że wiercę dachówki? to po pierwsze po drugie mocuję spinkami co drugą dachówkę jedna spinka trzyma 2 a w betonie nawet 3 dachówki jednocześnie więc nie jako tak jakby każda była zapięta ponadto zapinam każdą jedną na okapie , każdą pod gąsiorem, każdą przy wyłazie i oknie dachowym oraz skrajne każdą na 2 wkręty plus czasem jeszcze zapinka w zależności od strony nawietrznej. gdy będziesz postępował podobnie i zawsze będziesz stosował folię ,lub tzw oszustwo to gwarantuję Ci że śmieszny wiatr rzędu 110na h nie powyrywa dachówek. ale nie dziwię się Tobie jak wołasz 12-15 od metra to nie masz czasu na mocowanie dachówek bo musisz trzaskać następne hektary aby wyjść na swoje! no chyba że jesteś czystym teoretykiem czytającym tylko Muratora a w tym przypadku nie mam oczym z Tobą dyskutować więc się podszkol jeszcze nim zaczniesz paprać następne dachy. Niepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 30.06.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Jinnx powiedz mi jeszcze " miszczu dekarski" na którym to sympozjum słyszałeś że np trzymają zamki to nie potrzeba klamrować dobre sobie ciekawe co powiesz na karpiówkę lub łupek skalny które nie posiadają żadnego zamka wtedy pewnie na nie plujesz aby się trzymały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 01.07.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Jinnx powiedz mi jeszcze " miszczu dekarski" na którym to sympozjum słyszałeś że np trzymają zamki to nie potrzeba klamrować dobre sobie ciekawe co powiesz na karpiówkę lub łupek skalny które nie posiadają żadnego zamka wtedy pewnie na nie plujesz aby się trzymały Benyś nie podniecaj sie bo Ci żyłka pęknie,ja od 20 lat mieszkam w poniemieckiej chałupie krytej łupkiem któru jest przybity gwożdziami bez żadnych drucików czy innych mocowań i trzyma sie. Założ okulary i przyglądnij sie karpiówce a zamki na pewno znajdziesz I prosze:spuść powietrze bo cie wiatr porwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.07.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 U mnie dachówki przymocowane są - co drugi rząd. Gościłem jednak ostatnio trąbę powietrzną i spod okapu, bez podbitki wyrwała mi 9 dachówek - właśnie te nieprzymocowane. Gdyby była podbitka - nic by się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 01.07.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Własciwa odpowiedż na zadane pytanie udzielona przez osobę która doświadczyła skutków braku podbitki osobiście ( oby nie mieć takich gości).Branżowe epitety można sobie odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.07.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 U mnie dachówki przymocowane są - co drugi rząd. Gościłem jednak ostatnio trąbę powietrzną i spod okapu, bez podbitki wyrwała mi 9 dachówek - właśnie te nieprzymocowane. Gdyby była podbitka - nic by się nie stało. W okapie tez nie masz folii , tak jak na szczytach ? Jakie powinny byc dlugie wkrety do mocowania dachowek i jak mocno dokrecone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx 01.07.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 i właśnie o to mi chodziło.Ale cóż, najlepiej się czepiac byle głupoty gramatycznej i itp, ale nikt nie doczytał ,że pisałem o dachówce wysokiej fali a nie karpiówce (odnośnie zaków) oraz najlepiej wyzywać kogoś od papraków bo nie doczytał że ktoś już nie miał pieniędzy na materiały (folia) i nikt nie weżmie pod uwagę że zapinki to też jest pic na wodę bo najlepiej trzymają wkręty. Ale cóż już nie jeden raz pisałem, że "inwestorzy" (nie mam jak zazanaczyć ironii) czepiają się nawet producenta trawy że od strony płn jest bardizej zielona niż od strony pd i oczywiście i już widzę stek odpowiedzi typu: jinx pajacu jakbyś podlewał to nie byłoby różnicy, albo jinx tłumoku wystarczy nawozić itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.07.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 U mnie dachówki przymocowane są - co drugi rząd. Gościłem jednak ostatnio trąbę powietrzną i spod okapu, bez podbitki wyrwała mi 9 dachówek - właśnie te nieprzymocowane. Gdyby była podbitka - nic by się nie stało. W okapie tez nie masz folii , tak jak na szczytach ? Jakie powinny byc dlugie wkrety do mocowania dachowek i jak mocno dokrecone ? Chodziło mi właśnie o okapy nad ścianą szczytową. Właśnie tam zerwało dachówki. Folii nie ma w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.07.