krabek 30.06.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Jestem nowym użytkownikiem forum muratora. Bardzo podoba mi się to forum.Zacząłem budowę kraba 3 proszę o opinie nt tego domku. Jakie zmiany konstrukcyjne budynku zastosowaliście a jakie byście zastosowali w przypadku budowy następnego kraba 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 02.07.2006 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Czy to znaczy że nikt nie budowała Kraba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 03.07.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Witam. Właśnie jestem na etapie przygotowania do budowy. chce zapytać jak Ci idzie inwestycja. I ile cie wyszły same fundamenty bo zamierzam je zrobić we wrześniu. Co zrobiłeś ze stopami bo w porjekcie nie ma ujetego zbrojenia. I czekam na jakieś wskazówki. Z czego robiłeś ściany fundamentowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 03.07.2006 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 w tej chwili jestem na etapie wykopów i szalowania fundamentów. Bede zbroił ławę fundamentową, ściany piwniczne będą wykonane z bloczków betonowych i ocieplone styropianem. Beton na fundamenty będzie z betoniarni ok. 210 zł za B-15 7% VAT. Piwniće wykonuje pod całym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 03.07.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 No witam. Tzn kiedy zaczołeś operację krab3? I co zamierzasz w tym roku zrobić. No i spytam sie o kase?? nie odpowiadaj jak nie chcesz. Z jakim kosztem sie liczycie by sie wprowadzić(my z żonką liczymy że 150tys. starczy na zamieszkanie). A i jakiej wielkości macie działkę. My stopy zazbrajamy pretami 14, a ściany fundamentowe z bloczków betonowych( nie pamietam wymiarów). A beton jest u na sw podobnej cenie. Ile drzewa musze mieć na szalunki fundamenbtów i stropów. Sorki ż etak dużo pytań, początki sa trudne i cięzko jest mi ocenic jak to bedzie. wiem że bedzie cieżko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 27.07.2006 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 rozumiem temat nie jest atrakcyjnyale zupełnie nikt nie robił zmian w fazie wykonastwa kraba 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 28.07.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ile zużyłeś desek do szalowania stóp fundamentowych. Za 3 tygodnie rozpoczynam wykopy i nie mam za bardzo orientacji co do desek. Myślę, że też zbroisz fundamenty. ile stali pochłoneły ci fundamenty. Ja robie piwnicę zgodnie z planem. I na jakiej głębokości masz fundament. I w ogole jak idzie praca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 28.07.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 podajcie link do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 28.07.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 http://www.archeton.pl po prawej wyszukiwarka projektów i wybierz nazwę KRAB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 28.07.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Czy to znaczy że nikt nie budowała Kraba 3 oj buduje buduje jak sie przez Polskę jedzie tu i tam to widać duzo KRABÓW niektóre z przeróbkami ale zawsze widac ze to KRAB. Sam mam KRABA 3 trochę poprzerabiane. Z najważnieszych zmian to : - piwnica pod całoscią z dodatkowej czesci piwnicy przejscie (schodki) do garażu (co mam zima biegać na zewnątrz jak wjade autem jak moge sobie w ciepełku przejsć ) - piętro bez zmian tak jak w projekcie - parter zmieniony jak na rysunku http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/53.jpg zrobiony jeden duży salon (1), kominek przestawiony w narożnik, ze skrytki zrobiona mała łazienka (3) , gabinet (5) a z zewnątrz to na razie mam coś takiego: http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/139.jpg ... i małymi kroczkami domek się wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 28.07.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Widzę Pirat że mamy podobną koncepcję KrabaJa również planuję następujące zmiany- garaż został poszerzony o 70 cm- piwnica pod całym domem, z dodatkowego miejsca w piwnicy przejście do garażu- tył garażu zmieniony po przez wstawienie drzwi od strony ogroduzrezygnowałeś z jednego kominaNapisz jak rozwiązałeś problem wentylacji i przewodu dymowego do kominka, i czy w nowym miejscu na parterze na łazienkę jest miejsce na usytuowanie sedesu i umywalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 02.08.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Długo trwało urlopik i akcje na budowie ... wykańczanie wykańcza Odpowiadam : ....zrezygnowałeś z jednego komina tak z premedytacją on był tylko do tej "wysuniętej" w projekcie łazienki starcza ilosc otworów kominowych jaka jest w tych pozostałych 2 kominach Napisz jak rozwiązałeś problem wentylacji i przewodu dymowego do kominka Kominek ustawiony w rogu salonu jak na rzucie powietrze do spalania pobierane przez rurę i dziure w ścianie kominek (tarnaw(v)a) + stojak z doprowadzeniem. A spaliny w komin (dwa przewody kominowe ma ) - komin przesunięty ze środka salony w narożnik ...czy w nowym miejscu na parterze na łazienkę jest miejsce na usytuowanie sedesu i umywalki... Ciasno ale sie zmieściło brodzik murowany pod oknem drzwi do brodzika 3-elementowe przesuwane; sedes ze spłuczką naroznikową KOŁO seria top tico o ile dobrze pamiętam brałem najmniejszy tak by jak najmniej wystawał na łazienkę; umywalka, szafka pod nią , zmiesciło się wszystko i tak jak porównywałem z łazienką kolegi w bloku to moja jest większa A konkretna duza łązienka to na piętrze będzie o ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 02.10.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam w sobote skończyłem piwnice ( bez stropu i garażu) naszego kraba- 3. Piwnice mam zrobione pod całym domem. Naprawdę warto. za dużo kasy kosztowały mnie ściany fundamentowe. Podsumuję koszty. Roboty ziemne - 2150zł Beton B-15 - 19,5 m3 x 170zł bloczki fundamentowe - 2100 szt x 2,7 zł Deski - 1500zł (kupiłem 4 kubiki, dwa wystarczą na ławy i strop) Drut zbrojeniowy fi14 ok 700zł (udało sie tanio kupić) Cement - 1,5 t Styropian 5mm do ocieplenia scian 2m3- zupełnie wystarczy Bloczki wapienne do licowania i ok. 500 cegieł (rodzice mieli na magazynie Robocizna: ławy 900zł, mury 1750zł Piach miałem z wykopu ( grunt piaszczysty) Przy pracach był jeden murarz oraz 4 pomocników(ja i rodzinka) w porywach do 6 osób. Poszło szybko i sprawnie w sumie 10 dni roboczych zeszło na całe wymienione prace. Do końca listopada strop i kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 02.10.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Pirat a czy mógłbyś wkleić zdjęcie kuchni? Czy kuchnie ta nie jest za mała, mam jeszcze możliwość powiększenia kuchni o spiżarkę, ale ciągle się nie wiem co zrobić? Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 08.10.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 My też z żoną wybraliśmy Kraba 3 w piwnicach nic nie zmienialiśmy, natomiast poszerzyliśmy dom o 60cm. na zachód...w wyniku czego powiększyła się kuchnia i pokój dzienny.......zrobiliśmy też małe zmiany w układzie ubikacjii i garderoby...zresztą zobaczcie sami.....http://images4.fotosik.pl/159/0fdcae5e48f389f1.jpg Może jeszcze w tym roku uda się zrobić wykopy...i........... (zdjęcie zapożyczone od "pirata") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 My też wybralismy Krab-3 i oczywiście zrobiliśmy przeróbki: 1. Piwnica pod całym budynkiem; 2. Odbicie lustrzane projektu - garaż jest po lewej a kuchnia po prawej stając przed wejściem; 3. Warto poszerzyć budynek o jeden metr, znika subiektywne wrażenie "długiej kiszki" w salonie; 4. Poszerzony ganek - kierownik-architekt stwierdził że nie zakręcę z trumną ; 5. W związku z poszerzonym gankiem wyszło dodatkowe pomieszczenie nad gankiem, na półpiętrze. Dodać okno i mamy fajną mini oranżerię; 6. Ze spiżarki koło kuchni zrobiliśmy małą łazienkę. Uwaga jest bardzo ciasno z kabiną i wtedy trzeba kombinować z oknem. Łazienka z projektu weszłą w skład dwóch małych pokojów; 7. Po skasowaniu łazienki na parterze, warto przemórować jedną ściankę wejściową do pokoju pod skosem. Wygląda kozacko; 8. Piętro bez zmian, no można się pokusić o podniesienie dachu o jeden pustak; 9. Kominek zażyczyliśmy sobie na środku ściany pokoju. pozdrawiam chrom`ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 21.11.2006 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzi ęki chrom`ek za nowe pomysłyPoszerzony ganek - kierownik-architekt stwierdził że nie zakręcę z trumną Napisz o ile poszerzełeś ganek , w projekcie jest o ile sie nie mylę 150 cm.W związku z poszerzonym gankiem wyszło dodatkowe pomieszczenie nad gankiem, na półpiętrze. Dodać okno i mamy fajną mini oranżerię; Czy mogłbyś bardziej technicznie napisać jak to rozwiązałeś. Czy to znaczy że na spoczniku schodów masz wejście( drzwi, czy bez drzwi ), jak wstawisz okno w jaki sposób wyjdziesz z dachemJestem zainteresowany wykorzystaniem powierzchni nad wiatrołapem i bardzo proszę o twój pomysłw w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam, Nowe wymiary ganku i okna podam jutro. Spocznik i podłoga pomieszczenia nad gankiem to jedna płyta. Nie murowaliśmy ścianki, ale zdecydowaliśmy, że jeżeli na przyszłość będziemy zmieniać przeznaczenie tego pomieszczenia, to postawimy lekką ściankę z profili i płyt GK. Okno w tym pomieszczeniu jest w tej ścianie, w której projektowana była jaskółka. Dach został wykonany jak wykusz, czyli łaczy się z główną połacią koszami dachowymi. Zrobilismy jeszcze jedną rzecz, o której nie pisałem. Osłoniliśmy przed deszczem ten kawałek chodnika, który biegnie od narożnika domu do ganku, poprzez przedłużenie kawałka połaci dachu. Ten kawałek kończy się równo z narożnikiem ganku. Koniec połaci podparliśmy belkami. Przepraszam jeśli zamotałem . Do Krabka: podaj adres Twojej skrzynki, to wyślę zdjęcia domku, ale najwczesniej za tydzień, bo kiedy jestem w tygodniu na budowie, to jest już ciemno, a najbliższą sobotę mam już zajętą. chrom`ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krabek 22.11.2006 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dzięki chrom`ek Mój adres to [email protected]Ze zdjęciami nie ma pośpiechu ,idzie zima....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mizar70 19.03.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witajcie Kto z Was skończył budować KRABA ? Moglibyście w przyblizeniu podać ile kosztował Was stan surowy ? Mam zamiar zacząć budowe Kraba i nie wiem czy nie porywam sie z motyka na słońce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts