AAgnieszk 30.06.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Czytam i czytam i oczom nie wierzę... co oni tam jeszcze wydumają by oskubac ludzi z każdego grosza! Mieszkania sprzedane po 1 stycznia 2007r. opodatkują 19% podatkiem (płatne przez sprzedającego)... Zastanawiam się czy nie sprzedawac jeszcze w tym roku, choć miałam zupełnie inne plany (bardziej odległe)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.06.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Ja też o tym myślę choć jak na razie są to tylko pogłoski. Niestety żyjemy w takim złodziejskim państwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 30.06.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Z tego co wyczytałem w necie, podatek ten będzie dotyczył mieszkań zakupionych w 2007 roku, a nie tych zakupionych wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.06.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 a potem ci powiedzą, że tak, zakupionych, czyli ktoś kupił a sprzedający płaci. Ja już sama nie wiem, jak to rozumieć wszystko. Ale muszą mieć na "beciki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Tam chodzi o 19% od dochodu, a nie przychodu. Inaczej mówiąc jeśli kupiliśmy za 100.000,- a sprzedaliśmy za 120.000,- to pdatek będzie liczony od 20.000,- = 3.800,-. Projekt nic nie mówi o kosztach uzyskania przychodu, a jest to istotne w przypadku, gdy kupujemy "ruinę", remontujemy i sprzedajemy. lub gdy zwiekszamy "standart" lokalu i pomijając inne aspekty, jest to draństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 01.07.2006 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Podatek będzie dptyczył wszystkich mieszkań kupionych po 1 stycznia 2007R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 02.07.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Realizuje się cudowna pro-mieszkaniowa polityka PIS-u: najpierw ograniczenia w kredytach hipotecznych, teraz podatek od sprzedaży mieszkań, a co będzie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 02.07.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 No, ja dom kupiłam w stanie surowym zamkniętym, sporo włożyłam w wykończenie, wiec "za karę" zapłacę. Jednym słowem lepiej mieszkać w ruinie Mam nadzieję, że nie zmienią opcji "zakupione od 1.1.07" choć kto ich tam wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 02.07.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 No to mam zgryz!! Mieszkanie kupione 8 lat temu.Gdybym sprzedała w tym roku to nie płaciłabym 10% podatku gdyż buduję dom. Mieliśmy zamiar sprzedać mieszkanie aby mieć kasę na wykończenie domciu ale dopiero w przyszłym roku. Sama nie wiem co mamy teraz robić? Przecież to ogromne kwoty podatkowe!! Może ktoś z Was ma jakieś konstruktywne przemyślenia?? Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.07.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Kobietka. Sprzedaz mieszkania po upływie 5 lat od daty zakupu (zbudowania) w dniu dzisiejszym (stan przepisów prawnych na tą chwilę) nie podlega opodatkowaniu - czyli nie ma "ulgi" bo nie ma podatku.W projekcie zmian podatkiem (chyba dochodowym, owe 19%) będzie opodatkowana sprzedaż mieszkania zakupionego po 1.01.07. - czyli także w tym przypadku ( o ile ustawodawca czegoś nie zmieni) podatek nie wystapi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.07.