Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z garazem blaszanym

arecki1338

Recommended Posts

Moim zdaniem wystarczy zgłoszenie. Ale najlepiej zrobisz jeżeli zapytasz się w najbliższej gminie (wydział architektury) lub w inspektoracie nadzoru budowlanego. W gminie dowiesz się czy miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza sytuowanie obiektów w odległości mniejszej niż 3 m od granicy (w przypadku ściany bez okien lub drzwi).

• 2 weeks później...

W Muratorze pisze ostanio że KAŻDY garaz wymaga pozwolenia na budowę. Może ktoś mi wytłumaczy dlaczego? Czym się różni garaż 24 m2 od budynku gospodarczego 24 m2 na który nie trzeba pozwolenia?

Poszedłem do dealera Siebau żeby sie dowiedzieć jak z formalnościami. Powiedziała, że nie dadzą mi planów żebym mógł włączyć je do projektu. Sprzedali mnóstwo garaży i nikt nie robił tego na pozwolenie.

Teraz zastanawiam się co dalej? Czy napisać zgłoszenie że buduję budynek gospodarczy blaszany? Prawdę mówiąc nie mam ochoty czekać nie wiem ile lat na przedawnienie samowoli, nie mówiąc o wysokiej karze.

Proszę posiadaczy garaży blaszanych o wypowiedź jak podeszli do kwestii formalności budowlanych.

Ja postawiłem 2 garaże blaszane na budowie. Nikomu nie zgłaszałem bo i po co. Nie są to budowle na stałe przytwierdzone do gruntu. Stoją już 5 lat. Najgorzej to być nadgorliwym. Sąsiedzi budują bez pozwoleń . Nikt się tym nie interesuje. Mieszkam na Podhalu.

Dopuki ktoś nie podkabluje jest OK. Niestety prawo wymaga na każdy Garaż pozwolenia na budowę nie ważne z czego. Jeśli to ma być wiata, pomieszce gospodarcze wystarczy zgłoszenie+mapka ale i tak obowiązują cię linie graniczne. Tu chodzi o słówka. Garaż to garaż, może być pomieszczenie gospodarcze z blachy - ważne nie przytwierdzone na stałe z podłożem.

Jeśli to ma być pomieszcze gospodarcze to stawiaj i nikogo nie pytaj.

Garaż musi mieć pozwolenie - zagrożenie pożarowe itp. W końcu tam ma stać samochód itp.