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Krotko mowiac " wydmuchalo " , szczerze mowiac fajna chatka , lubie takie konstrukcje , tylko dziwnie tak co drugi rzad...Jakbys mial blachodachowke , to mogloby to byc 9 arkuszy , a tak tylko kilka dachowek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 05.09.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wracając do pytania Załóżmy, że dach jest już pokryty dachówką, pod spodem jest folia dachowa Tyvek Solid - więc kiedy montować podbitkę i rynny w tym roku czy można przy ocieplaniu w przyszłym roku? Czy nie wpłynie to ujemnie na folię dachową (duższy niż 3 miesiące czas narażenia na promieniowanie UV oraz wiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.09.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 tylko dziwnie tak co drugi rzad... Dlacezgo dziwne? Chyba nie mocuje się wszystkich dachówek? Chodzi mi oczywiście o mocowanie takimi drucianymi uchwytami. Jakbys mial blachodachowke , to mogloby to byc 9 arkuszy , a tak tylko kilka dachowek ... Obawiam się, że gdybym miał blachodachówkę, to całego dachu szukałbym u sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 05.09.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Nie mam podbitki 3 rok i nic.Ale mam pełne deskowanie i gont bitumiczny.Raz zalęgły się osy.Nie zauważyłem i gniazdo miało wymiary ok.50x30cm.Monstrum.Rozprawiłem się z nimi błyskawicznie.Na jesień będę robił podbitkę ale jeszcze nie wiem z czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 06.09.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 No właśnie masz deskowanie, a u mnie będzie folia - i co? może ktos jeszcze doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.09.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Kończe układać podbitke (nie miałem jej ponad 2 lata).Nie mam pełnego deskowania .Oprócz ptaków nie miałem żadnych strat.wichury byly takie że przewracało drzewa.Zadna dachówka (zakładkowa )nie odfruneła.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.09.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 No właśnie masz deskowanie, a u mnie będzie folia - i co? może ktos jeszcze doradzi? Jezeli chodzi ci o wiatr , to folia wystarczy, spij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 06.09.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A jeżeli chodzi o narażenie foli na promienowanie UV? Piszą, że czas od montażu na dachu do ostatecznego pokrycia zewnętrznego dachu wynosi 4 miesiące. Jeżeli podbitka byłaby robiona dopiero w przyszłym roku to słyszałam, że może się rozlecieć lub skrócić swoją żywotność. Od spodu przecież folia nie byłaby niczym zabezpieczona przed UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.09.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Przybij w okapie dwie warstwy folii , pierwsza tymczasowa ,bedzie chronila ta wlasciwa paroprzepuszczalna .Przed podbitka usuniesz folie ochronna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 07.09.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 ja narazie nie mam kasy na podbitkę i tynk elewacyjny, a chciałbym te dwie rzeczy robićw tym samym czasie , zabezpieczyłem się przed ptakami i innymi szkodnikami tak, że od strony poddasza przed założeniem wełny pomiędzy krokwiami umieściłem pasy siatki takiej od styropianu , przyczepiłem ją zszywaczem do boków krokwi i do łat , wełna została dosunięta do siatki , z drugiej strony przy ocieplaniu również wywinełem pas siatki ponad styropian tak że zaszedł na okap dachu , również go przymocowałem do krokwi , efekt jest taki że żaden ptak tam się nie dostanie bo musiałby pokonać 2 warstwy siatki , a jednocześnie jest zapewniona wentyjacja pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 08.09.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 To całkiem rozsądny pomysł i na dodatek mało kosztowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts