Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy krab 3

Recommended Posts

:D Witam.

Właśnie jestem na etapie przygotowania do budowy. chce zapytać jak Ci idzie inwestycja. I ile cie wyszły same fundamenty bo zamierzam je zrobić we wrześniu. Co zrobiłeś ze stopami bo w porjekcie nie ma ujetego zbrojenia. I czekam na jakieś wskazówki. Z czego robiłeś ściany fundamentowe.

Pozdrawiam

w tej chwili jestem na etapie wykopów i szalowania fundamentów. Bede zbroił ławę fundamentową, ściany piwniczne będą wykonane z bloczków betonowych i ocieplone styropianem. Beton na fundamenty będzie z betoniarni ok. 210 zł za B-15 7% VAT. Piwniće wykonuje pod całym domem.

:D No witam.

Tzn kiedy zaczołeś operację krab3? I co zamierzasz w tym roku zrobić.

No i spytam sie o kase?? nie odpowiadaj jak nie chcesz. Z jakim kosztem sie liczycie by sie wprowadzić(my z żonką liczymy że 150tys. starczy na zamieszkanie). A i jakiej wielkości macie działkę.

My stopy zazbrajamy pretami 14, a ściany fundamentowe z bloczków betonowych( nie pamietam wymiarów). A beton jest u na sw podobnej cenie. Ile drzewa musze mieć na szalunki fundamenbtów i stropów.

Sorki ż etak dużo pytań, początki sa trudne i cięzko jest mi ocenic jak to bedzie. wiem że bedzie cieżko.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Ile zużyłeś desek do szalowania stóp fundamentowych. Za 3 tygodnie rozpoczynam wykopy i nie mam za bardzo orientacji co do desek. Myślę, że też zbroisz fundamenty. ile stali pochłoneły ci fundamenty. Ja robie piwnicę zgodnie z planem. I na jakiej głębokości masz fundament. I w ogole jak idzie praca.

Pozdrawiam

Czy to znaczy że nikt nie budowała Kraba 3

oj buduje buduje jak sie przez Polskę jedzie tu i tam to widać duzo KRABÓW

niektóre z przeróbkami ale zawsze widac ze to KRAB.

Sam mam KRABA 3 trochę poprzerabiane. Z najważnieszych zmian to :

- piwnica pod całoscią z dodatkowej czesci piwnicy przejscie (schodki) do garażu (co mam zima biegać na zewnątrz jak wjade autem jak moge sobie w ciepełku przejsć :wink: )

- piętro bez zmian tak jak w projekcie

- parter zmieniony jak na rysunku

http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/53.jpg

zrobiony jeden duży salon (1), kominek przestawiony w narożnik, ze skrytki zrobiona mała łazienka (3) , gabinet (5)

a z zewnątrz to na razie mam coś takiego:

http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/139.jpg

... i małymi kroczkami domek się wykańcza

Widzę Pirat że mamy podobną koncepcję Kraba

Ja również planuję następujące zmiany

- garaż został poszerzony o 70 cm

- piwnica pod całym domem, z dodatkowego miejsca w piwnicy przejście do garażu

- tył garażu zmieniony po przez wstawienie drzwi od strony ogrodu

zrezygnowałeś z jednego komina

Napisz jak rozwiązałeś problem wentylacji i przewodu dymowego do kominka, i czy w nowym miejscu na parterze na łazienkę jest miejsce na usytuowanie sedesu i umywalki

Długo trwało urlopik i akcje na budowie ... wykańczanie wykańcza ;-)

Odpowiadam :

....zrezygnowałeś z jednego komina

tak z premedytacją on był tylko do tej "wysuniętej" w projekcie łazienki starcza ilosc otworów kominowych jaka jest w tych pozostałych 2 kominach

Napisz jak rozwiązałeś problem wentylacji i przewodu dymowego do kominka

Kominek ustawiony w rogu salonu jak na rzucie powietrze do spalania pobierane przez rurę i dziure w ścianie kominek (tarnaw(v)a) + stojak z doprowadzeniem. A spaliny w komin (dwa przewody kominowe ma ) - komin przesunięty ze środka salony w narożnik

...czy w nowym miejscu na parterze na łazienkę jest miejsce na usytuowanie sedesu i umywalki...

Ciasno ale sie zmieściło :lol: brodzik murowany pod oknem drzwi do brodzika 3-elementowe przesuwane; sedes ze spłuczką naroznikową KOŁO seria top tico o ile dobrze pamiętam brałem najmniejszy tak by jak najmniej wystawał na łazienkę; umywalka, szafka pod nią , zmiesciło się wszystko i tak jak porównywałem z łazienką kolegi w bloku to moja jest większa :wink: A konkretna duza łązienka to na piętrze będzie o !

• 1 month później...

Witam w sobote skończyłem piwnice ( bez stropu i garażu) naszego kraba- 3. Piwnice mam zrobione pod całym domem. Naprawdę warto. za dużo kasy kosztowały mnie ściany fundamentowe.

Podsumuję koszty.

Roboty ziemne - 2150zł

Beton B-15 - 19,5 m3 x 170zł

bloczki fundamentowe - 2100 szt x 2,7 zł

Deski - 1500zł (kupiłem 4 kubiki, dwa wystarczą na ławy i strop)

Drut zbrojeniowy fi14 ok 700zł (udało sie tanio kupić)

Cement - 1,5 t

Styropian 5mm do ocieplenia scian 2m3- zupełnie wystarczy

Bloczki wapienne do licowania i ok. 500 cegieł (rodzice mieli na magazynie :D

Robocizna: ławy 900zł, mury 1750zł

Piach miałem z wykopu ( grunt piaszczysty)

Przy pracach był jeden murarz oraz 4 pomocników(ja i rodzinka) w porywach do 6 osób.

Poszło szybko i sprawnie w sumie 10 dni roboczych zeszło na całe wymienione prace.

Do końca listopada strop i kominy.

My też z żoną wybraliśmy Kraba 3 w piwnicach nic nie zmienialiśmy, natomiast poszerzyliśmy dom o 60cm. na zachód...w wyniku czego powiększyła się kuchnia i pokój dzienny.......zrobiliśmy też małe zmiany w układzie ubikacjii i garderoby...zresztą zobaczcie sami.....

http://images4.fotosik.pl/159/0fdcae5e48f389f1.jpg

Może jeszcze w tym roku uda się zrobić wykopy...i...........

(zdjęcie zapożyczone od "pirata")

• 1 month później...

My też wybralismy Krab-3 i oczywiście zrobiliśmy przeróbki:

1. Piwnica pod całym budynkiem;

2. Odbicie lustrzane projektu - garaż jest po lewej a kuchnia po prawej stając przed wejściem;

3. Warto poszerzyć budynek o jeden metr, znika subiektywne wrażenie "długiej kiszki" w salonie;

4. Poszerzony ganek - kierownik-architekt stwierdził że nie zakręcę z trumną ;-);

5. W związku z poszerzonym gankiem wyszło dodatkowe pomieszczenie nad gankiem, na półpiętrze. Dodać okno i mamy fajną mini oranżerię;

6. Ze spiżarki koło kuchni zrobiliśmy małą łazienkę. Uwaga jest bardzo ciasno z kabiną i wtedy trzeba kombinować z oknem. Łazienka z projektu weszłą w skład dwóch małych pokojów;

7. Po skasowaniu łazienki na parterze, warto przemórować jedną ściankę wejściową do pokoju pod skosem. Wygląda kozacko;

8. Piętro bez zmian, no można się pokusić o podniesienie dachu o jeden pustak;

9. Kominek zażyczyliśmy sobie na środku ściany pokoju.

pozdrawiam

chrom`ek

Dzi ęki chrom`ek za nowe pomysły

Poszerzony ganek - kierownik-architekt stwierdził że nie zakręcę z trumną

Napisz o ile poszerzełeś ganek , w projekcie jest o ile sie nie mylę 150 cm.

W związku z poszerzonym gankiem wyszło dodatkowe pomieszczenie nad gankiem, na półpiętrze. Dodać okno i mamy fajną mini oranżerię;

Czy mogłbyś bardziej technicznie napisać jak to rozwiązałeś. Czy to znaczy że na spoczniku schodów masz wejście( drzwi, czy bez drzwi ), jak wstawisz okno w jaki sposób wyjdziesz z dachem

Jestem zainteresowany wykorzystaniem powierzchni nad wiatrołapem i bardzo proszę o twój pomysłw w tym zakresie

Witam,

Nowe wymiary ganku i okna podam jutro. Spocznik i podłoga pomieszczenia nad gankiem to jedna płyta. Nie murowaliśmy ścianki, ale zdecydowaliśmy, że jeżeli na przyszłość będziemy zmieniać przeznaczenie tego pomieszczenia, to postawimy lekką ściankę z profili i płyt GK. Okno w tym pomieszczeniu jest w tej ścianie, w której projektowana była jaskółka. Dach został wykonany jak wykusz, czyli łaczy się z główną połacią koszami dachowymi.

Zrobilismy jeszcze jedną rzecz, o której nie pisałem. Osłoniliśmy przed deszczem ten kawałek chodnika, który biegnie od narożnika domu do ganku, poprzez przedłużenie kawałka połaci dachu. Ten kawałek kończy się równo z narożnikiem ganku. Koniec połaci podparliśmy belkami.

Przepraszam jeśli zamotałem :) .

Do Krabka:

podaj adres Twojej skrzynki, to wyślę zdjęcia domku, ale najwczesniej za tydzień, bo kiedy jestem w tygodniu na budowie, to jest już ciemno, a najbliższą sobotę mam już zajętą.

chrom`ek

• 3 months później...