Bluszcz 29.06.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Mam pytanie: czy istnieją przepisy, regulujące sprawy śmietnika na terenie działki - ile od płotu, jakieś konkretne szczegóły budowy, czy wymagana jest zgoda sąsiada gdybym chciał umieścić śmietnik w rogu działki na granicy z sąsiadem, wymiary, Wasze doświadczenia ze śmietnikiem....Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 29.06.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 ja musialem dołączyć zgode sąsiada o umieszczenie śmietnika w rogu działki, Śmietnik był narysowany w projekcje zagospodarowania działki wraz z pozwoleniem na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.06.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 gdzies czytalam,ze smietnik mozesz "przykleić" do smietnika sąsiada i nie wymaga to jego zgody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 30.06.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Przykleić można do śmietnika sąsiada, jeśli oczywiście stoi w granicy działki. W przeciwnym razie musi być od granicy odsunięty o 3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 30.06.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Przykleić można do śmietnika sąsiada, jeśli oczywiście stoi w granicy działki. W przeciwnym razie musi być od granicy odsunięty o 3 metry. oczywiscie. no widzisz,ja mam przed soba 2.5 m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 05.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 zgodnie z parwem smietnik powinien byc umieszczony w odleglosci 2 m od granicy z sasiadem,chyba ze sasiad juz wczesniej wybudowal smietnik w rogu.Wtedy nie ma problemu.W innym przypadku potzrebne jest oswiadczenie sasiada( zgoda) na umieszczenie go w rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 05.07.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 zgodnie z parwem smietnik powinien byc umieszczony w odleglosci 2 m od granicy z sasiadem,chyba ze sasiad juz wczesniej wybudowal smietnik w rogu.Wtedy nie ma problemu. W innym przypadku potzrebne jest oswiadczenie sasiada( zgoda) na umieszczenie go w rogu A komu potrzebne jest to oświadczenie i czy jest to odstępstwo od projektu, w świetle prawa, jeżeli umieszczę śmietnik w innym miejscu niż na planie załaczonym do projektu budowlanego. Tak na marginesie i tak w miejscu śmietnika (na planie) mam ZK w rzeczywistości, więc już mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.07.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Tylko ciekawe jak sąsiad mógł umieścić kosz w rogu bez naszej zgody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.07.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Taka dygresja. Czy mówimy o kuble na śmiecie, czy o "budowie" śmietnika? Przepisy mówią tak:§ 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi,3) utwardzone place do ustawiania kontenerów z zamykanymi otworami wrzutowymi.3. Między wejściami do pomieszczeń lub placami, o których mowa w ust. 2, a miejscem dojazdu samochodów śmieciarek wywożących odpady powinno być utwardzone dojście, umożliwiające przemieszczanie pojemników na własnych kołach lub na wózkach.3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 05.07.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 .... bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Czy to sformułowanie można rozumieć tak, że jeżeli działka 'moja' i działka 'sąsiada' stykają się w linii prostopadłej do ulicy to mogę postawić kubełek zosłonięty daszkiem w rogu tych działek - po mojej stronie niestety? Warunek odstępu od okien jest zachowany, natomiast nie jest zachowana odległość 2 m do działki sąsiada. Czy taka interpretacja jest możliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.07.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Prawda jest taka, że zgodnie z prawem odległość od sąsiada nie może być mniejsza niż określają ją przepisy. W przypadku stawiania "obiektu" niestety jest to do sprawdzenia i jest ryzykowne w przypadku "upirdliwości" sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 05.07.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 A gmina może sie przyczepić - tak sama z siebie, nawet jeśli sąsiad nie oprotestuje? Czy to nie ich sprawa, jeśli postawie gdzie indziej niż jest w planie?Słyszałam, że teraz małe obiekty można stawiać bez pozwolenia, więc jak sąsiad nie będzie się rzucał, to chyba sie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 05.07.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 mozna sprawdzic w wydziale architektury starostwa- ale 2 m musza byc zachowane- chyba ze jest zgoda sasiada jak napisalem wczesniej. Wyjdzie to przy adaptacji projektu- architekt naniesie smietnik zgodnie z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.07.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Małe sprostowanie. Obecne prawo (przepisy) nie przewidują "zgody sąsiada". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 06.07.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Małe sprostowanie. Obecne prawo (przepisy) nie przewidują "zgody sąsiada". zgoda sasiada - oznacza jego oswiadczenie- wiem, bo przez to "przechodze" w wydziale architektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.07.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Jeżeli nei planuje sięzadaszonego śmietnika, to można mu na ten przykład jakąś brzozę przysadzić i ją uformować tak żeby w cieniu stał. B. przydatne przy letnich upałąch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.07.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 i zasiać maciejkę.... a w zimie dorysować tej brzozie listki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.07.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Można chodować wyższy czubek, żeby siępodlizać proboszczowi na Boże Ciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 16.11.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A ja mam pytanie o to zadaszenie... Co to za ustawa czy rozporządzenie (chciałbym sam znaleźć)? A może wiecie, czy daszek nad śmietnikiem jest wymogiem, czy wystarczą zamykane kubły na śmieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 16.11.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 o Biali Ludzieee poczytajcie sobie w przódy stosowne przpisy praw budowlanego zadne tam zgody sąsiada i sąsiadki oraz tam kogo chcecie.... 2,5 m od granicy i basta jedyny wyjątek jeżeli sąsiad po drugiej stronie płotu ma juz smietnik, zatem mozna bez niczyjej zgody postawic lustrzane odbicie po drugie stronie płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts