Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kubuś - moze byc?????

yaro

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Dwuspadowy dach jest bardzo ok z kilku względów: jest względnie tani (tańszy jest tylko jednospadowy ;-) ), prosty w utrzymaniu, najmniej awaryjny (przecieki zdarzają się przede wszystkim na załamaniach). Zresztą ten taki super prosty nie jest, bo ma lukarnę. Prostsze formy wolniej się nudzą. Stodoła jest najtańsza w wybudowaniu i utrzymaniu (ogrzewanie, powierzchnia elewacji) i najtrudniejsza do sp...nia ;-)

A wnętrze - jak dla mnie jest w porządku, choć te schody... hmm, zajmują sporo "życiowej" powierzchni, można by je odchudzić robiąc np. ażurowe drewniane - choć takie półkole też ma swoje uroki, zwłaszcza że ładnie i niebanalnie porządkuje przestrzeń.

Ja bym nie kombinował z przesuwaniem łazienki, drożej zapłacisz za przeprojektowanie niż za pociągnięcie kilku rurek w piwnicy.

Z rozmnażaniem garaży też bym sobie dał spokój, chyba że dysponujecie nadmiarem wolnych środków.

I na koniec - wszystko zależy od filozofii budowania. Jeśli budujemy dla sąsiadów i znajomych to warto zainwestować w fikuśną bryłę (wtedy będą przyjeżdżać i mówić "o, jaka fikuśna bryła!", albo "koło tego domu z wieżyczkami w lewo") a jeśli dla siebie to nie przekombinować z formą a wypełnić ją treścią na nieco wyższym poziomie, dzięki zaoszczędzonym funduszom.

Dla przykładu - 2 "potworki" - kto zgadnie skąd?

http://img238.imageshack.us/img238/7525/domek1ro8.th.jpg

ten stoi wśród pustki, na pewno można powiedzieć że może służyć jako punkt orientacyjny :lol:

http://img133.imageshack.us/img133/952/domek2qz9.th.jpg

a ten potworek postawiono w dosyć gęstej zabudowie na nowobudowanym osiedlu - może i fajnie by się prezentował np. w środku stumilowego lasu, ale tutaj przyprawia o ból zębów. Kto dał pozwolenia na budowę ja się pytam?? :o

Ja lubię domy z dachami dwuspadowymi, są ponad czasowe. Nie lubię dachów kopertowych. Dom trochę przypomina stodołę, ale przez to jest bardzo uroczy.

Pokaże mój projekt, który jest typową nowoczesną stodołę ;) Znaczy się mój - bo go kupiłam i właśnie jest w adaptacji:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=166&opcja=opis&nazwa_projektu=ELF

• 5 weeks później...
Mam prośbę, możesz mi powiedzieć na ile wyceniono koszt budowy Kubusia. Bardzo mi się ten projekt podoba i mam już ostatecznie zamiar go wybudować. Interesują mnie także zdjęcia z budowy takiego domku. Pozdrawiam Artur :roll:

Architekt wycenił na ok 264 tys pod klucz,ale jak to bedzie to zobaczymy

Yaro Dziękuję za cenną informację odnośnie ceny realizacji projektu "Kubuś". Powiedz mi, czy masz już kupiony ten projekt i w jakiej fazie jesteś obecnie z budową. Dzisiaj się dowiedziałem, że materiały budowlane poszły w górę. Beton komórkowy około 30 groszy na sztuce, a ma podobno cena dojść do 7 złotych. Przerażające informacje. Pozdrawiam.

Yaro Dziękuję za cenną informację odnośnie ceny realizacji projektu "Kubuś". Powiedz mi, czy masz już kupiony ten projekt i w jakiej fazie jesteś obecnie z budową. Dzisiaj się dowiedziałem, że materiały budowlane poszły w górę. Beton komórkowy około 30 groszy na sztuce, a ma podobno cena dojść do 7 złotych. Przerażające informacje. Pozdrawiam.

Dzis zamawiam projekt i daje do adaptacji.

Bede budował z MAXA,ceny urosły bo fabryki wykupili podobno Niemcy, ale ja bede kupował zima moze cos spadna ceny

W tym roku tylko fundamenty do poziomu 0,zasypie i niech zimuja

Pozdarwiam

• 11 months później...

Witajcie.

Po 17 miesiacach biurokracji, :evil: wyliczeń i innych zbednych rzeczach zaczynam !!!!!!!

Właśnie wytyczyli mi budynek,jutro kopanko i betonowanko

koparka i beton załatwiony, szwagry do pomocy tez, piwo na hurtowni miecho jeszcze biega na grila po robocie

Mam pełne pory ze strachu jak to wyjdzie :o

Pozdrawiam :wink:

yaro ja tez trzymam kciuki niech stanie sie co ma sie stać.

Witajcie

Jestem tu może na samym początku ale na wstepie powiem ze jestm na etapie rozpoczecia budowy w miejscowości Sobolów koło Gdowa i Krakowa tak ok 37 km jak most w Stradomce zrobią :D

Mam trochę poslizg bo firma od fundamentu mi nie weszła w terminie ale bede twarda. Mój dom jest w konstrukcji szkieletowej wiec głównego wykonawce juz mam ale mam problem z ruszeniem Jutro sie bedzie wszytsko roztrzygać . Jesem pelna obaw ale nie przystanę . Myślę że Yaro ze względu na bliskość połozenia budowy podzieli się swoim doswiadczeniem i ze wzajemnością.

pozdrawiam serdecznie

Gonia

Projekt Kubuś jest naprawde ok

Ja jednak troszkę mniejszy domek na wichrowym wzgórzu zbuduje

Przedstawiam wam mój wybór Jak wam się to podoba ???

http://www.moj-dom.pl/37,bale,oferta_detail.html#projekt

Wersja z balami poszła w zapomnienie trudna co do osadzenia na szkielecie i jeśli z jakością klejonego drewna to bardzo droga impreza- złe doswiadczenie z wykonawcami elewacji ( góralami tzw) nie rozumieją równoważnych umów klient-dostawca. Tam gdzie beda prefabrykować sciany odeskują go. To taka ostatno moja decyzja.

pozdrawiam

Gonia