amficzek 02.07.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam wszystkich.Dopiero co kupiłam działkę i nurtuje mnie problem.Mam tylko akt notarialny i nic więcej.Czy mam prawo żądać od poprzedniego właściciela mapki wyrysowanej działki?Czy tylko jest to jego dobra wola aby mi ją dał?A jeśli nie to czy muszę iść do urzędu gminy aby umieć wytyczyć działkę?czy mogę to zrobić sama czy muszę wzywać geodetę? Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeśli temat się powtórzył na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.07.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam wszystkich. Dopiero co kupiłam działkę i nurtuje mnie problem.Mam tylko akt notarialny i nic więcej.Czy mam prawo żądać od poprzedniego właściciela mapki wyrysowanej działki?Czy tylko jest to jego dobra wola aby mi ją dał? A jeśli nie to czy muszę iść do urzędu gminy aby umieć wytyczyć działkę? czy mogę to zrobić sama czy muszę wzywać geodetę? Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeśli temat się powtórzył na forum. idziesz do gminy do geodety i on załatwia z urzedu mapy do celów projektowych.Dzałke wytycza geodeta.Czegoś tu nie łapie?Jezeli masz akt to geodeta musiał juz wcześniej wytyczyc w/w.Dziwnie piszesz o problemie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amficzek 02.07.2006 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Przepraszam,jestem laikiem w tych sparawach.Tak działka była wytyczona przez geodetę wcześniej (widziałam wyrys działki tzn.mapkę u sprzedajacego) ale pózniej ją zabrał i tyle....Teraz chce dokładnie wytyczyć sobie działkę i się zastanawiam czy mogę tej mapki od sprzedającego żądać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.07.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Żądać nie możesz ale możesz ładnie poprosić. Jemu już ona na nic - przecież sprzedał działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amficzek 02.07.2006 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Dzięki za odpowiedź i toak szybką no dobrze,a więc załóżmy że nie dostanę ej mapki.Czy mam udać się do urzędu gminy do geodety?Czy to jest płatne?Ile? I co dalej?Mogę sama wytyczyć teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.07.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Sama nie wytyczysz, nawet posiadając mapkę i punkty wysokościowe. Do tego potrzebne są narzędzia geodezyjne.Resztę informacji znajdziesz w wyszukiwarce.Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 02.07.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Jeśli nie będziesz sie teraz budować, to ta mapka nie jest Ci do niczego potrzebna, chyba tylko do pokazywania rodzinie i znajomym. Ważne jest, aby działka miała w terenie znaki graniczne, tego trzeba pilnować przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 02.07.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 poprzedni właściciel nic nie musi. A nawet jak Ci coś da to do niczego praktycznego Ci sie nie przyda. Żeby iśc dalej potrzebujesz mapki do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.07.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Dzięki za odpowiedź i toak szybką no dobrze,a więc załóżmy że nie dostanę ej mapki.Czy mam udać się do urzędu gminy do geodety?Czy to jest płatne?Ile? I co dalej?Mogę sama wytyczyć teren? mapki geodetka przywiozło nam ze Starostwa za jedyne 400zł(4 szt.).Nastepnie starając sie o warunki te w/w potrzebne Ci beda dla poszczególnych mediantów.Ja jedna kopie zostawiłem dla i przed wyborem adoptujacego projekt.Mając warunki w reku z projektem udałem sie do wybranego "adaptatora". p.s U mnie sprzedajacy wytyczajac dzialke zapłacił 200 zł za jeden pomiar czyli 4x200=800....jakos tak." w waszym regionie ceny mogą być inne.Mogę sama wytyczyć teren?" co to ma być z tym twoim wytyczaniem jak pragne zdrowia?.Jezeli sie tak upierasz przy tym tyczeniu ...nie wiem moze ,żeby sprawdzić poprzednie tyczenie opłać geodete a on chetnie za kase zrobi to jeszcze raz.I jeszcze raz (bedziesz miec mapki do celów projektowych które tłumaczą wszystko) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts