Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podgrzewaczem przepływowym Siemensa

mna

Recommended Posts

Dom rodziców ogrzewany jest piecem na węgiel na lato zainstalowano w łązience podgrezewacz przepływowy Siemensa nie wiem ile KW ale ma tryb tzw ekonomiczny i normalny oczywiscie jest specjalna instlacja do niego przystosowana tzw "siła". Podgrzewacz ren od samego początku żle słuzył. A to nie podgrzewqał wody wcale a to tak słabo że leciała ledwo ciepła (przy trybie normalnym nie ekonomicnzym) a to nie sposób było wziąć prysznica bo nie dało sie ustawic stałej temperatury na przemian leciała zimna lub gorąca woada stale coś "pykało" w podgrzewaczu. Dodam ze naprawiajacy go elektryk kiedyś powiedizał ze instalator instalujac ponaginał rurki doprowadzajace czy odprowadzajace wodę i to może być przyczyną wadliwego działania. Czy to prawda?

MNiejeszcze pszyszlo do głowy że może jest za niskie ciścienie wody w rurach bo jak ją odkręcam na maksa to leci raczej powoli o wiele wiele słabiej jak u nas w bloku.

Nie wiem czy jest sens naprawiania tego podgrzewacza po raz kolejny.

Zasanawiamy sie nad zakupem bojlera? Czy ktos sie orintuje które rodzaj jest mniej a ktory kosztowny? Podgrzewacz ciagnie duzo prądu w momencie pracy ale grzeje tylko wodę faktycznie zu.zytą podczas gdy bojler stale podtrzymuje wysoką temp wody znajdujacej się w zbiorniku a więc np 80 litrów a gdy sie wychłodzi znów podgrzewa wiec kilkaktornie grzeje te samą wodę. czy można ustawic zeby czasem pogrzewał mniej tej wody a wieczorem przed kapiekla ustawić na aby podgrzał jej wieksza ilość. A mozecie poradzić jaki bojler jakiej firmy warto wybrać aby był niezawodny nie przerdzewiał szybko i cena była umiarkowana. Na pewno nie 700 które zapłacili za tamten podgrzewacz Siemensa. Oraz jaką wielkosc. na co dzien korzystają z wody 2 osoby a my przyjeżdzamy od czasu do czasu na weekend i wtedy sa 4 osoby plus dziecko. łazienka jest w srodku domu i jeszcze 2 inne krany w odległosci 3 m od łązienki w dwie strony.

no.... taaak

jeżeli masz dostęp do podgrzewaczca w czasie jeżeli czerpiesz ciepłą wodę, czyli ogrzewacz jest w łazience??

to jak odkręcisz wodę powinien "pyknąć" 3 x i wtedy poleci gorąca woda...

jeżeli w czasie gdy się kąpiesz i piec wydaje odgłosy tzn, że jest małe ciśnienie wody. i wyłacza kolejne grzałki.... sprawdż czy wszystkie zawory na zimnej wodzie s a odkręcone na maxa...

mam taki piec i jest to spoko urządzenie, tylko warunek.... osobne zasilanie 3 fazowe z drutu co najmniej 4 mm2 i ciśnienie wody minimum 3 atm....

ja też od kilkunastu lat mam simensa. bardzo go sobie chwalę , (też ma 2 biegi)- trzeba jednak pamiętać żeby co jakiś czas wymienić gumową membranę... Czy to robicie?? Może kłopoty się skończą

Asia

nie wymieniałem jeszcze nic w tym ogrzewaczu /18/ 24 KW/, ale uzywam go sporadycznie, tylko wtedy jak nie mam ciepłej wody w kotle c.o....

Zasilanie 3 fazowe jest. CO do membrany w sumie tak mało byl uzywany że nie ma co wymieniać. Moze te wygięte rurki doprowadzajace powodują ze ciśnienie jest mniejsze jak 3 atm. Czy fachowiec ma możliwosc zmierzenia ciśniania wody wpływajacego do podgrzewacza i w instalacji hydraulicznej? A to ze w kranach woda leci słabo przy odkręceniu na maxa moze znaczyć ze generalnie coś nie tak z wodą w domu jest. Woda jest z wodociagu.

Zasilanie 3 fazowe jest. CO do membrany w sumie tak mało byl uzywany że nie ma co wymieniać. Moze te wygięte rurki doprowadzajace powodują ze ciśnienie jest mniejsze jak 3 atm. Czy fachowiec ma możliwosc zmierzenia ciśniania wody wpływajacego do podgrzewacza i w instalacji hydraulicznej? A to ze w kranach woda leci słabo przy odkręceniu na maxa moze znaczyć ze generalnie coś nie tak z wodą w domu jest. Woda jest z wodociagu.

a instalacja wodna w jakich rurach jest złożona??. stalowa w ocynku, czy juz nowa w plastiku??...

jezeli stara instalacja w rurach stalowych to może masz już zarośnięte na amen... i dlatego mały przepływ mimo ciśnienia??

zobacz gdzieś bliżej ujecia wody do domu. np kran na zewnątrz, czy kran spustwoy wody z instalacji czy ciśnienie jest lepsze....

mozna zawsze zasilić ogrzewacz nową rurką/jeżeli są warunki.... np alupexem??

Całą instalacje wodną robiono od nowa w 2002 natomiast robili ją miejscowi fachowcy w jakiej technologii jest wykonana i w jakich rurach nie wiem możliwe ze po "starodawnemu". Ojciec powinen wiedzieć z tym ze prawie na pewno nie jest "zarosnieta" osadami bo jest prawie nowa.

Jak wam sie wydaje taki 60 litrowy bojler to będzie "ciągnął" wiecej prądu jak ten podgrzewacz czy tyle samo? A czy ter powyginane rurki w tym podgrzewaczu można wymienic? Szukamn po prostu taniego rozwiaznia zarówno przy zakupie/naprawie jak i użytkowaniu. Te 7 stów które zainwestowali w rzekomo dobry ekonomiczny sposób ogrzewania wody latem to był aspora kwota która miała sie "zwrócić" w wygodnym uzytkowaniu solidnego podgrzewafcza zakupinego na lata.

• 3 weeks później...

obejrzałam na własne oczy stantych powyginncyh rurek i nawet na moje oko laika widać że prawie nie ma światła przepływu w tych rurkach i najpreawdopodobniej to jest przyczyna. Zupełnienierozumiem instalował go ktoś kto jest niezykle utalentowaną złotą raczką potrafiacy naprawic każdą rzecz nad którymi fachowcy "wysiadali" porafi wykonać samodzielnie różne urządzenia np do domu kilka lat temu zrobił piec na węgiel (gdy te niebyły tak dostępne jak teraz) i dobrze funkcjinuje a tu taki podstawowy błąd.

Wem już ze mozna je wymienic i chyba tak zrobimy i naprawimy go i będzie sobieczekla na swoją kolej bo w domu zainstalowano już zwykły bojler na 50L.