Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno działki

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Dopiero co kupiłam działkę i nurtuje mnie problem.Mam tylko akt notarialny i nic więcej.Czy mam prawo żądać od poprzedniego właściciela mapki wyrysowanej działki?Czy tylko jest to jego dobra wola aby mi ją dał?

A jeśli nie to czy muszę iść do urzędu gminy aby umieć wytyczyć działkę?

czy mogę to zrobić sama czy muszę wzywać geodetę?

Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeśli temat się powtórzył na forum.

Witam wszystkich.

Dopiero co kupiłam działkę i nurtuje mnie problem.Mam tylko akt notarialny i nic więcej.Czy mam prawo żądać od poprzedniego właściciela mapki wyrysowanej działki?Czy tylko jest to jego dobra wola aby mi ją dał?

A jeśli nie to czy muszę iść do urzędu gminy aby umieć wytyczyć działkę?

czy mogę to zrobić sama czy muszę wzywać geodetę?

Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeśli temat się powtórzył na forum.

idziesz do gminy do geodety i on załatwia z urzedu mapy do celów projektowych.Dzałke wytycza geodeta.Czegoś tu nie łapie?Jezeli masz akt to geodeta musiał juz wcześniej wytyczyc w/w.Dziwnie piszesz o problemie.

pozdrawiam :(

Przepraszam,jestem laikiem w tych sparawach.Tak działka była wytyczona przez geodetę wcześniej (widziałam wyrys działki tzn.mapkę u sprzedajacego) ale pózniej ją zabrał i tyle....

Teraz chce dokładnie wytyczyć sobie działkę i się zastanawiam czy mogę tej mapki od sprzedającego żądać....

Dzięki za odpowiedź i toak szybką:)

no dobrze,a więc załóżmy że nie dostanę ej mapki.Czy mam udać się do urzędu gminy do geodety?Czy to jest płatne?Ile?

I co dalej?Mogę sama wytyczyć teren?

mapki geodetka przywiozło nam ze Starostwa za jedyne 400zł(4 szt.).Nastepnie starając sie o warunki te w/w potrzebne Ci beda dla poszczególnych mediantów.Ja jedna kopie zostawiłem dla i przed wyborem adoptujacego projekt.Mając warunki w reku z projektem udałem sie do wybranego "adaptatora".

p.s

U mnie sprzedajacy wytyczajac dzialke zapłacił 200 zł za jeden pomiar czyli 4x200=800....jakos tak." w waszym regionie ceny mogą być inne.Mogę sama wytyczyć teren?" co to ma być z tym twoim wytyczaniem jak pragne zdrowia?.Jezeli sie tak upierasz przy tym tyczeniu ...nie wiem moze ,żeby sprawdzić poprzednie tyczenie opłać geodete a on chetnie za kase zrobi to jeszcze raz.I jeszcze raz (bedziesz miec mapki do celów projektowych które tłumaczą wszystko)

pozdrawiam :D :D :D