Jagna 02.07.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Wyszukiwarka mi pomogła i wynalazła odpowiedzi na różne moje pytania, ale czasem im więcej czytam tym bardziej głupieję... A tu ogród zaczyna rosnąć i muszę szybko wiedzieć kilka rzeczy: 1. Po pierwsze primo - Czy są rośliny, które nie tolerują kory? Nakupiłam kory i teraz latam i pod wszystkim co się da karczuję trawę (bo pieleniem tego nazwać nie można ) i wysypuję korą. I nagle mnie olśniło, że może niektóre rośliny nie bardzo się ucieszą z takiej opieki. Nie dam rady opisać chyba wszystkiego co mam do posypania korą, ale spróbuję: lilaki, pęcherznice, derenie (elegantissima), pięciorniki, wisienka szczepiona na pniu, wierzby Hakuro Nischiki i szczepione i krzaczaste, lipy, tawuły japońskie, krzewuszka cudowna, klony szczepione (pospolity i flamingo), lawenda, jaśminy, żylistek....więcej grzechów nie pamiętam. Są jeszcze iglaki, ale z tego co wiem, to te lubią korę....nie? http://manu.dogomania.pl/emot/gruebel.gif 2. Po drugie primo - na tarasie chcę poustawiać duże donice a w nich posadzić coś pachnącego. Moje faworytki to maciejka i lawenda. Czy obie dobrze udają są w donicach? Mam teraz oba te pachnidła w gruncie i ładnie rosną i kwitną, ale chciałabym je mieć blisko tarasu, czyli najlepiej NA tarasie http://manu.dogomania.pl/emot/Brawo.gif Czy w donicy trzeba o nie inaczej dbać (kory mogę im nasypać http://manu.dogomania.pl/emot/knuje.gif) i czy lawenda rozrośnie się tak jak rozrasta się w gruncie? Nie przemarznie? Maciejkę oczywiście zasieję dopiero w przyszłym roku, ale lawendę (młoda jest, w tym roku sadzona z małej doniczki) mogłabym przesadzić do donicy już teraz. Bardzo proszę o porady, bo kora czeka a donice mogę niedługo kupować http://manu.dogomania.pl/emot/prosze2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.07.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 ad1. Jaki odczyn ma kora? Jesli jest sosonowa, dębowa, etc, to lekko zakwasza glebę, czego mogą nie tolerować zwłaszcza byliny wapniolubne. Stare rosliny - krzaki i drzewa wapniolubne poradzą sobie dobrze, pod warunkiem, że będą regularnie podsy[pywane np. dolomitem. Byliny i kwiatki wapniolubne, mogą miec kłopoty ze wzrostem. ad2. I maciejka i lawenda doskonale rosną w donicach. Lawenda, jeśli jest bylinowa, nawet lepiej znosi nasze zimy, gdy jest "garażowana" i przycięta na wiosnę, przed powtórnym wyniesieniem do ogrodu. Jeśli zimujesz ją w gruncie, wymaga dokładnego okrycia, bo lubi wymarzać do immentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 03.07.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Hanka, dzięki! http://manu.dogomania.pl/emot/kwiat.gif Nie wiem jaki odczyn ma kora Kupuję w sklepie ogrodniczym w workach i nigdy o to nie pytałam. Teraz pozostaje się jeszcze zorientować które krzaki i drzewa mam wapniolubne i jakoś może się uda nie zrujnować dotychczasowej pracy i radości sadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.07.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Nie wiem jaki odczyn ma kora Kupuję w sklepie ogrodniczym w workach i nigdy o to nie pytałam. Czyli prawie na pewno sosnowa => odczyn kwaśny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 03.07.2006 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Nie wiem jaki odczyn ma kora Kupuję w sklepie ogrodniczym w workach i nigdy o to nie pytałam. Czyli prawie na pewno sosnowa => odczyn kwaśny Obejrzałam ją i na to wygląda. Kora jest charakterystyczna, bo pamiętam, że z dużych takich kawałków kory sosnowej robiło się kiedyś łódki Teraz sprawdzam, które z moich roślin są jako-lubne i ściółkuję dalej te, które wiem, że lubią kwaśno lub jest im to obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 2. Po drugie primo - na tarasie chcę poustawiać duże donice a w nich posadzić coś pachnącego. Moje faworytki to maciejka i lawenda. Czy obie dobrze udają są w donicach? Mam teraz oba te pachnidła w gruncie i ładnie rosną i kwitną, ale chciałabym je mieć blisko tarasu, czyli najlepiej NA tarasie Jagna -moja lawenda rośnie w pojemnikach jak oszalała to jest moja hodowla -w ubiegłym roku kupiłam 2 sadzonki ....zobcz co z tego wyrosło http://img98.imageshack.us/img98/6472/lawenda19dg.jpg http://img216.imageshack.us/img216/1441/lawenda21eb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.07.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ew-ka! No normalnie....Coś cudownego!!!! A jak ją zimowałaś? Na zdjęciu stoi w cieniu, czy to rano czy popołudnie? Jaką ma dawkę słońca w ciągu doby? Jak często ją podlewasz? Zasilasz czymś? Moja lawenda w gruncie wygląda jak mizerna podróbka przy Twojej. Każda sadzonka ma kilka kwiatków i już.... A Twoja to prawdziwa piękność. No, ale przy takiej Pani, niech by spróbowała nie rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 przezimowałam ją w garażu ...skromnie podlewając .Wiosną rozsadziłam do innych pojemników ( mogłam jeszcze bardziej rozsadzić ) -oczywiście zasilam Planton do surfinii......lawenda stoi na południowej wystawie czyli od 11,00 w pełnym słońcu podlewam tak sobie ale staram się nie przelewać wodą ...... dodatowym plusem lawendy- oprócz zapachu jest to ,że komary się nie cisną do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 acha .....maciejkę też mam w pojemnikach pod oknami -wieczorami zabójczo pachnie w ...domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.07.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A ja przyuważyłam, u Ciebie BOSKI heliotrop?On też przezimował?Bo na zdjęciu jest już niczym krzaczek...CUDNY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.07.2006 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ew-ka - Dzięki, dzięki, dzięki!!! Idę dokupić lawendę, bo mam jeszcze dwie wolne donice. Na maciejkę już pewnie przypóźno na sianie od nowa.....Nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A ja przyuważyłam, u Ciebie BOSKI heliotrop? On też przezimował? Bo na zdjęciu jest już niczym krzaczek... CUDNY!!! żartujesz ....prawda? heliotrop jest mały i jakiś zabiedzony jest tegoroczny ....można go przezimować ? nie wiedziałam .Kiedyś miałam piękne krzaczysko -to był okaz ,a ten jakiś marniutki .....nawet mam dwie takie miernoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 12.07.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Ew-ka ale cudo ta lawenda. A u mnie padła. Rosła w skrzynce, rosla i już prawie kwitła i nie wiem co się stało: uschło wszystko. Tzn. wcześniej skrzynka spadła i roślinki trochę się połamały. No to ja daaaalej podlewać, bo słońce było. Może ją przelałam Jagna czy chcesz dawać korę do doniczek? Ale właściwie po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts