Żółtodziób 30.06.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Witam Chcę wykonać trwałą wiatę na drzewo na zasadzie włączenia jej we wnękę między tylną ścianą garażu i wychodzącą dalej szczytową ścianę domu - na oko 15 m2. Myślałem zrobić to w ten sposób: - konstrukcja nośna z ceownika 10 - 4 szt wkopane w ziemię i zalane betonem - połączenia między nimi rura 32 - blackodachówka Jak najlepiej położyć blachę? Zrobić łaty z płaskownika? proszę o komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.06.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 a wiesz, że na takie coś /połączone z domem/ musisz mieć pozwolenie? fundamenty pod słupy, obejmy i drewniane słupy. Dalej normalny dach jednospadowy /krokwie, łaty, kontrłaty............/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 30.06.2006 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 a wiesz, że na takie coś /połączone z domem/ musisz mieć pozwolenie? fundamenty pod słupy, obejmy i drewniane słupy. Dalej normalny dach jednospadowy /krokwie, łaty, kontrłaty............/ Chyba wystarczy zgłoszenie do starostwa. Czy słupy drewniane powinny być osadzone w ziemi czy również w posadowione w betonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.06.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 a wiesz, że na takie coś /połączone z domem/ musisz mieć pozwolenie? fundamenty pod słupy, obejmy i drewniane słupy. Dalej normalny dach jednospadowy /krokwie, łaty, kontrłaty............/ Chyba wystarczy zgłoszenie do starostwa. Czy słupy drewniane powinny być osadzone w ziemi czy również w posadowione w betonie? jeżeli "coś" chcesz przymocować do domu to zgłoszenie nie wystarczy robisz fundament pod słup /poniżej strefy przemarzania/, podnosisz go w górę ponad poziom ziemi, wbetonowujesz taka specjalną obejme. Do niej mocujesz belke pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 30.06.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Witam 15 m2 - wiata "na drewno" (3x5x2,5(przypuszczenie) (SzexDłuxWys) = 37,5m3). Konstrukcja może być drewniana lub metalowa (drewno raczej tańsze obecnie). W celu niełacznia z domem (konstrukcyjnie) - cztery słupy na stopach betonowych (trzy wypadną jak rozumiem przy ścianach (domu i garażu)) - dalej jak koledzy napisali - konstrukcja albo drewniana, abo metalowa albo łaczona . Wazne zeby przekrój KROKWI i GŁÓWNYCH BELEK był wystarczający i dach nie ugnał sie pod śniegiem. W przypadku słupów metalowych - po dwie sruby wtopione w stopy "na rogach" - słup ze ztalową stopą - przytwierdzony nakretkami. Przy słupach drewnianych - w stopy wpurowane "U" kształtne mocowania słupów lub "przyzwoity" (znaczy masywny) ceownik do obsadzenia słupów drewnianych (z boku na śruby - najlepiej tak aby nie stały na betonie). W celu "neizaciekania" po ścianie - fartuch mocowany do sciany i wywinięty na dach wiaty. Co do łat - ponieważ blachę wygodnie mocuje się wkrętami z uszczelką - to polecam łaty drewniane - nie trzeba wiercić wstepnie otworów. Łaty z płaskownika sa za wiotkie - chyba że stawiane na sztorc . Pod dachem , pomiędzy słupami można nasypac piachu, ubić i położyć kostkę - następnie zamiast drewna postawić stolik i krzesełka itd !! . P.S> Budowąłem wiatę o konstrukcji stalowej (25 m2) i wiaty i zadaszenia o konstrukcji drewnianej (mniejsze) - drewno ma fajniejszy "klimat" - ale stal jest łatwiejsza konstrukcyjnie (jak ktoś ma szlifirke i spawarkę i jest chociaz trochę manualnie wyrobiony). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 30.06.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Witam 15 m2 - wiata "na drewno" (3x5x2,5(przypuszczenie) (SzexDłuxWys) = 37,5m3). Konstrukcja może być drewniana lub metalowa (drewno raczej tańsze obecnie). W celu niełacznia z domem (konstrukcyjnie) - cztery słupy na stopach betonowych (trzy wypadną jak rozumiem przy ścianach (domu i garażu)) - dalej jak koledzy napisali - konstrukcja albo drewniana, abo metalowa albo łaczona . Wazne zeby przekrój KROKWI i GŁÓWNYCH BELEK był wystarczający i dach nie ugnał sie pod śniegiem. W przypadku słupów metalowych - po dwie sruby wtopione w stopy "na rogach" - słup ze ztalową stopą - przytwierdzony nakretkami. Przy słupach drewnianych - w stopy wpurowane "U" kształtne mocowania słupów lub "przyzwoity" (znaczy masywny) ceownik do obsadzenia słupów drewnianych (z boku na śruby - najlepiej tak aby nie stały na betonie). Raczej zrobię z belek okrągłych - dzisiaj przywieźli mi belki brzozowe na opał średnica jakieś 20-30cm, odpowiednio je zabezpieczę i posadowię między czterema ceownikami, na to krokwie, kontrłaty i łaty. Nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek661 30.06.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 eee to belki sosnowe są dobre do tego typu konstrukcji ?? bo jakos nie widziałem ich w takich zastosowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek661 30.06.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 sorry brzozowe hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 01.07.2006 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 czy można prościej? np: belki 3m, wkopane w ziemię na 1m - do wysokości 1,2 obsmołowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek661 01.07.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 no to ja bede dalej obstawał za swoim :jeśli maja byc tylko wkopane, to najlepiej akacjowe bo są najtrwalsze ( nawet bez impregnacji wytrzymują dziesiątki lat w ziemi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 01.07.2006 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 no to ja bede dalej obstawał za swoim :jeśli maja byc tylko wkopane, to najlepiej akacjowe bo są najtrwalsze ( nawet bez impregnacji wytrzymują dziesiątki lat w ziemi ) a ja taką piękną akację ostatnimi czasy sobie na działce wyciąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek661 01.07.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 no akacja jest najlepsza, wiekszość słupków do ogrodzeń jest z niej robionych, ja własnie rozebrałem część stodoły remontowanej w latach 60-tych i słupki akacjowe zostały zniszczone tylko powierzchownie a stodoła posypała sie przez osiadanie gruntu.Sosnowe też "dadzą rade" ale brzozowe to już kiepski pomysł bo drewno brzozy szybko traci twardość i zobacz sam ze po paru latach na dworze brzoza nieszczeje znacznie szybciej niz inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts