Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki zewn. na "Ytongu"... Jaki dać ???

Recommended Posts

Witam - jakie są ostatnie wskazania jeśli chodzi co dawać na tynk zewnętrzny. Chciałem dać klej, siatke a na to tynk mineralny. Ale mi odradzają mówią, że będzie pękać. Sugerują tynk akrylowy, ale inni mówią, że "Ytong" nir będzie oddychał. Z tego wynika, że nie dawać żadnego tynku tylko zostawić gołą elewację...

Proszę o poradę...

D.

Miałem ten sam dylemat i zrobiłem tak. Impregnacja (gruntowanie) ścian a po wyschnięciu położyłem gotowy tynk cementowo wapienny (z białym cementem i perlitem) produkcji firmy BAUMIT. Mieszanka była w workach chyba po 40 kg gotowa do rozrobienia wodą. Same plusy:

- właściwe proporcje składników

- rozrabiasz w wiadrach ile potrzeba

Po otynkowaniu elewacja jest biała (biały cement) i po rocznym wysezonowaniu pomalowałem farbą silikonową firmy KABE. Po dwóch latach nie widać żadnych pęknięć. Zamiast tynku c-w i farby możesz położyć gotową silikonową masę tynkarską.

Gość Kali
Jezeli YTONG jest grubości mniejszej mniż 42 to przed otynkowaniem należy go docieplic.

Pozdrawiam.

To prowokacja? Tym bardziej, że Ytong zawsze spełnia warunek " grubości mniejszej niż 42 cm"...

karotko Droga

Jak to łatwo na klawiaturze komuś nawymyślać.

Dlaczego mój komentarz nazywasz durnym. Przecież wszystkim tutaj chdzi o jak najk najtańszą eksploatację budowanego domu, a ona także, będzie zależeć od cen energii, a więc również od Putina.

A jezeli nasze normy odbiegają od europejskich to powinniśmy je poprawiać a nie twierdzić, że 36,5 cm YTONGA wystarczy.

Serdecznie pozdrawiam.

Karorka przepraszam za pomyłkę.

Pewnie nikogo nie oświecę i nawet nie chcę próbować, sam nie wiem.

Jedno jest pewne: najbardziej oszczędny w eksploatacji dom będzie najdroższy w budowie. W Polsce nie ma jeszcze żadnych instrumentów finansowych wspierających budownictwo energooszczędne, prościej jest "pomanipulować" przy normach.

Dzisiaj jedno jest pewne, ceny energii będą rosły. Dlatego w miarę możliwości należy budować ścianę jak najcieplejszą mimo, że przy obecnych oknach stanowiących wobec ścian dziurę termiczną,to czy ściana ma U = 0,3 czy 0.1 nie ma większego znaczenia. Ale w przyszłości już niedalekiej, pozostanie tylko wymiana okien i koniec.

no może to i racja z tymi cenami energii ale policzcie sobie ile czasu będzie się zwracać inwestycja w pogrubienie ścian do powiedzmy 40 cm. i ocieplenie ich też zgodne ze sztuką (wełna mineralna) a nie jakiś tam styropian w dodatku nieryflowany. Jak sobie teraz jeszcze dołożycie że znaczna część ludnosci będzie musiała się przeprowadzić lub będzie chciała to chyba a raczej na 100% nigdy sie ta inwestycja nie zwróci. Wiem wiem dom to opoka i oznaka stabilności ale czasy są jakie są i chyba nie wierzycie że będzie to wasz jedyny dom.

Graczyk

Ale przy zmianie domu, pewnie przy jego sprzedaży, zgonie z nowymi wymogami trzeba będzie określić klasę energetyczną budynku. Sądzę, że będzie ona miała wpływ na jego cenę. A to już od 1 stycznia 2007 roku.

Ściana to niewielki procent kosztów całego domu, a najtrudniejsza później do poprawienia.

Prawidłowo wyklejony (nie murowany !) Ytong, osiatkowany z tynkiem mineralnym - JAKOśCIOWEGO PRODUCENTA - powinien działać super.

Nałożenie tynku akrylowego w tym wypadku to rzeczywiście dobre zakłócenie fizyki budowli, zwłaszcza o ile Ytong będzie ze świeżej produkcji (woda w porach).

Najlepiej przeliczyć - wszystko będzie widać.

Ytong wydał broszury technologiczne z alternatywnymi metodami tynkowania. Warto je poczytać.