Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za 100 tyś.

Dord

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam takie nietypowe pytanie, ile uda mi się zbudować za marne 100tyś zł.

Obecnie posiadam tylko ziemie, ale niestety bez podłączonych medii.

Czy ktoś mógł by mi pomóc w ocenieniu w jakim stopniu starczy mi pieniędzy w budowie domu od podstaw (domek o powierzchni zabudowy 110m2).

Oczywiście chodzi mi tu o budowe od podstaw czyli podłączenie medii wraz z budową szamba, załatwieniem potrzebnych pozwoleń i budowe domu. Pytanie związane jest z tym że chcem się dowiedzieć na ile starczy mi pieniędzy, i ile musze wziąść kredytu. Nadmieniam że na budowie się nie znam i będe musiał korzystać z fachowców, ewentualnie prace wykończeniowe będe w stanie wykończyć sam.

Jak ktoś się orientuje to bym prosił o mały kosztorys poszczególnych prac z góry dziękuje. Podaje adres [email protected]

Jesteśmy w tej chwili na etapie stanu surowego domu o pow. całkowitej (z garażem i kotlownią) ok. 150m2. Dotychczasowe koszty wyniosły:

- wywiezienie ziemi: 4tyś.

- przyłącza (wodne, elektryczne i gazowe: ok. 8 tyś.

- stan surowy bez dachu: 55-60tyś.

- dach: 30 tyś.

Razem: 97-102 tyś.

Witam wszystkich forumowiczów. Mam takie nietypowe pytanie, ile uda mi się zbudować za marne 100tyś zł.

Obecnie posiadam tylko ziemie, ale niestety bez podłączonych medii.

Czy ktoś mógł by mi pomóc w ocenieniu w jakim stopniu starczy mi pieniędzy w budowie domu od podstaw (domek o powierzchni zabudowy 110m2).

Oczywiście chodzi mi tu o budowe od podstaw czyli podłączenie medii wraz z budową szamba, załatwieniem potrzebnych pozwoleń i budowe domu. Pytanie związane jest z tym że chcem się dowiedzieć na ile starczy mi pieniędzy, i ile musze wziąść kredytu. Nadmieniam że na budowie się nie znam i będe musiał korzystać z fachowców, ewentualnie prace wykończeniowe będe w stanie wykończyć sam.

Jak ktoś się orientuje to bym prosił o mały kosztorys poszczególnych prac z góry dziękuje. Podaje adres [email protected]

stan surowy

tak zamierzam że dobiore kredytu z 100 tyś. ale stan surowy za 100tyś to tyle co myślałem więc się nie oszukuje czego się bałem. Dobrze że ziemie tanio kupie chyba że nie wypali za 18 zł metr, ale to już inny fundusz

• 3 weeks później...

U mnie wygląda to tak, że na stan surowy dotyczczas wydałem 107 tys. i zostało mi do zapłacenia jeszcze: strop 4400 zł, beton 2000 zł, murarz 12 000 zł, cieśla 3200 zł, papa + gwożdzie + kotwy itp 1500 zł.

Zabieram głos bo buduję dom o powierzchni stokilkanaście metrów + garaż w bryle domu. W kosztach w bryle domu zawarte jest wszystko tzn. zakup działki + koszty z tym związane, uzbrojenie jej w wodę, gaz i prąd, usprzątnięcie i wyrównanie, fundamenty, mury, więżba, deskowanie z papą, kominy.

Na stan surowy minus działka wydam więc coś około 95 tysięcy. Mam za to zrobione ogrodzenie na działce (tymczasowe ale solidne), media w ogrodzeniu (nie w domu), dom z Ytonga i kominy Schiedla (roboty murowe wykonuje droga ale bardzo dokładna i dobra ekipa), pełne deskowanie. Można więc taniej jeśli zrezygnujesz z Ytonga, wezmiesz tańszy system kominowy lub je wymurujesz, zamiast deskowania folia itd. Tak to u mnie wygląda ale można taniej rezygnując z jakości i markowego budulca.