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Ale czym się przejmować. Po prostu mieszkania pójdą w górę.Prosty przykład. mamy kawalerkę kupioną w 1999r kosztowała ona 90tyś w chwili obecnej jest warta 180tyś czyli w 2007 roku musiałabym zapłacić 19% od kwoty 90zł (bo taka jest różnica),czyli 17100zł, i to nic że cała kasa pójdzie na dokończenie budowy i minęło już 5 lat. Dzisiaj gdybym sprzedała na obowiązujących zasadach to tylko zapłaciłabym 2% od transakcji kupna –sprzedaży czyli 3600zł.W przyszłym roku gdy będziemy sprzedawać mieszkanie to zażyczymy sobie o te 20 tyś więcej żeby było na to 19% podatku i tak wszyscy zrobią i tego jestem pewna!!!Więc prosta sprawa mieszkania od stycznia 2007 roku zdrożeją o około 10%.Dla mnie bomba, gorzej dla tych co będą kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 02.07.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Kobietka. Sprzedaz mieszkania po upływie 5 lat od daty zakupu (zbudowania) w dniu dzisiejszym (stan przepisów prawnych na tą chwilę) nie podlega opodatkowaniu - czyli nie ma "ulgi" bo nie ma podatku. W projekcie zmian podatkiem (chyba dochodowym, owe 19%) będzie opodatkowana sprzedaż mieszkania zakupionego po 1.01.07. - czyli także w tym przypadku ( o ile ustawodawca czegoś nie zmieni) podatek nie wystapi. Dzięki za odpowiedż Oby tak było jak piszesz Nie uśmiecha mi się oddanie państwu w moim przypadku ok 22.800zł Za tę kasę to mogę zapłacić murarzom i dopłacic do więzby Ot takie moje spostrzeżenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 02.07.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Ale czym się przejmować. Po prostu mieszkania pójdą w górę. Prosty przykład. mamy kawalerkę kupioną w 1999r kosztowała ona 90tyś w chwili obecnej jest warta 180tyś czyli w 2007 roku musiałabym zapłacić 19% od kwoty 90zł (bo taka jest różnica),czyli 17100zł, i to nic że cała kasa pójdzie na dokończenie budowy i minęło już 5 lat. Dzisiaj gdybym sprzedała na obowiązujących zasadach to tylko zapłaciłabym 2% od transakcji kupna –sprzedaży czyli 3600zł. W przyszłym roku gdy będziemy sprzedawać mieszkanie to zażyczymy sobie o te 20 tyś więcej żeby było na to 19% podatku i tak wszyscy zrobią i tego jestem pewna!!! Więc prosta sprawa mieszkania od stycznia 2007 roku zdrożeją o około 10%. Dla mnie bomba, gorzej dla tych co będą kupować. Witaj Masz rację !! Oby tylko trafił się klient który te nasze mieszkania kupi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.07.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Ale czym się przejmować. Po prostu mieszkania pójdą w górę. Prosty przykład. mamy kawalerkę kupioną w 1999r kosztowała ona 90tyś w chwili obecnej jest warta 180tyś czyli w 2007 roku musiałabym zapłacić 19% od kwoty 90zł (bo taka jest różnica),czyli 17100zł, i to nic że cała kasa pójdzie na dokończenie budowy i minęło już 5 lat. Dzisiaj gdybym sprzedała na obowiązujących zasadach to tylko zapłaciłabym 2% od transakcji kupna –sprzedaży czyli 3600zł. W przyszłym roku gdy będziemy sprzedawać mieszkanie to zażyczymy sobie o te 20 tyś więcej żeby było na to 19% podatku i tak wszyscy zrobią i tego jestem pewna!!! Więc prosta sprawa mieszkania od stycznia 2007 roku zdrożeją o około 10%. Dla mnie bomba, gorzej dla tych co będą kupować. dla tych co kupili wczesniej i będa chcieli sprzedać ( w tym i dla mnie) - propozycja PIS oznacza dodatkowy kawałek grosza do kieszeni - bo jak piszesz ceny mieszkań pewnie podskopczą do góry, a to że niektórzy - tak jak my - nie będą płacili podatku, i pieniądze zostaną w kieszeni .... tylko gdzie tu będzie znaleźć kupujących jak ceny wyższe a większość kupuje z kredytów o które teraz trudniej...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 02.07.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Podobno rzad ma problemy z definicja budownictwa spolecznego , deweloperzy zaczynaja sie denerwowac bo oznacza to , ze od 2008 wzrosnie vat na nowe mieszkania.Jak sie pisiory nie opamietaja to rzeczywiscie ceny mieszkan moga wzrosnac jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts