Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Dom pod Modrzewiem

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

ładnie idziecie do przodu.

Jak zwykle kilka pytań 8) :wink:

1. Ta ilość cegły pełnej w kosztach poddasza to chyba sama cegła na kominy? Czy też na ścianki działowe?

2. Ściany działowe robicie z płyt g-k jak w projekcie? Ja się zastanawiam, czy nie zmienić na murowane z k-3, ale nie wiem jeszcze jak kosztow będzie to wyglądać.

3. A propos okien dachowych, bo już jesteście po montażu. Jakiej firmy macie i o jakich wymiarach? Gdzie jest klamka? U górze czy na dole? Obawiam się, że gdybym się zdecydował na veluxy, to żona może mieć problemy z otwieraniem.

Cześć Acidtea!

Cegła pełna to oczywiście cegła do kominów - aż trzy sztuki. Ściany działowe robiliśmy z Porothermu 11,5. Zdecydowaliśmy się na ściany murowane. Cegły na cały dom zamawialiśmy jeszcze w sierpniu zeszłego roku więc ceny były o połowę niższe niż teraz.

Jeśli chodzi o okna dachowe to są firmy Fakro z klamką na dole. Okna są standardowe i tanie. Ja mam 158 cm i po podniesieniu ściany kolankowej o 25 cm teraz też mam problem z oknami :-? , ale jeszcze nie ma wylewek więc chyba później będzie lepiej. Pozdrawiam gorąco :p .

Hej

Beatko, my mamy zrobione poddasze (docieplone i położone płyty k-g), rozprowadzone instalacje wod., kan., elektr., co. gaz, oraz tynki i wylewki końcowe. Już przestało to wyglądać na budowę i przypomina budynek mieszkalny. :lol: Na razie w domu przestój, bo wszystko musi się suszyć :lol: Myślimy, że kwiecień to miesiąc roboty wokół domu :wink: . Musimy doprowadzić do domu wodę i kanalizację, wyrównać teren i może zacząć coś działać z ogrodzeniem.

Zdjęcia muszę wkleić na stronę, bo ostatnio strasznie zaniedbałam "dokumentację fotograficzną" :oops: :wink:

Acidtea

większość modeli Veluxa ma klamkę na dole (tak mają na stronie internetowej). My mamy okna uchylno-klapowe o takie: http://www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/H0023.htm?pid=H0023

i jesteśmy zadowoleni. Przekonała nas opinia znajomych, którzy takie mają i to że można nawet w późniejszym terminie dokupić różne akcesoria do tych okien.

pozdrawiam

Aga

Premiumpremium

Dzięki. Gratulacje z okazji zdania egzaminu. Ja cały czas staram się jeździć autkiem. Mąż mówi, że idzie mi nieźle. Jak leżał w szpitalu zdana byłam sama na siebie i wtedy dopiero jak jeździ się samemu to jest coś :-? . Pozdrawiam i do zobaczenia na drogach Piotrkowa :p .

Aga76

Wklejaj zdjęcia. Gratulacje końca robót - bo to już chylicie się ku końcowi. U nas po tynkach też będzie przestój, żeby ściany wyschły. Pozdrawiam :p :p

• 1 month później...

witam,

faktycznie długa nieobecnośc, ponad miesiąc. Ale obiecanych zdjęc nie ma. :cry:

jestem bardzo ciekawa co dzieje się w waszym "modrzewiu". Zaawansowanie prac mamy bardzo podobne. Cały czas jesteście troszkę z tyłu ale już się prawie wyrównało. U nas teraz "stawia się" kominek i szpachlują ściany.

Czekam na obiecane zdjęcia.

Pozdrawiam

Aga

• 2 weeks później...

Witaj Beatko oraz wszystkie dziewczynki budujące modrzewia. Ja zamierzam zacząć pod koniec lipca mam nadzieję. Pilnie obserwuje postępy na Twojej budowie (nietety ostatni nie jesteś zbyt chojna jeśli chodzi o zdjecia i opisy:) Mam oczywiście kilka pyań do Ciebie i innych dziewczyn modrzewiowych:

1. Co zrobiłyście z oknem kuchennym które jest na wyskości 80 cm w projekcie? Zostawiałyście czy podnosiłyście i jak to wygląda z oknami wykuszowymi? Bardzo się gryzie takie podniesione.

2. Kto zrobił Wam wyliczenia ile więźby. Myślałam że to powinno być w projekcie? Stolarnia, majster?

Pozdrawiam i domagam się zdjęć!!!:)

• 2 weeks później...

witam

ravik3

Ad. 1 okna zostały jak w projekcie. W jadalni nie żałujemy - tak nam się podoba. Natomiast teraz podniosłabym trochę okno w kuchni. Chcieliśmy blat pod okno (bez parapetu) i musieliśmy zrezygnowac z takiej grubości blatu jak wybraliśmy bo po porostu by się nie zmieścił. :( . Blat mamy cieńszy ale za to pod okno. :D . Jeżeli płytki byłyby trochę wyżej to i ten cieńszy by się nie zmieścił. W zasadzie do samego montażu nie byłam pewna czy będzie tak jak chcę.

Sprawdź jeszcze sobie jak zrobiła Żona budowniczego. Oni mają już wykończonego Modrzewia

Ad. 2 Ilośc drewna na więźbę przeliczaliśmy sami wg danych z projektu.

Beatko

ja też domagam się zdjęc i wiadomości z placu boju

pozdrawiam

Aga

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za cierpliwość jeśli chodzi o brak zdjęć. Trochę się u mnie ponakładało różnych spraw dlatego te opóźnienia. Najpierw mąż był w szpitalu - cały dom na głowie w rzeczywistości i w przenośni. Potem miałam dość długo problem z zalogowaniem się na forum. Jednego dnia miałam wejście drugiego nie. Po przeinstalowaniu kompa jakoś to idzie bez problemu. No i najważniesza wiadomość to taka, że spodziewamy się dzidziusia i moje samopoczucie w ostatnich dwóch miesiącach nie było najlepsze. Teraz też jest nie najlepiej ale jak zobaczyłam te wpisy to postanowiłam coś napisać. Na razie jeszcze chodzę do pracy, ale od sierpnia jestem wolna - zwolnienie wtedy nadrobię zaległości. Postaram się jeszcze coś napisać może w weekend. Pozdrawiam Wszystkich :p :p

• 2 weeks później...