Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za odp

ale może jeszcze raz przedstawie swoje opcje, którą wybrać:

mam małą kotłownię i stoję przed wyborem:

1 swobodny dostęp do czoła kotła ale odprowadzenie spalin z kotła i

wejście do komina pod kątem prostym - więc trzeba stosować kolanko.

2. odprowadzenie spalin z kotła prosto do komina bez kolanka, ale

utrudniony dostęp do czoła kotła. Telefonicznie już dowiedziałem się że

nie można zamówić kotła z drzwiczkami otwieranymi odwrotnie (tzn zawias po lewej stronie)

Ja u siebie mam kątowe wyjscie do komina(takie segmentowe nie pod kątem prostym)dodatkowo w jednym segmencie mam wyczystkę co bardzo sobie chwalę.
dzisiaj mi powiedziano że rura łącząca czopuch kotła z kominem powinna być pozioma a nawet ze spadkiem do komina żeby skropliny nie leciały do kotła, a zawsze myślałem że powinna się wznosić.
dzisiaj mi powiedziano że rura łącząca czopuch kotła z kominem powinna być pozioma a nawet ze spadkiem do komina żeby skropliny nie leciały do kotła, a zawsze myślałem że powinna się wznosić.

Nie no coś Ty? Przeciez droga spalin w ten sposób ulega utrudnieniu. Co do skroplin to przeciez komin "idzie" dalej w dół? Czy może u Ciebie kocioł jest najniższym punktem komina?