arecki1338 30.06.2006 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Czy potrzeba na niego pozwolenie na budowe czy wystarczy zgloszenie. Garaz ma miec okolo 15-20m2, dzialka ma 950m2. Jak wyglada sytuacja gdybym chcial go postawic blizej granicy dzialki niz przepisowe 3 i 4 metry. Do kogo sie zwrocic i jak to zalatwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 30.06.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Moim zdaniem wystarczy zgłoszenie. Ale najlepiej zrobisz jeżeli zapytasz się w najbliższej gminie (wydział architektury) lub w inspektoracie nadzoru budowlanego. W gminie dowiesz się czy miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza sytuowanie obiektów w odległości mniejszej niż 3 m od granicy (w przypadku ściany bez okien lub drzwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.07.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 na blaszak trzeba miec pozwolenie na budowę...przynajmniej tak interpretują to starostwa (moze nie wszystkie, ale raczej większość)poniżej link do wątku o blaszaczkach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1201284&highlight=blaszak#1201284 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunbar 11.07.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 W Muratorze pisze ostanio że KAŻDY garaz wymaga pozwolenia na budowę. Może ktoś mi wytłumaczy dlaczego? Czym się różni garaż 24 m2 od budynku gospodarczego 24 m2 na który nie trzeba pozwolenia?Poszedłem do dealera Siebau żeby sie dowiedzieć jak z formalnościami. Powiedziała, że nie dadzą mi planów żebym mógł włączyć je do projektu. Sprzedali mnóstwo garaży i nikt nie robił tego na pozwolenie. Teraz zastanawiam się co dalej? Czy napisać zgłoszenie że buduję budynek gospodarczy blaszany? Prawdę mówiąc nie mam ochoty czekać nie wiem ile lat na przedawnienie samowoli, nie mówiąc o wysokiej karze. Proszę posiadaczy garaży blaszanych o wypowiedź jak podeszli do kwestii formalności budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 12.07.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Ja postawiłem 2 garaże blaszane na budowie. Nikomu nie zgłaszałem bo i po co. Nie są to budowle na stałe przytwierdzone do gruntu. Stoją już 5 lat. Najgorzej to być nadgorliwym. Sąsiedzi budują bez pozwoleń . Nikt się tym nie interesuje. Mieszkam na Podhalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 18.07.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Dopuki ktoś nie podkabluje jest OK. Niestety prawo wymaga na każdy Garaż pozwolenia na budowę nie ważne z czego. Jeśli to ma być wiata, pomieszce gospodarcze wystarczy zgłoszenie+mapka ale i tak obowiązują cię linie graniczne. Tu chodzi o słówka. Garaż to garaż, może być pomieszczenie gospodarcze z blachy - ważne nie przytwierdzone na stałe z podłożem.Jeśli to ma być pomieszcze gospodarcze to stawiaj i nikogo nie pytaj. Garaż musi mieć pozwolenie - zagrożenie pożarowe itp. W końcu tam ma stać samochód itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts